Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka kolmas teini-ikäinen on nähnyt ilman suostumusta jaettavia alastonkuvia – Suomen poliisi lähti mukaan kansainväliseen kampanjaan

Suomen poliisi on mukana Think Before You Share -kampanjassa, jonka AMBER Alert Europe, lastensuojelujärjestöt ja lainvalvontaviranomaiset 28 maasta käynnistävät kansainvälisen kadonneiden lasten päivän kunniaksi. Kampanjan tarkoituksena on jakaa tietoisuutta viime vuosina lisääntyneestä ilmiöstä eli nuorten itse tuottamien alastonkuvien, niin kutsuttujen nude-kuvien jakamisesta.

Kampanja leviää kansainvälisesti sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa mainoksissa, ja sitä jaetaan globaalisti ministeriöiden, kansallisten poliisivoimien ja lastensuojelujärjestöjen toimesta. Asia on esillä myös Poliisin sosiaalisen median kanavissa.

Poliisin mukaan ilmiöstä on tullut todellinen haaste. Yksi kolmesta teini-ikäisestä kertoo nähneensä alastonkuvia, joita on jaettu ilman kuvan kohteen suostumusta.

– Nuoresta voi tuntua harmittomalta jakaa arkaluontoisia kuvia luotettavalta tuntuvalle vastaanottajalle. Kampanjalla halutaan muistuttaa nuoria siitä, että alastonkuvien jakamisella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kuvia voidaan ikävimmässä tapauksessa käyttää esimerkiki kiristämiseen tai ne voivat päätyä rikolliseen käyttöön. Toiselta saatujen alastonkuvien jakamisella eteenpäin voi itsekin syyllistyä rikokseen, poliisi perustelee tiedotteessaan.

Kampanjasta on tehty video, jossa tärkeää viestiä tunteita herättävästä aiheesta käsitellään kevyin äänenpainoin tavalla, johon nuorempi sukupolvi voi samaistua.

– Usein huumori on paras tapa lähestyä vakavaa aihetta. Siksi päätimme käyttää tyylikeinona komediaa, mutta vahvan totuudellisella käänteellä. Näyttäessämme 15-vuotiaan syntymäpäiväsankarin, jonka maine murenee hänen silmiensä edessä vanhempien ylpeinä esitellessä hänen lapsuusajan alastonkuviaan, pyrimme lähettämään viestin, joka koskettaa nuoria, kertoo videon taustoista Ricardo Wolf, Innocean Berlinin luova johtaja.