Jono Porvoon A-yhtiöiden asuntoihin lyheni – 350 uutta vuokralaista sai asunnon

Jono Porvoon kaupungin vuokratalokonsernin A-yhtiöiden asuntoihin oli viime vuonna totuttua lyhyempi. Jono oli keskimäärin 176 hakemusta, kun edellisvuonna määrä oli keskimäärin 322, yhtiö kertoo tuoreessa vuosikatsauksessaan.

– Hakemusten määrään vaikuttanee yleinen asuntomarkkinoiden tilanne, eli ihmiset vaihtavat asuntoa tällä hetkellä tavallista varovaisemmin. Hakemusten määrä oli kuitenkin siinä suhteessa viime vuonna hyvä, että saimme asutettua noin 350 uutta vuokralaista ja asunnonvaihtajaa, A-yhtiöistä viestitetään Uusimaalle sähköpostitse.

Vaikka hakijoita on edelleen paljon, asunto voi löytyä nopeastikin, ellei hakija ole rajannut hakemusta usein eri kriteerein, ja asunnon tarve on kiireellinen.

A-yhtiöt on Porvoon selvästi suurin vuokranantaja. Konsernilla oli vuodenvaihteessa 2 113 asuntoa, joista arava- ja korkotukirahoitteisia asuntoja omistavassa emoyhtiössä 1 835 ja loput kovan rahan asuntoja omistavassa tytäryhtiössä Kiinteistö Oy A-Lukaalissa.

Asunnot ovat täyskäytössä, sillä viime vuonna konsernin asuntojen käyttöaste oli 99,21 prosenttia. Tämän vuoden tammi–maaliskuussa se tosin putosi noin 96:een. Yhtiön mukaan tämä johtuu kahden kiinteistökohteen peruskorjauksesta, minkä vuoksi asuntoja on tyhjillään.

– A-yhtiöiden toimintaympäristö kaupungin omistamana asuntoyhtiönä on näköpiirissä olevissa olosuhteissa erittäin vakaa, vuosikatsauksessa todetaan.

Valtion rahoittamissa kohteissa vuokrat olivat viime vuonna kohteesta riippuen 10,30–13,50 euroa neliötä. Vapaarahoitteisten kohteiden vuokria ei vuosikatsauksessa kerrota.

Konserni käytti viime vuonna korjauksiin 4,3 miljoonaa euroa.

A-yhtiöistä on tullut Porvoon suurin aurinkoenergian tuottaja. Viime vuoden lopussa 20 aurinkovoimalan teho oli noin 1,2 MWh. Tuotettu aurinkosähkö vastaa noin kymmentä prosenttia yhtiön kokonaissähköntarpeesta. Hiilidioksidipäästöjen vähenemä vastaa yli 5 000:ta istutettua puuta. Paneeleja asennetaan lisää tänä vuonna.

Paneleiden tuottama säästä sähkönkulutuksessa jaetaan kaikkien A-yhtiöiden kiinteistöjen hyödyksi. Verkkoon palautettu sähkö, viime vuonna noin puolet tuotannosta, vähennetään yhtiön muusta sähkönkulutuksesta.

Vuosikatsauksen mukaan asumisen lieveilmiöt näyttävät kasvaneet viime vuonna. Naapureiden häirintä poismuuton syynä tuplaantui edellisvuoteen verrattuna. Myös naapureiden häirinnästä johtuvat yhteydenotot isännöintiin ja asiakaspalveluun yleistyivät.

Yleisin syy muuttoon on paikkakunnalta muutto, mikä puolestaan johtuu suurelta osin asukkaiden vaihtuvuudesta opiskelija-asunnoissa.

Häätöjä olisi viisi kappaletta. Se ei ole paljon asuntojen määrään nähden, mutta kuitenkin saman kerran kuin kahtena edellisvuonna yhteensä.

A-yhtiöiden suurin vireillä, mutta ei vielä rakenteilla oleva hanke on Wittenberginkatu 1 Aleksanterinkadun yläpäässä. Kohteeseen on suunnitteilla kolme uutta kerrostaloa, minkä lisäksi tontilla oleva luhtitalo peruskorjataan. Kohteisiin tulee asuntoja seniorille ja vammaisille sekä tavanomaisia vuokra-asuntoja.

Itäinen Pitkäkatu 25:een valmistuu marraskuussa 20 peruskorjattua ja 17 uutta asuntoa.

Fakta

Porvoon A-yhtiöt

Konserni omisti viime vuodenvaihteessa 2 113 asuntoa.

Asukkaita oli 3 289. Asukastiheys oli hieman alle 1,6 henkilöä/huoneisto

Konsernin liikevaihto oli 18,2 miljoonaa euroa ja liikevoitto 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön palveluksessa oli keskimäärin 32 henkeä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut