Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdotus Porvoon uudeksi organisaatioksi valmis – osa henkilöstöstä vastustaa, näin valittaisiin toimialajohtajat

Porvoon kaupunki on hionut saamansa palautteen perusteella esitystä kaupungin uudeksi organisaatioksi. Muutoksia on tehty toimialojen nimiin ja muutettu palvelualueiden rakennetta. Organisaation perusrakenne on kuitenkin samankaltainen kuin maaliskuun lopussa julkaistussa luonnoksessa.

Operatiivisessa organisaatiossa on neljä toimialaa: konsernipalvelujen toimiala, elinvoiman toimiala, kaupunkikehityksen toimiala sekä kasvun ja oppimisen toimiala. Luottamushenkilöorganisaatio vastaa operatiivista organisaatiota. Kaupunginhallituksen alaisuudessa on uusi konserniohjausta vahvistava konsernijaosto.

– Eniten ovat puhuttanut uusi elinvoiman toimiala, liikunta- ja nuorisopalveluiden, taiteen perusopetuksen sekä Ohjaamon sijoittuminen uudessa organisaatioissa sekä hallintoon liittyvät kysymykset, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo kaupungin tiedotteessa.

Toimialojen palvelualueille on pyritty kokoamaan samanlaista koulutusalaa ja ammattiosaamista omaavia työntekijöitä ja viranhaltijoita. Tämä näkyy muun muassa hallinnon keskittämisenä ja teknisen alan tehtävien sijoittamista pääosin kaupunkikehitystoimialalle ja toimitilajohtoon.

Osaajien kokoaminen samalle palvelualueelle tuo monenlaisia synergiaetuja sekä vahvistaa henkilöstön ammatti-identiteettiä, kaupunki kertoo.

Valmistelun lähtökohtana on ollut se, että poliittisen päätöksentekomallin ja operatiivisen organisaation tulee tukea toisiaan. Ehdotus lähtee vahvan demokraattisen luottamushenkilöohjauksen ajatuksesta.

– On tärkeää huomata, että virkavastuulla asioiden valmistelua luottamuselimille tekevien asiantuntijoiden määrää ei ole tarkoituksenmukaista vähentää luottamuselinten määrän pysyessä ennallaan. Organisaatiorakenteen tulee tukea lisäksi toimialojen johtamista. Johtamiskäytäntöjä on tarkoitus yhtenäistää ja vahvistaa, ja lähijohtajille, esihenkilöille ja henkilöstölle tarjotaan laajasti muutosvalmennusta ja -koulutusta, henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari kertoo tiedotteessa.

– Kaikkia tavoitteita yhdistävää organisaatiomallia ei voida rakentaa, vaan kompromisseja joudutaan tekemään. Mallia joudutaan vielä jalostamaan tehtävien, taloudellisten mahdollisuuksien ja lainsäädännön kehittymisen myötä, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula muistuttaa.

Toimialajohtajien valinta esitetään tapahtuvan syksyllä 2022 sisäisen ilmoittautumismenettelyn kautta. Yhteistoimintaneuvottelut henkilöstösiirroista ja tarvittavat yksilöneuvottelut käydään elo-syyskuussa.

Henkilöstön osallistamisprojektissa saatiin runsaasti palautetta.

– Yhteenveto osoittaa odotetusti, että osa henkilöstöstä kokee organisaation muuttumisen uhkana, osa puolestaan näkee muutoksessa mahdollisuuksia kehittyä ja parantaa palveluita, henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari tiivistää.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 6.6. Valtuuston on tarkoitus päättää uusi luottamushenkilöorganisaatio sekä toimialat ja palvelualueet kesäkuussa.