Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mamaa Anja etsii avustustyölleen jatkajaa – ”Taitaa vaan aika loppua kesken”, pelkää 15 vuotta avustusjärjestöä Malawissa vetänyt Anja Luoma

Porvoolainen, monessa mukana oleva Anja Luoma on pyörittänyt perustamaansa Malawin kummit -hyväntekeväisyysjärjestöä jo 15 vuotta.

Hän perusti yhdistyksen aikoinaan 60-vuotisjuhlistaan saamillaan lahjarahoilla. Siitä lähtien hän on käynyt säännöllisesti Malawissa katsastamassa, miten työt siellä sujuvat. Mitä tuollainen auttamistyö on antanut sinulle?

– Minulla on kaksi maailmaa. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Vaatii henkisiä voimia selvitä aina, kun palaa tänne rikkaaseen maahan, Luoma pohtii.

Luoman viimeisin matka Afrikaan oli huhtikuussa. Hän oli joutunut koronapandemian vuoksi perumaan matkansa jo pariinkin otteeseen. Miten koronavuodet näkyivät Malawissa?

– Korona on entisestäänkin köyhdyttänyt köyhiä maita. Ulkomaiset projektit olivat pysähdyksissä kahtena vuonna. Siellä oli todellinen ”lock down”. Myös kaikki hotellit olivat suljettuna yli vuoden. Ulkomaista valuuttaa ei tullut ja se vaikutti kaikkeen.

Maan väkiluku on noin 18 miljoonaa, ja pinta-ala kolmasosa Suomesta, mutta vain muutama miljoona on saanut koronarokotteen.

Projekti jatkuu niin kauan kuin tämä mamaa jaksaa.

– Ihmiset olivat vielä peloissaan, kun ei ole rokotteita. Valtio ei pysty niitä ostamaan, ennen kuin rikkailta mailta saadaan ylijäämät, sitten voidaan rokottaa enemmän. Jotkut ikäihmiset olivat saaneet kaksikin rokotusta, jos uskaltautuivat niitä ottamaan. Salaliittoteorioita oli sinnekin levitetty.

Miten Malawin kummit on selvinnyt koronasta?

– Me lähetimme koulumaksut, vaikka siellä ei päässyt käymään. Ensimmäisenä koronavuonna koulut olivat kiinni viisi kuukautta, ja myöhemminkin lyhyemmän ajan.

– Enimmillään samanaikaisesti siellä on ollut 140 opiskelijaa, joiden koulutus on maksettu. Määrä vähenee tasaisesti, koska en ole enää ottanut uusia kummilapsia.

Malawin kummit on rakennuttanut Nanchirin kylään kaksi kaksiluokkaista koulurakennusta ja neljä opettaja-asuntoa.

– Nanchirin alakoulussa on 350 lasta. Heille olemme vuosittain ostaneet työvihot ja kynät sekä ennen kaikkea tärkeän kouluruoan, koska alakouluissa ei ole kouluruokaa. Tämä voi olla usealle lapselle ainoa ruoka, minkä saavat päivässä. Aiemmin se annettiin keskellä päivää, nyt ruoka tarjotaan heti koulupäivän alkaessa. Näin varmistetaan, että kaikki ovat ajoissa paikalla.

– Ruoka on pelkkää maissi tai muusta viljasta tehtyä puuroa, missä on suolaa. Jos varat sallivat, ostetaan siihen jauhettavaksi maapähkinää vitamiineiksi. Jospa nämä lapset saisivat edes kerran syödä niin monipuolista ja ravitsevaa ruokaa mitä meidän kouluissa tarjotaan. Täällä Suomessa tuntuu, että jopa aikuisiltakin on unohtunut, miksi ruokaa syödään, Luoma pohtii.

Nanchirin kylään tarvittaisiin vielä yksi koulurakennus, jotta kaikki luokat voisivat käydä koulua sisätiloissa.

– Taitaa vaan tämän mamaan aika loppua kesken. Tarvitaan myös lisää pulpetteja ja pieni koulukeittolarakennus.

– Vien käytetyt tietokoneet kaikille, jotka pääsevät lukioon. Tällä kertaa vein 10 läppäriä. Niitä ei enää ole varastossa. Kovasti toivon, että saisin lisää seuraavaa matkaani varten.

Luoma suunnittelee vielä matkaa ensi vuoden toukokuulle. Hän toivoo myös löytävänsä jatkajan perustamalleen yhdistykselle.

– Projekti jatkuu niin kauan kuin tämä mamaa jaksaa. Vietin Malawissa huhtikuussa 75-vuotisjuhlani sikäläisen perheeni ja ompelukurssilaisten kanssa.

– Kummeja ja muita Malawin ystäviä on puolitoistasataa. Heidän avullaan on tähän asti pystytty kaikki lupaukset täyttämään. Sadat ovat saaneet käydä alakoulua, yläkoulua ja lukiota. Lisäksi kaksi on jo valmistunut yliopistosta. On ollut ilo käydä kouluissa Malawissa ja tavata niitä iloisia ja tyytyväisiä oppilaita.