Permakulttuurissa luonto kohdataan kaikilla asteilla, melkein kaikkia kukkia voi syödä.
Permakulttuuri on monelle vielä vieras. Loviisassa siihen voi tutustua ja Townfarm -yhdistyksen Tupakkapelto-puutarhassa Loviisan vanhassa kaupungissa. Puutarha on rakennettu Kapteeninkatu 11 sijaitsevalle Loviisan kaupungin joutomaatontille, joka aikoinaan on ollut osa suuria tupakkapeltoja.
– Permakulttuuri on luova puutarhasuunnittelumenetelmä, jossa matkitaan luontoa. Permakulttuurissa kaikki mahdollinen laitetaan kiertoon. Ajatuksena on, että silloin tehdään hyvää kaikille, kertoo luovuuskonsulttina ja visuaalisena suunnittelijana työskentelevä Sara Bengts.
Luovassa puutarhasuunnittelussa annetaan luonnon hoitaa puutarha mahdollisimman pitkälle. Loviisan puutarhassa lähes kaikki on syötävää. Metsäpalstalle on istutettu muun muassa aprikoosi- ja päärynäpuita sekä minikiivejä. Puutarhassa voi syksyllä maistella myös suklaakirsikoita ja mansikoita. Puutarhan rakentaminen aloitettiin viime keväänä, mutta kestää vielä vuosia ennen kuin puut tuottavat satoa.
– Viime kesä oli liian kuiva. Onneksi tänä keväänä on satanut ainakin hieman enemmän, sanoo Bengts.
Ilmaston lämpeneminen on mahdollistanut eksoottisten lajikkeiden istuttamisen myös Suomeen. Bengtsin mukaan Loviisasta löytyy päärwynäpuita ja aprikooseja muistakin pihoista.
– Pähkinäpensaita toivoisimme myös puutarhaan, mutta sopivia lajikkeita on vaikea löytää.
Melkein kaikkia luonnossa kasvavia kukkia voi syödä.
Puiden lisäksi puutarhaan on istutettu muun muassa tyrnimarjoja ja seljankukkaa, jotka tunnetaan saariston supefoodina. Bengts suosittelee käyttämään luonnossa kasvavia kukkia salaatteihin.
– Ihmiset eivät tiedä, että melkein kaikkia luonnossa kasvavia kukkia voi syödä ja monet niistä ovat sekä terveellisiä että maukkaita. Vieraillessani Ranskassa olen syönyt runsain kukin koristeltuja herkullisia salaatteja.
Vaikka luonnonkukkia voi syödä, ei kaupasta ostettuja kesäkukkia kannata laittaa salaattiin, koska taimikaupat myrkyttävät niitä säännöllisesti. Muutoinkin myrkytetyt kasvit kannattaa jättää syömättä. Tietoa syötävistä kasveista löytyy monista lähteistä.

Bengts toivoo, että puutarhaan tutustuisi mahdollisimman moni. Päiväkodit ja koulut voisivat tulla maistelemaan syksyn satoa. Sitä varten puutarhaan on rakennettu pöytä ja tuolit.
Puutarhan kasvaminen loistoonsa kestää Bengtsin mukaan muutaman vuoden. Tavoitteena on, että joskus se kukoistaa niin, että kaikki aistit saavat annoksen luonnon nautintoa. Tänä kesänä puutarhaan tulee tuoksuvien kukkien lisäksi multakylpy jaloille.
– Tänne voi istahtaa, ottaa kengät pois ja laittaa jalat multaan.
Sara Bengts opettaa luovaa ajattelua sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on keväällä pitänyt aiheesta työpajoja muun muassa Ranskassa. Suomessa hän käy puhumassa aiheesta yläkoululaisille ja lukiolaisille.
– Luovaa ajattelua ei opeteta riittävästi, vaikka sitä vaaditaan työelämässä melkein kaikilla aloilla. Luova ajattelu on tärkeää, koska sen avulla pystyy ratkomaan vaikeitakin ongelmia, ja niitä riittää, sanoo Bengts.

Hän itse tulee perheestä, jossa luovaa ajattelua on arvostettu. Hän on oppinut, että kun vastaan tulee ongelmia, ei kannata panikoida ja stressata, vaan ajatella uteliaana, mitä tapahtuu.
– Luovuuteen tarvitaan uteliaisuuden lisäksi leikkimielisyyttä ja rohkeutta. Rohkeus voi tarkoittaa myös sitä, että uskaltaa tehdä väärin.
Luovuus liittyy myös tapaan suhtautua luontoon. Bengtsin mielestä luonnossa kannattaa pysähtyä aistimaan. Siellä ei tarvitse tehdä koko ajan asioita, vaan voi vain olla. Hänen mielestään on tyypillistä, että omaa lähiluontoa ei osata arvostaa samalla tavoin kuin vieraita paikkoja. Lopulta kuitenkin rutiininomainen, tuttu ja tylsäkin olotila omassa tutussa ympäristössä voi olla aistivoimainen ja runsas.
Pohjoismaiden permakulttuurifestivaali järjestetään 4.–7. elokuuta Pirkanmaan Vesilahdella.