Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisan avoimet puutarhat kutsuvat kylään – Anneli Sjöholmin puutarha on pienentynyt, mutta katseltavaa silti riittää

Anneli Sjöholmin Villa Ilenna on yksi upeimmista puutarhoista Loviisassa.

Yksi Loviisan kauneimmista puutarhoista on ehdottomasti Garnisonissa sijaitseva Villa Ilenna. Tuhannen neliömetrin tontilla riittää katsottavaa ja koettavaa. Upea puutarha kohoaa keskeltä, ja sen laidoilla on lukuisia viehättäviä paikkoja, joissa voi nauttia puutarhaluonnon kauneudesta.

Tontilla on muun muassa lasinen kasvihuone, syvennykseen rakennettu ihastuttava ”terassi” ja levähdyspaikka tontin aurinkoisella puolella. Villa Ilennan perustaneesta Anneli Sjöholmista tuli intohimoinen puutarhuri hänen jäätyään eläkkeelle. Villa Ilenna on edustanut runsaudensarvea, jota koristavat paitsi kukat, kasvit ja puut, mutta myös taiteellisen naisen mosaiikki- ja lasityöt. Ei ihme, että Sjöholm viihtyy puutarhassaan varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

– Talvisin teen sisällä työhuoneessani mosaiikkitöitä. Kun kevät koittaa, tuntuu hyvältä siirtyä ulos puutarhahommiin. Mielestäni tämä on hyvä kombinaatio, Sjöholm hymyilee.

Jotain uutta on puutarhassa tapahtunut sitten viime aikojen. Kylmän kevään takia hidastunut kasvien lehteen ja kukkaan puhkeaminen on päässyt vauhtiin, mutta silti Villa Ilennan puutarhassa näyttää olevan aiempaa avarampaa.

Sjöholm päätti vuosi sitten ”pienentää” puutarhaansa. Maallikon on vaikea nähdä eroa, sillä kauneus pursuaa silmiin ihan joka puolella. Pienentäminen ei siis verota lainkaan ympäristön kauneutta. Miksi Sjöholm päätti karsia osan puutarhastaan?

En osaisi kuvitella elämää ilman puutarhaani.

– Olin jo aiemmin oppinut, että rönsyilyä täytyy pitää aloillaan. Nyt kun ikää alkaa tulla, ajattelin tehdä puutarhastani helppohoitoisemman. Se onnistui loviisalaisen puutarhurin Anna Palasmaan avulla. Ehkä selkeimmin näin keväällä eron näkee puutarhan keskellä sijaitsevasta osuudesta, joka on nyt aiempaa matalampi kasvustoltaan, Sjöholm sanoo.

Puutarhan pienentäminen alkoi erikoisella tavalla. Sjöholm on nimittäin ollut jo pitkään mukana hyväntekeväisyystyössä, jossa kerätään varoja bolivialaisen lastenkodin Corazón Granden hyväksi myymällä taimia sopuhintaan.

– Kesätapahtuma on järjestetty eri puolilla Loviisaa, ja se on ollut merkittävä varainkeruun kannalta lastenkodin hyväksi, Sjöholm kertoo.

Viime vuonna Sjöholm antoi Avointen puutarhojen kävijöille luvan tulla kaivamaan hänen pihaltaan tiettynä kellonaikana kasveja omakseen. Hän oli merkinnyt erikseen ne kasvit, joita ei saanut ottaa.

– Ihmiset odottivat portilla kasseineen. He saivat valmiiksi jo isoksi kasvaneita kasveja mukaansa. Se oli alkusysäys puutarhani pienennykselle, ja saatiin rahaa hyväntekeväisyyteen, Sjöholm kertoo.

Hän on ollut tyytyväinen puutarhaansa myös pienennyksen jälkeen. On helppo nähdä ja kulkea. Sjöholmilla on puutarhassaan myös hieno vesiaihe, Harmajan majakka, jonka taiteellinen nainen on itse tehnyt. Enää majakan ympärillä ei pulppua vesi, vaan majakka seisoo rannalla.

– Arvosta heitä, jotka ovat tehneet vesiaiheen puutarhaansa. Onhan se ihanaa, kun linnuilla ja muilla eläimillä on vettä tarjolla, ja saa kuunnella veden lorinaa. Itse en kuitenkaan enää kaipaa kivien putsaustyötä ja pumppujen kanssa touhuamista, Sjöholm hymyilee.

Puutarha on kuitenkin Sjöholmille äärimmäisen rakas. Se pitää mielen virkeänä ja kehon toimivana. Kauneus ilahduttaa aina.

– En osaisi kuvitella elämää ilman puutarhaani!