Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brandtin perhe remontoi itselleen 1800-luvun talosta itselleen kotia Loviisassa – ”Pitää olla riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä”

Sanna, Joel ja 1-vuotias Eliel Brandt remontoivat vuonna 1854 rakennetusta talosta itselleen kotia.

Brandtin perhe ihastui Loviisan Pohjoisella Tullitiellä sijaitsevaan vanhaan hirsitaloon neljä vuotta sitten. Joel Brandt on syntyperäinen loviisalainen. Sanna Brandt on kotoisin Pohjois-Karjalasta, mutta on asunut Loviisassa yli kaksikymmentä vuotta. Molemmat haluaisivat muuttaa vanhaan hirsitaloon.

– Kun huomasimme, että tämä rakennus oli myytävänä, päätimme heti mennä katsomaan. Päätös talokaupoista syntyi pian sen jälkeen, kertoo Joel Brandt.

Perhe muutti uuteen kotiin vuonna 2018. Jo muuttovaiheessa oli selvää, että rakennuksen märkätilat vaativat remonttia. Kun Eliel-poika ilmoitteli tulostaan, päättivät Brandtit muuttaa laajentuneen remontin alta pois.

– Nyt tästä on purettu kaikki muu paitsi hirsikehikko ja katto, kertoo Joel.

Päätös talokaupoista syntyi pian.

Rakennuksen vanhat hirret olivat pääosin hyvässä kunnossa. Katon alkuperäinen, 1940-luvulta peräisin oleva pelti oli myös niin paksua, että sitä ei tarvitse ainakaan heti uusia.

Perhe on lähtenyt remontoimaan taloa ajatuksella, että materiaalit ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Joelin mukaan käytäntö on kuitenkin osoittanut, että rakentamisessa on jouduttu käyttämään paikoin muun muassa xps-eristettä rossipohjaisen lattian eristeenä. Sitä on kuitenkin lattiassa hyvin vähän. Pääosin eristeeksi tulee ekovillaa.

Perhe remontoi taloa itse. Joel kertoo löytäneensä netistä runsaasti vinkkejä vanhan talon kunnostamisesta. Sanna on myös lainannut rakentamiseen liittyviä kirjoja. Heillä kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta koko talon remontoimisesta.

– Kokemusta tulee, kun tekee. Aloitimme projektin vuodenvaihteessa. Sen olemme huomanneet, että remonttiin pitää olla riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Etenkään pienen lapsen kanssa mikään ei tapahdu nopeasti.

Talossa on 190 neliötä ja seitsemän toimivaa tulisijaa. Niiden lisäksi perhe aikoo käyttää lämmitykseen ilmavesilämpöpumppua. Taloon tulee seitsemän huonetta ja kodinhoitotilat. Vanha leivinuuni talon keskellä on tarkoitus jättää ja ottaa käyttöön.

– Mitään tarkkaa aikataulua remontin valmistumiselle ei ole. Arvelen kuitenkin, että jos vuosi menee, niin tämän pitäisi olla jo aika pitkällä, sanoo Joel.

Brandit esittelevät talonsa remonttia ensi kesän Loviisa LWT-tapahtumassa 27.–28. elokuuta. He ovat mukana tapahtumassa ensimmäistä kertaa.