Rönnäsin saaristomuseon ainutlaatuiset veneet ovat Unescon maailmanperintölistalla.
Rönnäsin saaristomuseoon Isnäsiin ei ajaudu sattumalta, koska se sijaitsee syrjäisen tien varrella. Sinne suunnistaminen kuitenkin kannattaa, koska museossa on esillä harvinaislaatuista paikallishistoriaa, joka on huomattu myös maailmanlaajuisesti. Museossa on kymmeniä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puuveneitä. Perinteiset suomalaisten rakentamat limisaumaiset veneet on valittu Unescon maailmanperintölistalle tämän vuoden alussa.
– Venekokoelmamme on uniikki. Osa niistä on virolaisten rakentamia. Kabböleen tuli noin kymmenen virolaisperhettä vuonna 1906, ja he rakensivat erilaisia veneitä kuin paikalliset asukkaat, kertoo Rönnäsin saaristomuseon puheenjohtaja Britt-Lis Sederholm.
Rönnäsin saaristomuseo sijaitsee Rönnäsin kartanon vanhassa navetassa, joka on kunnostettu museoksi vuonna 1985. Kartanon silloinen omistaja lahjoitti eläkkeelle jäätyään alueen kunnalle. Itse kartanorakennus on purettu. Museon läheisyydessä on uimaranta ja mahdollisuus telttailuun.
Kaikki museon esineet on saatu lahjoituksina paikallisilta asukkailta. Museossa on veneiden lisäksi esillä metsästystä, karjanhoitoa ja kalastusta. Museossa kerrotaan myös kieltolain ajan salakuljetuksesta saaristossa.
– Oli ymmärrettävää, että nuoret miehet lähtivät viinan salakuljettajiksi, koska tavallinen työmies saattoi tienata sillä vuoden elannon.
Kesän erikoisnäyttely kertoo saaristosta runoissa ja kaunokirjallisuudessa 26 suomalaisen kirjailijan tulkinnoissa. Mukana ovat muun muassa Tove Jansson, Claes Andersson ja Edith Södergran. Sama näyttely oli esillä myös viime kesänä.
Korona-aika on vaikuttanut museon toimintaan toisin kuin muualla.
– Meillä kävijämäärä vain kasvoi, kun se muualla väheni. Saaristomuseossa voi liikkua väljässä tilassa, ja yleensä kävijöitä on pieni määrä kerralla. Ehkä se vaikutti suosioomme.
Sederholmin mukaan museossa vierailee vuosittain noin 600 ihmistä, mutta kapasiteettia olisi isompaankin määrään.
Tänä kesänä museo on mukana Bikeland.fi -pyöräilyalustassa. Se tarkoittaa, että museo tarjoaa pyöräileville matkailijoille pyörätelineet, pumput ja työkalut pyörien korjaamista varten. Pyöräilijöiden on myös helppo majoittua museon lähelle joko telttaillen virkistysalueella tai lähiseudun mökkeihin.
Museo avoinna (Museotie 1) 11.6.–14.8. ke-su 12–17. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Museossa järjestetään Agricola-seuran kesäjuhla 18.6. Museon perinteeinen lohikeittojuhla on sunnuntaina 3.7. klo 12 ja irlantilainen musiikki-ilta O´Really-yhtyeen kanssa on lauantaina 3.9. klo 12–14.