Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ota pyörä alle ja Porvoon kyläreitti haltuun – Lenkin varrella voi maistella paikallisia oluita ja herkkuja

Kuudenkymmenen kilometrin mittainen Porvoon kyläreitti kulkee idyllisissä maalaismaisemissa.

Jos sinulla on kesäpäivä aikaa ja halua tutustua Porvooseen verkkaisesti, ota pyörä alle ja suuntaa Porvoon kyläreitille.

Kuudenkymmenen kilometrin mittainen reitti kiertelee Porvoon kyliä. Samalla voit ihastella luontomaisemia ja nauttia tauoilla porvoolaisten pienpanimoiden oluita ja paikallisia herkkuja matkan varrelle osuvissa ravintoloissa, kahviloissa ja pubeissa.

60 kilometrin kyläreittiä voi tietenkin kiertää haluamaansa suuntaan, mutta treffit voi sopia alkuun vaikka Porvoon Paahtimolle, jossa on kattava valikoima panimotuotteita. Pitkän kaavan mukaan maistelu kannattaa kuitenkin jättää vasta kierroksen loppuun, reitti palaa lähtöpisteeseen.

Lähtötarkastuksen ja reittivalinnan jälkeen matkaan lähdetään kohti Hamarin Seoa. Noin viiden kilometrin matka on mukava rullailla Uddaksen halki ja ulkoilijoiden suosimaa rantaraittia pitkin. Virvokkeet voi nauttia perillä Café Lokin terassilla merellisessä miljöössä.

Alkuverryttelyn jälkeen ajomatka Hinthaaraan Pub Lättähattuun ei tunnu pahalta, koska nivelet on voideltu ja pahimmat kiristykset sulateltu. Matkaa kertyy noin 12 kilometriä. Taajama-alueen jälkeen osa matkasta kulkee maantien reunaa ja Kuninkaantiellä kulkee myös rekkaliikennettä, joten huolellisuus on valttia tällä etapilla. Päivä on jo sen verran pitkällä, että perillä Pub Lättähatussa voi tilata vaikka pitsan.

Olut maistuu pyörälenkin päätteeksi

Seuraava määränpää on Kerkkoon Pumppaamo. Toivottavasti et lähtenyt matkaan sillä kaikkein kapearenkaisimmalla maantiekilpurilla, sillä osa matkasta ajetaan hiekkatietä halki peltomaiseman. Metsätieosuudella tien kunto muuttuu yhä arveluttavammaksi, mutta maasto- ja retkipyörällä sekä tavallisella mummomankelilla näissä olosuhteissa pärjää loistavasti.

Kerkkoon Pumppaamolla voi pitää pidemmän kahvitauon, tulihan juuri poljettua reilut 17 kilometriä ja ollaan suunnilleen puolimatkassa. Täällä viimeistään voi maistella hieman niitä mainioita paikallisia oluitakin, vaikka Kerkkoon omaa nimikko-olutta.

Matka kohti Ilolaa ja Sannaisten kartanoa alkaa tiukalla mäkirypistyksellä. Sen jälkeen kuitenkin taas helpottaa ja 15 kilometriä taittuu vaihdellen maantienreunaa ja hiekkateitä pitkin. Loppumatka seuraillaan Ilolanjokea.

Kesäviikonloppuina Sannaisten kartanoravintola ja kellaripubi ovat auki kaikille kävijöille. Tarkemmat tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa hotelli-ravintolan verkkosivuilta www.sannaskartano.fi.

Paluumatkalla voi halutessaan pulahtaa uimaan Hasselholmenin, Tervajärven tai Staffaksen uimarannalle, jotka osuvat matkan varrelle. Sannaisten kartanolta matkaa Porvoon keskustaan on kymmenkunta kilometriä.

Tässä vaiheessa jalat saattavat olla uupuneet ja ehkä janottaakin. Jotkut pyöräilijät väittävät oluen olevan hyvä palautusjuoma.

– Onhan siinä hiilihydraattia ja jonkin verran B-vitamiinia. Olut maistuu pyörälenkin päätteeksi, mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan, taitaa alkoholiton olut olla kuitenkin paras nimenomaan palautteluun, Kerkkoon Panomiesten puuhamiehet Ilari Mäkinen ja Tuomas Kanervala pohtivat.

South by Cycle on Uuttamaata ja Kymenlaaksoa halkova pyöräilyreitti, jonka varrella on ainutlaatuisia luontohelmiä, kulttuurihistoriaa ja maalaisromantiikkaa lähes 900 kilometrin matkalla. Porvoon 60 kilometrin kyläreitti on osa tätä pyöräilyverkostoa.

Tutustu lisää: www.bikeland.fi/southbycycle.