Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varautuu vilkkaaseen viikonloppuun, nuoret juhlivat koulujen päättymistä Porvoossa: "Satoi tai paistoi, koulut loppuvat silti"

Nuoriso kokoontuu juhlimaan koulujen päättymistä ja kesäloman alkua tulevana viikonloppuna. Komisario Olavi Merihaara Itä-Uudenmaan poliisista arvioi, että viikonlopusta tulee poliisin näkökulmasta vuoden vilkkain. Edes vappu ei saa samoissa määrin nuoria liikkeelle.

– Viikonlopulle on luvattu epävakaista säätä, mutta veikkaan, että porukkaa on siitä huolimatta liikkeellä. Satoi tai paistoi, niin koulu loppuu silti ja sitä juhlitaan, Merihaara sanoo.

Merihaara kertoo poliisin varautuneen riehakkaaseen juhlintaan koronavuosien jälkeen.

– Viitteitä siitä, että liikkeelle taas lähdetään, alkoi tulla heti kun kesäisemmät illat alkoivat.

Merihaaran mukaan poliisi tulee näkymään Porvoon katukuvassa tavanomaista viikonloppua enemmän, mutta ei koko ajan.

– Poliisilaitoksen alueella on resursoitu niin sanottu koulunpäättäjäisvalvontaryhmä, mutta se toimii koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, joka on aika laaja. Teemme kuitenkin tiivistä yhteistyötä samaan aikaan liikkeellä olevan nuorisotoimen kanssa, joten nuorten pariin jalkautuu kyllä paljon eri viranomaisia, Merihaara kertoo.

Porvoon nuorisotyöntekijät ovat liikkeellä lauantaina kello 18–02. He auttavat myös mahdollisissa hätätilanteissa ja heitä voi pyytää avuksi, jos nuorella tai vanhemmalla herää huoli jonkun voinnista illan aikana. Nuorisotyöntekijät saa illan aikana kiinni numerosta 040 192 8728.

Koulujen päättymistä kokoonnutaan perinteisesti juhlimaan erityisesti puistoihin ja veden äärelle.

– Kokonniemen maauimala, Maari, Linnamäki ja keskustan puistot ovat perinteisimpiä paikkoja. Myös länsiranta ja jokiranta ovat olleet suosittuja. Nyt siellä alkaa olla jo aika paljon asutusta, joten toivoisin nuorten huomioivan, että jotkut kaipaavat unta, vaikka itse olisikin juhlatuulella. Koitetaan kunnioittaa sitä, ja rajoitetaan vähän volumea, Merihaara pyytää.

Osa nuorista liikkuu autoilla ja Harabackan Shellin ympäristö on poliisin tarkistuslistalla korkealla.

– Se on aika villi paikka, missä ajetaan rallia. Sen lisäksi Mäntsäläntiellä Shellin kohdalla on perinteinen kilvanajorata, mitä kellotetaan. Näitä paikkoja poliisi käy kyllä katsomassa, Merihaara sanoo

Koronavuodet hiljensivät meininkiä, mutta nyt tilanteen odotetaan palautuvan normaaliksi.

– Poliisin päällimmäiset terveiset nuorille ovat, että juhlia saa ja pitää, kunhan ei sanouduttaisi irti järjenkäytöstä. Pidetään huoli itsestä ja kaverista. Kaveria ei jätetä, Merihaara ohjeistaa.

Poliisi seuraa viikonlopun aikana myös nuorten päihteidenkäyttöä.

– Valitettava tosiasia on, että alkoholista ollaan siirrytty erilaisiin pillereihin. Jos nuori on aineissa, on 15-vuotta täyttänyt toimistaan rikosoikeudellisessa vastuussa. Suosittelisin jokaista miettimään, mitä haluaa tiedoissaan näkyvän vaikkapa siinä tilanteessa, kun on hakemassa kesätyötä tai vakinaisempaa työtä, Merihaara sanoo.

Myös poliisin tietoon tulleesta alaikäisen alkoholinkäytöstä tehdään aina ilmoitus vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille. Poliisi voi antaa alaikäiselle alkoholinkäyttäjälle myös 40 euron rikesakon.