Alkuperäiseen asuunsa palautetussa Edelfeltin ateljeessa kerrotaan porvoolaistaiteilijan kesänvietosta

Pyörämatkan päässä Porvoon keskustasta, lähellä Haikon kartanoa on taiteilija Albert Edelfeltin (1854–1905) ateljee, pieni punainen mökki, jonka kattoikkunoista tulvii valoa sisälle.

– Taiteilija vietti kesänsä vuodesta 1879 kuolemaansa asti läheisessä kesähuvilassa. Tämän ateljeen hän rakennutti 1883, kertoo Albert Edelfelt säätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen.

Edelfelt maalasi Haikkoossa viettämiensä 26 kesän aikana yli 220 teosta. Malleinaan hän käytti usein paikallisia asukkaita.

Muutama vuosi sitten ateljeen pihapiiriin valmistui uusi näyttelytila Villa Albert, jossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä museomyymälä.

– Sen myötä pystyimme palauttamaan ateljeen lähes alkuperäiseen asuunsa, Syrjäläinen kertoo.

Lähes, sillä ateljeessa olevan parven alkuperäisyydestä ei ole täyttä varmuutta.

– Sitä tutkitaan parhaillaan, mutta luultavasti parvi on rakennettu vasta Edelfeltin jälkeen, Syrjäläinen sanoo.

Ateljeen pysyväisnäyttelyssä on esillä taiteilijan teoksia, heliogravyyreja, valokuvia ja taiteilijalle kuulunutta esineistöä.

– Lisäksi esittelemme nyt sellaisia maalauksia, jotka Edelfelt on maalannut kesänvieton innoittamana. Esillä on useita sellaisia maalauksia, joita ei aikaisemmin juurikaan ole nähty. Tämä näyttely on esillä syksyyn asti, Syrjäläinen kertoo.

Edelfeltin kesäisissä maalauksissa kuvataan kesänviettoa Haikkoossa. Tunnelma on rento ja kiireetön. Kiinnostava yksityiskohta on, että monissa teoksissa tytöillä ja naisilla on kirja kädessään.

– Se oli sen ajan sivistyneistön tärkeää ja hyväksyttyä ajanvietettä, Syrjäläinen sanoo.

Esillä olevat, säätiön omistamat piirustukset ovat alkuperäisiä, muut työt ovat vedoksia.

– Tämä on pieni ja sillä tavalla turvaton paikka. Suurin osa alkuperäisistä töistä on Ateneumin kokoelmissa.

Taiteilijan maalaustelineessä on kopio hänen viimeisestä työstään, keskeneräiseksi jääneestä. Sen yläpuolella on kuva taiteilijasta ateljeessaan. Viimeinen valokuva sekin. Edelfelt kuoli Haikkoossa elokuussa 1905, vain 51-vuotiaana.

Yksi mielenkiintoisimmista teoksista on suurikokoinen Koivujen alla, jonka taiteilija maalasi 1882. Koivikossa istumaan on kuvattu taiteilijan 16-vuotias sisar Annie, joka lukee kirjaa selällään ruohikossa makaavalle nuoremmalle sisarelleen Bertalle. Koivujen välistä näkyy taustalla auringossa kimalteleva Haikon selkä.

– Tähän tauluun liittyy aivan erityinen tarina. Keisarinna Maria Fjodorovna oli tilannut tämän työn Edelfeltiltä ja maalaus sijoitettiin ensin palatsiin Pietariin ja sittemmin keisarinnan kesäasunnolle Mustanmeren rannalle. Vallankumouksen aikana se kulkeutui puolaan, eikä pitkään aikaan tiedetty, missä se on, Hanna Kaarina Syrjäläinen kertoo.

– Pietarin kulttuuri-instituutin johtaja Sani Kontula-Webb sai vihiä tästä työstä ja hän löysi sen 2018 Puolasta, rullalle käärittynä silloisen omistajan isoisoäidin vanhan talon ullakolta. Sitä ei tiedetä, kuinka taideteos oli suvun haltuun tullut.

Tällä hetkellä alkuperäinen teos on Varsovan kansallismuseossa.

Lisätietoja www.albertedelfeltinateljee.fi

Tapahtumia

Kohtaamisia

16.6. klo 18 Huvilaelämää, taidetta ja vanhoja tavaroita, vieraana taiteilija Jorma Helenius.

21.6. klo 18 Ihmisiä, esineitä ja tuhansia tarinoita, vieraana Wenzel Hagelstam.

9.8. klo 18 Silkin syleily ja viuhkan kosketus. Kurkistus lumoavaan eksotiikkaan Albert Edelfeltin taiteessa. Luennoitsijana Tuija Peltomaa.

30.8. klo 18 Esineiden kertomaa, vieraana taiteilija Niclas Warius

Konsertit

28.6. klo 18 Kesän säveliä, viisi muusikkoa soittaa kamarimusiikkia

18.8. klo 18 Elokuun säveliä, Janne Malmivaara, viulu; Saima Malmivaara, sello; Liisa Malmivaara, piano.

Konsertit jatkuvat syksyllä.

Intiimejä konsertteja, kiinnostavia kohtaamisia

Ateljeemuseon lisäksi kannattaa ehdottomasti poiketa viereisessä Villa Albertissa. Näyttelytilan kesän teemana on Huvilaelämää Haikossa.

– Haikkoo oli Edelfeltin aikaan tunnettu idyllisistä huviloistaan ja kulttuuria rakastavista kesävieraistaan. Täällä kukoisti ainutlaatuinen huvilakulttuuri, Syrjäläinen sanoo.

14.6.–14.8. esillä on Huvilatunnelmia, Asta Caplanin, Jorma Heleniuksen ja Netta Tiitisen interiöörejä ja loppukesästä vuorossa on Ajan kultaamat muistot, jonka teokset ovat Ilkka Ahon, Tiina Suikkasen ja Niclas Wariuksen käsialaa. Lisäksi esillä on Kaj Lindgårdin teoksia läpi kesän.

Näyttelyiden lisäksi kesän ohjelmassa Edelfeltin elämän innoittamana on luentoja ja kohtaamisia sekä Edelfeltin ajan säveltäjien konsertteja.

Kohtaamisia Villa Albertissa on uusi haastattelu- ja keskustelusarja, jossa taidehistorioitsija Tuija Peltomaa tuo paikalle mielenkiintoisia ihmisiä taiteen, keräilyn, vanhojen esineiden ja kiehtovien tarinoiden merkeissä. Ilta taiteelle on esitelmäsarja taiteesta.

Lisäksi järjestetään intiimejä konsertteja, joissa yhdistetään kuvataide, kulttuurihistoria ja musiikki. Ohjelmisto koostuu Albert Edelfeltin ajan musiikista ja taiteilijan suosikkisäveltäjien teoksista.

– Palaamme kotikonserttien kulta-aikaan. Edelfeltin aikaan Haikon salongissakin musisoitiin kesällä ahkerasti!

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut