Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mytologiat ja muinaisajat heräävät henkiin Galleria Maarin kesäkuun näyttelyssä

Mytologiat, muinaisajat ja henkieläimet kuin myös toisten kunnioitus ja arvostus ovat lähtökohtana Galleria Maarin kolmen taiteilijan yhteisnäyttelylle ”Ihmisiä ja voimaeläimiä”. Kuvataiteilija Leena Hietamies yhdessä aviomiehensä kuvanveistäjä Raimo Jaatisen ja poikansa kuvanveistäjä Jussi Hautaniemen kanssa ovat luoneet ainutlaatuisen näyttelykokonaisuuden pohjautuen monipuoliseen taustatyöhön.

– Meillä on oma taidekirjasto, jossa on kirjoja niin historiasta kuin mytologioista, Leena Hietamies kertoo.

Kolmikon yhteistyö alkoi yllättävällä tavalla. Jussi Hautaniemi opiskeli mediatekniikan insinööriksi ja työnhaun ohessa avusti pronssivalamiseen erikoistunutta Jaatista.

– Jussi perehtyi pronssivalamisen joka vaiheeseen. Ja tuosta vaan hän olikin pronssivalamisessa täysi luonnonlahjakkuus! Leena Hietamies kertoo.

Sittemmin kolmikko on työskennellyt yhteisessä ateljeessaan Nurmijärvellä, jossa näyttelyn keramiikka-, pronssi- ja maalaustyöt nivoutuivat yhteen. Eräs mytologinen veistos metsästävästä naisesta tuo esille luolakauden äidin voimaa:

– Luolakaudella todellisuudessa myös äiti sekä puolusti perhettään että metsästi, Leena Hietamies kertoo.

Henkieläimet ovat tärkeässä osassa näyttelykokonaisuutta. Perinteisesti karhuista, tiikereistä ja kotkista saadaan voimaa, mutta nykyään myös lemmikkieläimet voidaan nähdä voiman lähteinä. Vanhat kulttuurit myös yhdistetään eläinhahmoihin:

– Niissä kunnioitettiin eläimen sielua erilailla kuin nykyaikana, Leena Hietamies tarkentaa.

Näyttelyn tärkein viesti on kunnioitus ihmisiä, eläimiä ja koko maailmaa kohtaan.

– Koko luomakunta on uhanalainen ihmisen ahneuden takia. On kunnioitettava sitä, että jokaisella on itseisarvo tässä maailmassa, Leena Hietamies kertoo.

Kiusaaminen sekä koulussa että työpaikoilla on tuomittavaa. Leena Hietamies pitää tärkeänä sitä ajatusta, että elämässä pääsee pitkälle olemalla kiltti toiselle.

– Hyvä elämä lähtee siitä, että kohtelee muita kunnioittavasti!

Galleria Maari, Jokikatu 22, 06100 Porvoo. 2.–30.6. Ma–pe klo 10–18, la 10–17 ja su 11–16