Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähihoitajaksi jopa 1,5 vuodessa? Careerialla alkaa uusi lähihoitajakoulutus, hakuaikaa on elokuulle

Careeriassa Porvoossa ja pääkaupunkiseudulla on tarjolla verkko- ja monimuotoinen lähihoitajien perustutkintokoulutus aikuisille ja alanvaihtajille. Siihen voi hakea 16. elokuuta mennessä.

Syksyllä aloittavien lähihoitajaopiskelijoiden kahden ryhmän osaamisalana on ikääntyvien hoito ja kuntoutus tai lapset ja nuoret. Hakevilta varmistetaan ennen opiskelupaikan vahvistamista soveltuvuus. Hakijalla on oltava sujuva suomen tai ruotsin kielen taito. Suoritettu tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluun ja yliopistoon.

Yhdistetty verkko- ja monimuotokoulutus aloitetaan pääkaupunkiseudulla ja Porvoossa aina keväisin ja syksyisin. Lähipäivät toteutetaan ryhmille omalla campuksella, mutta verkko-opiskelu tapahtuu yhdessä sisarryhmän kanssa.

Käynnissä olevissa ryhmissä on opiskelijoita korkeakoulutetuista alan vaihtajiin. Opiskelija Stiina Piiraista motivoi opiskeluun opintopolku, joka huomioi hänen aiemmat opintonsa ja työkokemuksen.

– Voin tehdä ja palauttaa verkkotehtäviä omaan tahtiin silloin, kun minulla on aikaa. Olen tutustunut kurssikavereihini, koska tapaamme myös kasvokkain. Käytännön taitoja pitää myös harjoitella itse tehden. Verkkokoulutuksessa voimme myös jakautua pienempiin ryhmiin jakamaan ajatuksia, joten luennot eivät ole pelkästään opettajan kuuntelemista.

Piirainen kertoo tehneensä töitä osa-aikaisena koko opiskelujen ajan.

– Olen valmistunut proviisoriksi 90-luvulla ja työskennellyt viimeiset seitsemän vuotta apteekkarina, siis yrittäjänä lääkealalla. Halusin laajentaa osaamistani käytännön hoitotyöhön, tähtäimessä mahdollisesti yrittäjyys hoitoalalla, hän jatkaa tiedotteen mukaan.

Piirainen pitää monimuotokoulutusta erinomaisena mahdollisuutena siirtyä pehmeästi uudelle alalle.

– Elämään pystyy yhdistämään työntekoa ja opintoja omien voimien mukaan. Verkko-opinnot joustavat ja Teams-koulutus on tehokasta, ei mene aikaa siirtymiseen koululle ja takaisin. Toisaalta lähipäivät vahvistavat ryhmää.

Osallistujien opinnot henkilökohtaistetaan niin, että sopiva polku ammattiin löytyy jokaiselle ja sitä voidaan muokata vielä matkan varrella. Malli mahdollistaa ripeän tutkinnon suorittamisen opiskelijan taustasta ja aiemmasta osaamisesta riippuen.

Careerian koulutuspäällikkö Nina Vainio kokee antoisaksi sen, että on voinut olla mukana toteuttamassa monimuotokoulutusta.

– Tarve tämän tyyppisestä on vahvistunut palautteen myötä. Hyödynnämme toteutustapaa myös jatkossa, kun kehitämme ja laajennamme tarjontaamme, hän summaa tiedotteessa.

Uutta koulutusmallia on ollut alusta asti mukana ideoimassa hoitotyön opettaja Inka Pahajoki, joka on vastuuopettaja ryhmistä kolmessa.

– Olen erityisen tyytyväinen oppilaitoksen tarjoamaan opetusresurssiin, verkko-opetuksen vuorovaikutuksellisuuteen ja opiskelijoiden motivaatioon. Asenne on innostunutta! Olemme saaneet rohkaisevaa palautetta opiskelijoilta ja työelämältä.

Koulutuksessa pyörii sama teoriakokonaisuus jatkumona. Se antaa opiskelijalle mahdollisuuden suorittaa opintojaan joko tiiviissä tahdissa tai tehdä välillä muita suorituksia, kuten yhteisiä tutkinnon osia.

Lähipäivien opiskelua tarjotaan limittäin eri campuksilla. Tämän ansiosta lähiopetuspäivän voi paikata toisen ryhmän kanssa, jos oman toimipisteen koulutuspäivään ei pysty osallistumaan.

Jos joku tutkinnon osa jää väliin tai kesken, niin sen uusiminen helpottuu, kun on heti tiedossa, milloin sen voi suorittaa uudelleen. Verkkoluentojen iltatoteutus kello 16.30–19.00 puolestaan tuo joustoa työn ohessa opiskeluun.

Yhden lähiopetuspäivän viikossa lisäksi malli tarjoaa 2–3 verkkoluentoa viikossa.

– Tilanteiden muuttuessa voidaan opiskelusuunnitelmaa muuttaa myös opintojen aikana palvelemaan parhaiten opiskelijan tilannetta. Lähihoitajaksi voi valmistua jopa puolessatoista vuodessa. Tämä vaatii vain riittävää motivaatiota ja ajankäytön hallintaa, varsinkin, jos suorittaa tutkinnon työn ohessa, Nina Vainio painottaa.

Kun opiskelijalla on työpaikka, voi opinnot suorittaa oppisopimuksella. Careeriassa viime syksynä ja tänä keväänä aloittaneissa ryhmissä on runsaasti oppisopimuksella tutkintoa suorittavia opiskelijoita.