Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmikantayhteistyö toimii – yrittäjät piirsivät myönteisen tilannekuvan Porvoon elinkeinopolitiikasta

Päämäärä on tärkeä, mutta vielä tärkeämpi on matka ja se, mitä sen aikana tapahtuu, Porvoon Yrittäjät, kehitysyhtiö Posintra ja Porvoon kaupunki arvioivat Suomen Yrittäjien Kuntabarometri-kyselyä, jossa Porvoo sai tänä keväänä kaikkien aikojen parhaat arvosanat (UM 31.5.).

Porvoo sijoittui valtakunnallisessa rankingissä omassa yli 50 000 asukkaan sarjassaan kuudenneksi ja Uudenmaan Yrittäjien toimialueella kaikista kunnista viidenneksi. Edellisessä kyselyssä sijoitus oli Uudellamaalla 14:s. Kysely tehdään joka toinen vuosi.

Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Patrik Björkman näkee, että tulosten taustalla on pitkäjänteinen yhteistyö eri toimijoiden kesken, avoin keskusteluilmapiiri ja onnistuminen yhteisesti asetetuissa tavoitteissa.

Yhteistyö tiivistyi koronan aikana, kun yrittäjien ja kaupungin edustajat tapasivat viikoittain. Sen jälkeen kohtaamiset ovat jatkuneet kuukausittain.

Porvoo palkkasi myös elinkeinopäällikön. Elina Duréault on runsaan seitsemän kuukauden aikana tavannut kymmeniä yrittäjiä kasvotusten ja yrityskäynneillä sekä yhdessä tonttipäällikön kanssa Porvooseen sijoittumista miettiviä yrittäjiä.

Duréault on ilahtunut, että Porvoossa oli jo hänen tullessaan toimiva kolmikantayhteistyö elinkeinopolitiikassa.

Hänen mielestään tärkeää on tiedon levittäminen tarjolla olevista palveluista ja mahdollisuuksista

– Yrityksissä on oltava fiilis, että näitä asioita tehdään heitä varten. Vain he voivat kertoa, teemmekö asiat oikein ja miten he tilanteen hahmottavat.

Myös Patrik Björkman ja Posintran toimitusjohtaja Fredrik Pressler korostavat, että tietoa tarvitaan lisää, sillä liian moni yrittäjä vastasi kyselyssä kysymyksiin kyllä- tai ei-vastausten sijaan "en tiedä".

– Elinkeinopalveluista ei ole helppo viestiä, koska kokonaisuus on laaja ja monipolvinen, ja asiakkailla on erilaisia tulokulmia. Ehkä meidän pitäisi hajottaa tämä palapeli ja koota se uudelleen niin, että tieto leviää paremmin.

Elinkeinoista vastaava Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrik von Schoultz sanoo, että kaupunki on perinteisesti pärjännyt hyvin kovilla mittareilla, kuten yritysdynamiikassa, seutukunnan vetovoimassa ja työpaikkaomavaraisuudessa.

– Sen sijaan henkisellä puolella, eli miten yrittäjät asiat mieltävät, mitä on yrittäjäystävällisyyden takana ja millainen luottamus vallitsee, on pärjätty joskus heikommin. Näen, että Porvoossa voidaan luottaa siihen, että päätöksenteossa otetaan huomioon yrityksiin liittyvät tekijät, ja meihin voidaan olla yhteydessä milloin tahansa.

Yrittäjien järjestäytymisaste on Porvoossa melko korkea. Porvoon Yrittäjät on noin 700 jäsenellään pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uusimaan suurin yrittäjäjärjestön jäsenyhdistys. Yrittäjien laskutavan mukaan Porvoossa on runsaat 3 000 toimivaa yritystä.