Omakotiasukkaat heittävät vesilintua kaasumittareilla – Maakaasun kallistuminen, fossiilisista luopuminen ja viime kädessä sota Ukrainassa söivät Venäjän kaasun suosion

Moni omakotiasuja luopuu nyt maakaasun käytöstä lämmityksessä. Yksi kaasuliittymän irtisanoneista on Jukka Nissinen. Hän sanoo miettineensä vaihtamista jo aiemmin, kun maakaasun hinta alkoi nousta, ja myös ympäristösyistä. Vauhtia päätöksentekoon antoi joulukuun kaasulasku, jota Nissinen kuvailee sanalla ”järjetön”.

– Viitisensataa, vaikka olin poissa ja lämpötilaa oli laskettu. Vanhalla kaasun hinnalla se olisi ollut alle 300, ennemminkin ehkä reilu 200.

Vauhtia päätöksen tekemiseen asiassa lisäsi helmikuun 24. päivä, jolloin sota Ukrainassa alkoi.

Päätös siitä, mitä tulee kaasun tilalle, oli helppo.

– Ilma-vesilämpöpumppu on puolet halvempi kuin maalämpö ja maalämpö vaatii luvituksen.

Nissinen kertoo, että naapuristoon on asennettu molempia.

Asennus kesti puolitoista päivää.

Jukka Nissinen

Kaikki eivät ole halunneet kaasusta luopua. Joku on halunnut pitää kaasun, mutta ottanut sen lisäksi ilmalämpöpumpun avuksi ja joku siirtynyt käyttämään vanhaa kattilaa varasähköllä kalliin kaasun sijaan.

Hinnannousu kurittaa kovalla kädellä omakotiasukkaita.

– Maakaasun hinta lähti aika voimakkaaseen nousuun vuoden 2021 lopulla, ja edelleen hinnat ovat korkeammalla kuin viime vuoden kesänä.

Suomeen maakaasua tulee Imatran kautta putkea pitkin Venäjältä.

– Maakaasua tulee myös Baltiasta Itämeren ali. Sen putken tekninen virtauskapasiteetti riittää talvipakkasiin eli lämmityskauteen asti, jos Baltiassa on kaasua, jota voidaan meille myydä.

Baltian kaasu tulee LNG- eli nesteytetyn maakaasun terminaalin kautta. Laivat tuovat nesteytetyn kaasun joko USA:sta tai Qatarista.

– Myöhemmin Latviasta Puolaan valmistuvan putken myötä Baltiasta on yhteydet jopa Afrikkaan putkien välityksellä.

Jos itänaapuri vääntää kaasuhanan kiinni Imatran-putkesta, muualta saatavaa kaasua ja Huoltovarmuuskeskuksen varastoimaa kaasua käytettäisiin ensisijaisesti kotien lämmittämiseen ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin kohteisiin. Teollisuus todennäköisesti ajaisi omaa kaasun käyttöään alas jo kustannustenkin takia.

Uusia ilma-vesilämpöpumppuja asentaneen Costella Oy:n tuotepäällikkö Jukka Karjalainen sanoo, että kysyntää erilaisille lämpöpumpuille on ollut viime kuukausina todella paljon.

– Jos nyt tilaa, vielä toukokuussa saadaan asennettua. Meille tulee jatkuvasti uusia koneita ja asennuskapasiteettia on riittävästi.

Kaikilla laitetoimittajilla ei ole riittävästi asennettavaa nyt. Laitteita kuitenkin saapuu Suomeen koko ajan lisää maailmalta.

Nopea asennus

Maakaasulla lämpiävissä omakotitaloissa on vesikiertoinen lämmitys, joko patterit tai lattialämmitys. Kiertoveden lämmittää kattila, jonka polttoaine tulee taloon kaasuputkea pitkin. Kun järjestelmä vaihdetaan, energiayhtiö purkaa pois kaasumittarin ja tulppaa kaasuliittymän.

Kaasukattilan tilalle asennetaan nykyään yleensä ilma-vesi-lämpöpumppu.

 Kattilan vaihtaminen esimerkiksi pellettejä polttavaan on harvinainen vaihtoehto.

– Se vaatii enemmän perehtymistä lämmitysjärjestelmän käyttöön, pellettisiilon täyttämistä ja muuta.

Sorsakorven maakaasuverkko on 1980-luvulta ja moni taloista on rakennettu 1990-luvulla.

Ilma-vesi-lämpöpumpun vaihtaminen kattilan tilalle on työnä melko nopea. Käytännössä kattilan paikalle tulee lämminvesivaraaja, jossa on kovimpia talvipakkasia varten sähkövastukset. Ulos tulee ulkoilmasta lämpöä talteen ottava yksikkö.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut