Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ulkonäköäni on kommentoitu usein seksuaaliseen sävyyn" – Kysely: Vain 8% nuorista vaikuttajista on välttynyt häirinnältä

Hyvin harva nuori yhteiskunnallisesti aktiivinen ihminen on välttynyt häirintäkokemuksilta. Asia selviää Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin Vaikuttamisrauha-hankkeen ja Ylen Hyvin sanottu-konseptin toukokuussa tekemästä kyselystä.

Vastaajat olivat puoluepoliittisesti aktiivisia ja erilaisissa luottamustehtävissä toimivia nuoria. Vastanneet ovat aktivisteja, sosiaalisen median sisällöntuottajia, toimittajia sekä nuoria, jotka tekevät vaikuttamistyötä vapaaehtois- tai palkkatyössään. Ainoastaan 8 prosenttia vastaajista ilmoitti, etteivät he olleet kokeneet häirintää. Monien vastaajien kokemukset olivat myös tuoreita: 35 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa häirintää viimeisen kuukauden sisällä.

Eniten kyselyyn vastanneet vaikuttajanuoret ovat kokeneet haukkumista ja loukkaamista (75 prosenttia) sekä vähättelyä ja mitätöintiä (70 prosenttia). Sukupuoleen perustuvaa syrjintää oli kokenut 41 prosenttia.

– Vartaloani ja ulkonäköäni on kommentoitu usein seksuaaliseen sävyyn vaali- ja vapaaehtoistyössä. On myös levitetty perättömiä juoruja yksityiselämään ja poliittiseen toimintaan liittyen, kommentoi kyselyyn vastannut parikymppinen nainen.

Allianssin viestinnän asiantuntijan Ada Kairavuoren näkemys kyselyn tuloksista on selkeä.

– Sellainen ajatus ei voi vakiintua, että vaikuttamistyö olisi vain heitä varten, jotka ovat valmiita kestämään loukkauksia, maalittamista, uhkailua tai muuta häirinnän monista muodoista, Kairavuori sanoo tiedotteessa.