”Nyt olen turvassa ja on elämää ympärillä” – vuodeosastolta kotiin passitettu monisairas 79-vuotias porvoolainen Raili sai vakinaisen hoivakotipaikan

Porvoolainen monisairas ikäihminen oli lähetetty vuodeosastolta kotiin odottamaan hoivakotipaikkaa, mistä Uusimaa kertoi viime sunnuntain numerossaan. (UM 12.6.)

Tilanne ahdisti niin yksin asuvaa vanhusta kuin hänen tytärtään Pirjo Valkosta, joka oli huolissaan lähes liikuntakyvyttömästä äidistään ja ihmetteli, kuinka tämä ylipäätänsä oli kotiutettu tuossa kunnossa.

– Se tunne, jos tänne ei tulekaan ketään, että minut on jätetty tänne yksin. Haluaisin vain tuntea olevani turvassa, paikassa, jossa on muitakin ihmisiä, ettei minun tarvitsi olla yksin, 79-vuotias Raili pohti vuoteessa maatessaan.

Viimeksi kuluneet viikot olivat kiireisiä opettajatyttärelle, joka teki parhaansa saadakseen äidilleen hoivakotipaikan. Vihdoin hän sai kuulla ponnistelujensa ansiosta ilouutisen. Äiti pääsi muuttamaan jo tällä viikolla.

– Äitini sai paikan hoivakodista, mutta se vaati muutaman soiton. Koska äitini hoidon tarve on niin suuri, hän pääsee heti vapautuneeseen paikkaan, Valkonen kertoo ilahtuneena.

– Nyt olen turvassa ja on elämää ympärillä, 79-vuotias Raili puolestaan iloitsi uudessa vakinaisessa hoivakodissaan.

Ruori toimi äidin ja minun tapauksessa hyvänä tiedon välittäjänä.

Pirjo Valkonen

Tytär on kiitollinen hoivakotipaikasta, joka lopulta järjestyi suhteellisen nopeasti.

– Oma oloni on helpottunut ja arkemme muuttuu. Jokainen päivä kotona vähensi äidin toimintakykyä ja nyt on mahdollista saada sitä palautumaan edes vähän, Valkonen kertoo.

– Vaikka tätä paikkaa on odotettu ja toivottu, niin äitini ensi reaktio oli vähän arasteleva. Ikäihmisen siirtyminen täysin uuteen ympäristöön on vähän pelokasta, mutta samalla hän tietää, että nyt on ihmisiä ympärillä koko vuorokauden, hän jatkaa.

Pirjo Valkonen soitti moneen paikkaan ja hän kiittelee etenkin Porvoossa toimivan palvelupiste Ruorin toimintaa ja heidän antamaansa apua.

– Ruori toimi äidin ja minun tapauksessa hyvänä tiedon välittäjänä ja ohjaajana eri toimijoiden välillä, Valkonen kertoo.

– Ruori auttaa porvoolaisia ikäihmisiä ja heidän omaisiaan löytämään oikeaa tietoa ja palvelua sekä helpottaa asiointia. Neuvonta on maksutonta, Porvoon kaupungin sivulla kerrotaan.

Porvoon kaupunki on keskittänyt ikäihmisten palveluneuvonnan yhdelle luukulle. Palveluneuvonta Ruori auttaa pienissä ja isommissa kysymyksissä. Asiasi voi koskea esimerkiksi siivousapua, eläkeikäisten vesijumppaa tai palvelutaloon muuttamista.

Jos tytär ja äiti olisivat olleet hiljaa ja hyväksyneet kotiuttamisesta syntyneen tilanteen, tuskin hoivakotipaikkaa olisi näin pikaisella aikataululla tarjottu.

– Kotihoito ei ollut ehtinyt kirjata omiin merkintöihinsä mitään äitini selviytymisestä, siellä kävi monta eri hoitajaa. Ilman minun kyselyjäni asia ei olisi edennyt, eikä hänen selviytymistään olisi mietitty. Tämä vahvistaa sen, että omaisten tekemä työ on oleellista, Pirjo Valkonen kertoo.

– Minä voin puhua äidin puolesta, mutta entä sitten ne kaikki muut, joilla ei ole omaisia? En ole juurikaan tähän saakka puuttunut äidin hoitoon, mutta nyt tuli se kohta, että nyt mentiin yli.

– Tuskin me olemme ainoita tässä tilanteessa, ehkä tämä on vain se jäävuoren huippu. Kuinkahan paljon seuraavien viiden vuoden aikana tilanne heikkenee, kun ikäihmisten määrä lisääntyy, hän pohtii.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut