Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Juhannussää näyttää nyt todella lupaavalta" – Porvoossa ei ole mitattu tänä kesänä vielä ainuttakaan hellepäivää, mutta lauantaina ja sunnuntaina helleraja voi ylittyä reilusti

Itä-Uudenmaan Juhannussää näyttää tämän hetkisen ennusteen mukaan todella hyvältä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudellemaalle on luvassa lämmintä ja poutaista kesäsäätä, ja jopa 25 asteen helleraja saattaa ylittyä Porvoossa ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

Nyt säätila on kuitenkin ollut nopeasti vaihtelevaa, joten ennusteeseen pitää vielä suhtautua varovasti.

– Tämän hetkisen tiedon valossa juhannussää näyttää kuitenkin todella hyvältä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Lauantaille ja sunnuntaille ennusteet lupaavat Porvoossa nyt 26–27 asteen hellettä.

Tämän hetkisen ennusteen mukaan Suomessa on Juhannuksen tienoilla vahvistumassa korkeapaine etelästä, mikä pitää Itä-Uudenmaan Juhannusviikonlopun poutaisena, lämpimänä ja aurinkoisena. Parhaan Juhannussään perässä ei tänä vuonna tarvitse lähteä kauas, sillä parhaat kelit ovat tämän hetkisen ennusteen mukaan eteläisimmässä Suomessa.

– Poutasäätä ja aurinkoa on luvassa koko viikonlopulle, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Poutasäätä ja aurinkoa on luvassa koko viikonlopulle

Juhannussää on tämän hetkisten ennusteiden valossa hieno kaikkialla Suomessa. Torstaina liikkuu vielä sadealue Keski-Suomen ja Pohjois-Suomen yli, mutta etelästä nousevan korkeapaineen myötä myös pohjoisemman Suomeen sateet jäävät vähäisiksi Juhannusviikonlopun aikana. Ainoastaan aivan pohjoisimpaan Suomeen on luvattu jonkin verran sadetta.

– Uusimman ennusteen mukaan kuitenkin sateen todennäköisyydet myös Lapissa ovat vähentyneet, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Sadealueiden väistyttyä myös Lapissa voidaan päästä yli kahdenkymmenen asteen lukemiin. Lisäksi erityisesti sisämaassa voidaan ylittää myös helleraja.

Torstain sateiden lisäksi muita suuria sadealueita ei ole tiedossa koko viikonloppuna, mutta lämpimän ilman noustessa sadekuurojen mahdollisuus voi kasvaa.

– Etenkin Suomen keskiosissa kuuroriski voi kasvaa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Myös yksittäiset iltapäiväkuurot ovat mahdollisia.

Jos helle-ennuste pitää, saadaan siis Juhannuksena kesän ensimmäinen hellepäivä myös Porvooseen.

Tänä kesänä Porvoossa ollaan parhaimmillaan kivuttu 23,8 asteen lukemiin, mutta 25 asteen helleraja ei ole päässyt ylittymään. Hellepäiviä on kertynyt koko Suomessakin tähän mennessä vain yksi – toukokuun 25. päivä. Tällöin Oulunsalon Pellonpään mittausasemalla päästiin 25,4 asteen lukemaan.

Tähän aikaan viime vuonna tilanne oli kuitenkin täysin eri, kun hellepäiviä oli kertynyt kesäkuun 21. päivään mennessä Porvoossa jo viisi. Kesäkuun loppuun mennessä hellepäiviä oli jo 14. Tänä vuonna koko kesäkuu on ollut täysin helteetön.

– Viime vuonna kesäkuu olikin ennätyslämmin, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Juhannuksen menoliikenteessä kannattaa hyvistä ennusteista huolimatta varautua myös sateisiin. Torstaina Itä-Uudellamaalla on poutaista, mutta sadetta on luvassa Keski-Suomen pohjoisosiin sekä Pohjois-Suomeen. Myös sadekuurot ovat mahdollisia koko Juhannusviikonlopun aikana.

Sunnuntaina paluuliikenteeseen ei ole vielä tällä hetkellä tiedossa sateita, vaan sää on poutainen ja lämmin koko Suomessa. Seuraavalle viikolle ennuste on kuitenkin vielä epävarma, joten epävakaat säät ovat mahdollisia

– Lämpimältä kuitenkin näyttää tämän hetkisten ennusteiden mukaan, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.