Ensimmäiset paikalliset mansikat nyt Porvoon lähikaupoissa – viileä alkukesä on ollut mansikoille suotuisa, pääsato kypsyy heinäkuussa

Paikalliset mansikat ovat vihdoin täällä! Uusi-Heikkilän tilalla mansikanpoiminta on aloitettu, ja ensimmäiset mansikat ovat saapuneet myös myyntiin. Mansikoille viileä alkukesä on ollut suotuisa, ja varhaislajikkeet ovat kypsyneet sopivasti Juhannusviikolle. Päivittäin kypsyvien mansikoiden määrää on kuitenkin hankala ennustaa, joten paikallisesta mansikasta haaveilevien kannattaa olla nopea.

– Viime lauantaista lähtien ollaan kerätty joka päivä, kertoo Uusi-Heikkilän tilan mansikkayrittäjä Heli Kauriinoja.

– Määriä on vaikea sanoa, mansikkaa riittää sen mitä riittää.

Valtakunnallisesti mansikoista on tällä hetkellä huutava pula. Vaikka mansikoilla onkin ollut hyvä lähtö tähän kesään, viime kesän helteet vaurioittivat mansikkakasvustoja ja verottavat tämän kesän mansikkasatoa.

– Viileä kevät ja alkukesä on kuitenkin ollut mansikalle suotuisa, Kauriinoja kertoo.

– Mansikan kypsymiselle ei ole hyvä, että lämpötila nousee yli 22 asteen. Alkukesän viileys on myös mahdollistanut pitkän kukinnan.

Mansikkaa on hyvin tuloillaan, mutta tämän kesän mansikkasatoa on vielä tällä hetkellä mahdoton arvioida. Kaikki riippuu siitä, millainen kesä on tulossa helteiden puolesta.

– Mansikoista ei voi ikinä sanoa etukäteen, millainen sato on tulossa, Kauriinoja huomauttaa.

Tällä hetkellä poimitaan mansikoiden varhaislajikkeita, jotka ovat kypsyneet avomaalla harson alla. Pääsadon uskotaan kypsyvän heinäkuun alkupuolella.

– Vaikka on luvattu helteitä, pääsatoa saa odottaa vielä ainakin viikon, Kauriinoja kertoo.

– Aikaisintaan ensi viikon lopulla niitä alkaa pikkuhiljaa kypsymään.

Vaikka Ukrainassa käydyn sodan myötä ukrainalaisia on Suomessa tavallista enemmän, ei se ole vaikuttanut mansikoiden poimijoihin. Kauriinoja kuvaa tänäkin vuonna olevan tavanomainen määrä ihmisiä poimimassa.

– Tänäkin vuonna on sekä suomalaisia nuoria ja ukrainalaisia poimimassa, sen suhteen ei ole muutoksia, Kauriinoja kertoo.

Paikalliset mansikat voi hakea joko K-Supermarket Tarmolasta tai Mäntsälässä K-Citymarketista. Jos näistä paikalliset mansikat ehtivät loppumaan, voi käydä ostoksilla myös suoraan mansikkatilalla.

– Loppuviikolle avataan Porvooseen oma tilamyynti, Kauriinoja vinkkaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut