Kohti Jukolaa, osa 2 | Ebbo Venlat valmistautuvat Porvoon Jukolaan: metsän kauneus lumoaa, karttamerkinnät alkavat selkiytyä

Metsästä raikuu iloinen nauru jo paljon ennen, kuin ketään näkyy. Sitten ryteiköstä pelmahtaa esille neljä naista.

On kulunut reilu kuukausi siitä, kun Marianne Nordström, Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara ja Miranda Hanska lupautuivat osallistumaan kesällä 2023 Porvoossa järjestettävään Jukolan viestiin järjestäjäseura OK Trianin kummijoukkueena (UM 22.5.2022).

Asiat ovat lähteneet rullaamaan vauhdilla. Myös tärkein osuus on on jo hoidettu. Joukkueelle on valittu nimi.

– Olemme nyt Ebbo Venlat. Epoon kylän nimi on ruotsiksi, koska olemme kaksikielisiä, naiset kertovat.

Suunnistusta voi opetella Porvoossa suunnistuskursseilla. Kevään kurssi päättyy pian, mutta OK Trian on koonnut nettisivuilleen myös pienen opetuspaketin omatoimiseen suunnistuksen perusteiden opetteluun.

Kummijoukkuetta kuitenkin luotsaa suunnistuksen saloihin OK Trianin Terese Hagman. Naiset ovat hyvissä käsissä, sillä Hagmanilla on hallussaan muun muassa yösuunnistuksen SM-kultamitali.

– Tämä on aivan huippuporukka. He kyselevät paljon ja todella haluavat oppia. Minulla on vahva luotto tähän, Hagman kertoo.

Alkupaniikki onkin alkanut jo hiukan hälventyä.

– Meille selvisi esimerkiksi, että Venlojen viestiä ei ole pakko juosta, vaan siellä saa myös kävellä. Jo se rauhoitti paljon, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Ensimmäisen kuukauden aikana on tutustuttu karttaan ja kompassiin.

– Aloitimme siitä, miten karttaa pidetään kädessä oikein ja miten löydetään pohjoinen ja etelä, Bärlund-Hämäläinen kertoo.

– Se ei todellakaan ole helppoa keskellä metsää! Kartasta pitäisi huomata lukemattomia asioita, on kumpareita ja notkoja, eikä mikään ole vielä ihan selvää, Nordström sanoo.

– Pitäisi oppia hahmottamaan, missä kohdassa polkua olemme ja hahmottaminen vaikeutuu heti, kun poiketaan polulta, Hanska jatkaa.

Pikkuhiljaa erilaiset karttamerkinnät ovat kuitenkin alkaneet selkeytyä. Aluksi Ebbo Venlat kertovat nähneensä kartalla lähinnä irtoripsiä (jyrkänne), helminauhoja (kuvioraja, eli maastossa erottuva kahden kasvillisuuden raja) sekä paljon kärpäsen kakkaa (kiviä). Se on yllättänyt, että jopa muurahaispesät on merkitty suunnistuskarttoihin.

Hagman vei joukkueen ensimmäiselle yhteiselle suunnistukselle Norikeen. Matkaa oli puolisentoista kilometriä. Myöhemmin on käyty Ilolassa ja Epoon Holkenissa. Lisäksi Ebbo Venlat ovat käyneet tutustumassa kaikille avoimiin kuntosuunnistuksiin, joita järjestetään eri puolilla Porvoota joka maanantai.

– Kuntosuunnistustapahtumissa on ratavaihtoehtoja erittäin helposta vaativaan, joten aloittelevankin on helppo käydä siellä harjoittelemassa.

Terese Hagman pidentää valmennettaviensa matkaa ja vaativuutta pikkuhiljaa. Viimeisin lenkki oli kartalla jo kolmen ja puolen kilometrin mittainen.

– Mutta kuljimme yhteensä 6,7 kilometriä ja olimme kaksi ja puoli tuntia metsässä! Jos kuvittelimme jo osaavamme jotain, niin tämän päivän reissu kyllä palautti meidät rytinällä maan pinnalle, Nordström nauraa.

– Jos olisin ollut yksin, olisin varmasti istunut kivelle ja alkanut itkemään, Bärlund-Hämäläinen lisää.

Matkan varrelle osui niin umpimetsää, ryteikköä kuin suokin. Jyrkät nousut kävivät hetkittäin kunnon päälle, mutta vaikeudet eivät lannistaneet.

– Yritän luoda aarrejahtimaisen tunnelman, avaa Hagman valmennusmetodiaan.

– Tämä on ihan uskomattoman hauskaa, naiset toteavat lähes yhteen ääneen.

Metsän kauneus ja monimuotoisuus on lumonnut ja yllättänytkin. Ebbo Venlat kertovat tekevänsä metsässä kerta kerralta enemmän erilaisia havaintoja, alkavansa niin sanotusti nähdä metsän puilta.

– Melkein harmittaa, että olen jo tämän ikäinen, ja nyt vasta menen oikeasti syvälle metsään. Olen pelännyt metsiä, joten vasta tämän myötä olen kokenut elämyksiä, joita en voinut edes kuvitella, Petra Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Terese Hagman muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa suunnistusta.

– Mukana on jopa 85-vuotiaita. Riittää, että omat jalat kantavat. Ei tarvitse olla edes hyvää kuntoa, kun aloittaa. Se kasvaa kyllä, Hagman sanoo.

Kesän edetessä lomaillaan, mutta ei löysäillä. Ebbo Venlat jatkavat säännöllisiä tapaamisiaan Hagmanin kanssa, ja kukin kuntoilee myös tahoillaan.

– Johanna (Koskivaara) ei päässyt tällä kertaa mukaamme. Hän lähetti terveiset ulkokuntoilupaikalta, jonka löysi Hangosta. Kyllä tämä homma on meidät kaikki vienyt tosi nopeasti mukanaan, Hanska kertoo.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Porvoossa Epoon kylässä 17.–18. kesäkuuta 2023. Kyläläisille toukokuussa järjestetyssä infotilaisuudessa virisi idea kylän omasta joukkueesta. Marianne Nordström, Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara ja Miranda Hanska lupautuivat mukaan. Heistä kenelläkään ei ole suunnistus- tai urheilutaustaa, vaan he opettelevat lajin nollasta alkaen.

Uusimaa seuraa joukkueen tietä kohti Jukolaa kerran kuukaudessa. Joukkuetta voi seurata myös Instagramissa nimellä ebbo_venlat.

Mitä tulikaan luvattua? Ummikot matkalla kohti Jukolaa – Epoon Venlat syntyi hetken mielijohteesta, nyt heillä on vuosi aikaa oppia mistä suunnistuksessa on kyse

Porvoon Jukola alkaa pian rakentua

Inka Töyrylä

Porvoossa ensi kesänä järjestettävän Jukolan viestin valmistelut on aloitettu jo vuosia sitten. Nyt tahti kiihtyy.

– Tähän asti on tehty paljon asioita, jotka eivät vielä varsinaisesti näy tulevalla kilpailupaikalla, mutta pian sekin alkaa rakentua, kertoo järjestäjäseura OK Trianin Jukolan viestinnästä vastaava Nina Sevelius.

Tämän vuoden Jukolan viesti järjestetttiin kuluneena viikonloppuna Mynämäellä. Kisatalkoisiin osallistui yli 50 porvoolaista.

– Otamme oppia ensi vuotta varten. Käymme Mynämäen kilpailun jälkeen läpi asioita, joista on meille apua Porvoossakin, Sevelius sanoo.

Mynämäeltä pakataan kuorma-autoihin valtava määrä Jukolasta toiseen kiertävää tavaraa, joka tuodaan jo ennen juhannusta Porvooseen.

– Aitaa, rakennusalustaa, lavaa... Kilpailukeskusinfraan liittyviä rakenteita. Tämä on nyt ensimmäinen konkreettinen asia, mistä tulevan kilpailukeskuksen rakentaminen alkaa. Radathan on tehty jo pitkälle valmiiksi, mutta niitä ei tietenkään näy vielä missään. Radat pidetään salassa siihen asti, kunnes kilpailu alkaa, Sevelius kertoo.

Tulevaa kilpailualuetta ympäröivät viljapellot lainehtivat tänä vuonna vihreinä. Niille on kylvetty heinää, jotta pohjista saadaan mahdollisimman pitäviä. Autoparkkeja ja majoitusalueita varten valmistellaan noin sata hehtaaria peltoalueita.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut