Komedia Urkista naurattaa Koskenniskan kesäteatterissa Pornaisissa – näyttelijät ottavat pilke silmäkulmassaan ilon irti rooleistaan

Koskenniskan kesäteatterissa Pornaisten Halkiassa nähtävä Kekkonen, syntymästä kuolemattomuuteen on lähiseudun kenties tämän kesän onnistunein kesäteatterinäytelmä.

Tuomas Parkkisen kekseliäs, nokkelalla ja hyvällä huumorilla höystetty käsikirjoitus yhdistettynä onnistuneisiin roolituksiin ja harrastajanäyttelijöiden osuviin komiikan taitoihin tarjoaa katsojalle näytelmän, joka on kokemus vertaansa vailla.

Historiaa kertaavan kuningaskomedian on ohjannut Tuija Kosonen ja se sai ensi-iltansa kesäkuun puolivälissä. Esityksiä on vielä juhannussunnuntaina ja kolme sen jälkeen, elokuulle on tulossa kolme lisänäytöstä.

Näytelmä alkaa kilpakosijoiden hiihtokilpailusta ja Lepikon torpasta Pielavedellä, jossa Urho Kaleva Kekkonen syntyi 1900. Kohtauksissa edetään Kajaaniin, sodan vaiheisiin ja ylioppilasjuhlista lakitieteiden opiskeluun Helsingin yliopistossa.

Urhon ja Sylvin kohtaaminen Etsivässä keskuspoliisissa, jossa UKK kuulusteli kommunisteja, on näytelmän odotetuimpia kohtauksia. Pääosaa esittävä Erkki Laukkanen on omaksunut koko olemuksellaan Urho Kekkosen, mutta niin on Sylvinsä sisäistänyt myös Susanna Määttä. Hän tekee vaikutuksen jo alkukohtauksessa esittäesään Urhon äitiä Emilia Pylvänäistä hiihtämässä.

Näsäviisaasta ja ylimielisestä Urhosta tulee Maalaiskuntien liiton lakimies, ja hänet pyydetään mukaan vähän kaikkeen, myös raittiusseuran puheenjohtajaksi. Pojat Matti ja Tanelikin syntyvät, mutta siinä vaiheessa Urkki on jo poliitikan pyörteissä, eikä häntä juuri kotona näy.

Näytelmän käänteissä vilahtaa menneen Suomen poliittista huippua, kuten J. K. Paasikivi, Johannes Virolainen, Max Jakobson, Ahti Karjalainen ja tietenkin Paavo Väyrynen.

Ensimmäisissä presidentinvaaleissa Urkki joutuu pettymään, mutta vuonna 1956 tärppää eli nykykielellä Poika saunoo.

Vanhemman kansan muistiin on syöpynyt K. A. Fagerholm vs. Urho Kekkonen -ääntenlaskennan 151 äänen tuloksen julkistaminen: Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...

– Ajatelkaa, jos näyttelijä sanoo jokaisen nimen, hän tulee sanoneeksi sen 1936 kertaa näytösten loppuun mennessä, toinen primus motoreista Hanne-Mari Sintonen juontaa väliin.

Valkoisten joukoissa taistellutta Kekkosta karmii, kun hän joutuu kaveeraamaan kommunistien kanssa ja ramppaamaan jatkuvasti Neuvostoliitossa. Ei Siperia, mutta YYA opettaa.

Kekkoslovakian vaiheissa sivutaan myös kuuluisaa noottikriisiä 1961, josta yhä väitellään, oliko se Neuvostoliiton vaikuttamista presidentin valintaan. Yhdysvalloista kotiutunut Kekkonen kuitenkin selvitti sen ja takasi sillä jatkokautensa.

Taivaan tulet loimuavat Lapinjärven kesäteatterissa: Wasargårdissa nähdään heinäkuussa vahva draamanäytelmä pohjoisen ihmisistä, isästä ja tyttärestä

Kremlin tahtiin tanssiessa pistäydytään myös Tamminiemen saunan lauteilla, jossa Kekkonen pääsee naisseurassa lauteille – ja yleisö saa opetella kiukaan roolin. Sylvin kuoleman 1974 jälkeen askel hidastuu, pian Urkki muistelee lukuisia kalareissuja vapa pystyssä, joilla hän joskus kehuskeli käyneensä yökalassa jopa naapurin rannassa. Näyttämölle on astunut jo kuningas Alzheimer.

Kekkonen luopui presidentin tehtävästään sairaana 26.10.1980. Hänen jälkeensä maata johti Mauno Koivisto.

Pornaisten Pohjoisen Nuorisoseuran tuottamassa näytelmässä on runsaasti nauruhermoja kutkuttavaa tilannekomiikkaa. Katsomoon asti välittyy hyvä tunnelma ja se, että näyttelijät ottavat pilke silmäkulmassa kaiken ilon irti rooleistaan. Parkkisen ansiokas käsikirjoitus antaa siihen mainiot puitteet.

UKK:n tarinaa kannattelee eteenpäin vahvojen mielikuvien voima ja osaavien harrastajanäyttelijöiden roolityö. Lavastus on pelkistettyä, ehkä liikaakin. Näytelmä uppoaa, vaikka Kekkonen olisi vain joku hahmo historiasta.

Näyttelijöistä lähes jokaisella on useita rooleja, kuten Paula Könkäällä, joka esittää huikealla persoonallaan Alli Paasikiveä, villisikaa, majuri Levoa ja kolmea muutakin roolihahmoa.

Jani Sintonen puolestaan taipuu helsinkiläiseksi katutolpaksi, A. Hitleriksi, toveri Sergeiksi, tulostoimittajaksi, J. F. Kennedyksi ja Mauno Koivistoksi.

Tiina Heinonen on aivan lyömätön rooleissaan maisteri Palomaana, toveri Tatjanana, emännöitsijä Ester Markkolana, purjehtiessaan lavalle Elisabeth toisena ja tohtori Kivalona, joka diagnosoi presidentin poissaolokohtaukset liiaksi istumiseksi ja työnteoksi.

Aah, kesän lapsi mä oon! – Kesämusikaali Katri Helenasta tulvii tunteita ja musiikkia Juornaankylän kesäteatterissa

Erkki Laukkanen on oma lukunsa. Mäntsäläläinen kertoi vuosia sitten ohjaajalle tulevansa mukaan, jos joskus esitetään Kekkos-näytelmä. Laukkanen sanoo rooliaan työlääksi ja hän on syventynyt siihen kaikin tavoin tammikuusta lähtien. Harjoituksia on pitänyt olla tiuhaan ensi-iltaan mennessä.

Yhdennäköisyys Kekkosen kanssa on ilmeinen.

– Jotain sukuruttoa varmaan on, koska isäni sukua on kotoisin Pielavedeltä, hän sanoo.

Mainittakoon, että Koskenniskalla on hyvä puitteet: runsaasti pysäköintitilaa, wc:t ja runsaat väliaikatarjoilut ja katettu, näyttämöön päin kaareva rinnekatsomo.

Koskenniskan kesäteatteri: Kekkonen, syntymästä kuolemattomuuteen, käsikirjoitus Tuomas Parkkinen, ohjaus Tuija Kosonen. Seuraavat esitykset su 26.6. kello 17, ti 28.6. kello 19, pe 1.7. kello 19 ja la 2.7. kello 17. Lippuvaraukset: teatteri@ppns.net / 045 783 875 99 tai ovelta tuntia ennen tai https://puoti.nuorisoseurat.fi/fi/search?q=kekkonen

Uusimaan Kesälehdessä riittää lukemista koko kesäksi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut