Dieckmann kirjoitti historiallisen nuortenromaaninAurorasta ja Ulla-tädin salaisuuksista 1850-luvun Porvoosta

Porvoon kannattaa pitää rakkaustarina elossa ja hyödyntää sitä, kirjailija sanoo.

Porvoolaiselta Maijaliisa Dieckmannilta ilmestyi kesäkuussa uusi romaani, jossa pääosassa on Aurora, nuori, kekseliäs ja tarkkasilmäinen säätyläistyttö pienessä 1800-luvun Porvoossa.

Täti Ulla Möllersvärd liittää tytön suvun keisarilliseen kohtaamiseen pikkukaupungin ja Suomen suurruhtinaskunnan historiassa. Valtiopäivätanssiaisista puhutaan yhä.

Auroran ja Ulla-tädin tarina on uusin Dieckmannin Porvoosta ja sen merkkihenkilöistä kertovista nuortenromaaneista. Kirjailija johdattaa lukijan yli kahdensadan vuoden takaiseen elämään Porvoonjoen rantamilla, komeisiin kaupunkilaistaloihin ja pienin tupiin niiden ympärillä.

Maijaliisa Dieckmann syntyi vuonna 1934 ja toimi peruskoulunopettajana. Hän on useasti palkittu lasten- ja nuorten kirjailija, jonka erikoisalaansa ovat historialliset lasten ja nuortenromaanit ja näytelmät. Eläkkeellä hän on kirjoittanut myös aikuisille ja ikäihmisille.

Kirjailijalle oli tärkeää kirjoittaa Auroran tarina ja kertoa sen kautta aikakauden elämästä.

– Se kuvaa kuinka sen ajan suomalaiset ja varsinkin pikkukaupungin Porvoon asukkaat elivät, kun Venäjän hallitsija Aleksanteri I oli poikennut tässä pienessä käpykylässä. Se ei ollut mikään paikallinen pikku tapahtuma vaan melkoinen sensaatio. Saman veroinen kuin jos vaikka Amerikan presidentti piipahtaisi Porvoossa. Vielä jännittävämpää olisi, jos tämä rakastuisi nuoreen porvoolaisneitoseen. Porvoon kannattaa pitää rakkaustarina elossa ja hyödyntää sitä kaikin tavoin, kirjailija toteaa.

Hän huomauttaa nuoremmille lukijoille, että onhan toki ennenkin rakastuttu ja rakastettu.

– Toivonkin, että lukija tuntee lämpimän ailahduksen sydämen kohdalla, kun eläytyy tapahtumien käänteisiin.

Maijaliisa Dieckmann on kirjoittanut monenlaista Porvoon entisestä elämästä, mutta nyt tarina tuntuu hänestä erityisen kiehtovalta.

– Toivon, että se auttaa lukijaa myös muualla Suomessa eläytymään oman maan historiaan ja sen entisten asukkaiden tapoihin ja ajatuksiin. Nykylukija havaitsisi, että samat olivat silloinkin ihmisten tunteet, ja että rakkaus on vahva ja kaiken voittava tunne.

88-vuotias porvoolainen kirjailija kokee yhä kirjoittamisen innostavan.

– On ihana saada uusi kirja ensi kertaa käteen ja pidellä sitä. Tunne on kuin saisi vastasyntyneen vauvan syliin ja toivottelisi sille siloista elämäntietä. Olen iloinen myös kirjan kuvituksesta, jonka opettajaksi opiskeleva helsinkiläinen kuvittaja Otso Nordberg kirjaani laati, hän sanoo.

Dieckmann on kirjoittanut lähes 60 teosta, joista tunnetuimmat nuortenkirjat ovat Ville Romunen ja Merirosvo Svarttis -sarjat. Hän aloitti kirjoittamisen opettajan työn ohella vuonna 1977.

Aurora ja Ulla tädin salaisuudet. Historiallinen nuortenromaani 1850-luvun Porvoosta. Maijaliisa Dieckmann, 2022. Kansi ja kirjan kuvitus: Otso Nordberg. ISBN 978-952-68825-6-7. Kustannusliike Lukutoukka 2022, Karkkila. Kirjaa saa hyvin varustelluista kirjakaupoista ja pian kirjastoista.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut