Juhannuksen taikaa Dansholmenilla – lauantai-illan perinteiset lavatanssit vetivät sekä nuoria että vanhoja

Kukkaseppeleitä, kesämekkoja, valssia, tangoa, hikeä, humppaa ja jenkkaa. Perinteiset juhannustanssit vetivät Dansholmenin lavan täyteen lauantai-iltana.

Päivällä oli kuumaa ja illalla huumaa, joku oli tullut ensimmäistä kertaa, toinen oli vuosikymmenien konkari. Oli uusia porvoolaisia ja kauempaa tulleita, oli nuoria ja vanhoja, taitavia tanssijoita ja ensi kertaa kokeilevia.

Puhuttiin kumpaakin kotimaista ja varmaan joku siellä pussailikin. Kansaa tanssitti orkesteri Guns Rosor.

Carlsson Palmgrenin juhannukseen Dansholmen on kuulunut jo vuosikymmenet. Tesjokilainen parkettihai pitää kuntoa yllä tanssimalla.

– Tämä on hyvä harrastus fyysisesti ja sosiaalisesti. Aivot, jalat ja kaikki on mukana, hän kehuu.

Tanssisaari vaikuttaa melko täydeltä, mutta Palmgren miettii vielä korona-ajan vaikutusta lavakulttuuriin. Ehkä joka paikkaan ei riitä tanssijoita ja tappiota voi tulla.

– Tämä on vanha, hyvä ja kaunis tanssilava, mutta tulee hiki, tuuletus voisi olla parempi. Ja harmi, että nuoriso puuttuu, hän tuumii.

Toden totta, tanssijoiden keski-ikä on verrattain korkea. Nuoriakin on, mutta enemmän ulkotiloissa viihtymässä.

Hanna Helenius, Elina Hellman, Diana Dahlbom ja Stefanida Ahonen vakuuttelevat, että tanssimaan on tultu. Dahlbom on vanha tekijä, mutta Helenius on lavalla ensimmäistä kertaa.

Ahonen puolestaan aikoo harjoitella ensi vuoden häätanssia varten. Sulhanen Andreas Ermala kuuluu samaan mökkiseurueeseen.

Juhannuksen suosikkitanssi on heti mielessä.

– Ievan polkka olisi tosi hyvä, Diana Dahlbom huudahtaa.

Tanssiasuja on monenlaisia, mutta Tea Bomanin Peppi Pitkätossu -mekko on pirteydessään ylitse muiden. Vanhasta Porvoosta hankittu mekko on nyt palannut kotiseudulle kantajansa mukana.

– Asuin 42 vuotta Ruotsissa ja olen muuttanut takaisin. Piti tulla katsomaan nuoruuden maisemia ja jos näkyisi vanhoja koulukavereita, Boman hymyilee.

Taitavimpien partaveitsien perässä ei kameran linssi pysy, mutta ulkona viilentymässä toimittaja saa vastauksen: Satu Rahkon ja Juha Lammen taidon salaisuus on kilpatanssiharrastus.

– Täällä käydään fiilistelemässä, kun on aivan sama miltä näyttää, liminkalais-sipoolainen pariskunta hymyilee.

Juttu päivitetty ja lisätty tekstiä sunnuntaina 28.6. klo

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut