Aah, kesän lapsi mä oon! – Kesämusikaali Katri Helenasta tulvii tunteita ja musiikkia Juornaankylän kesäteatterissa

Roosa Rytkön valinta Katri Helenan rooliin on täydellinen. Miten hyvin hän laulaakaan tänä kesänä, kun Juornaankylän kesäteatterissa nähdään 23. heinäkuuta alkaen Katri Helena eli Kuu järven yllä. Ilpo Tuomarilan käsikirjoittaman ja porvoolaisen Tarja Hiltusen ohjaaman teoksen musiikki on paikallisen Antti Varjolan sovittama ja tallenteelle soittama.

Elämänkerrallinen musikaalinäytelmä kertoo sinivalkoisesta äänestä, tunteiden tulkista, joka on myös moniulotteinen kuvaus suomalaisesta naisesta, joka kasvoi kesän lapsesta koko kansan Katriksi.

– Jännitti meitä, kun Katri kävi meitä katsomassa eräissä harjoituksissa. Sanoi, että hyvä tästä tulee, tämän on ihan teidän juttu, ohjaaja summaa.

Katria esittävän Roosan on täytynyt tehdä melkoisesti taustatöitä saavuttaakseen Katrin olemuksen musikaalissa. Tämän vierailu harjoituksissa vähän jännitti, ihmekös tuo.

– Jännitti, jos teen jotain väärin tai tunnetila on väärä, koska ne ovat oikeita asioita, mitä hänelle on tapahtunut. Luulen, että kaikkia kokemuksia on silti vaikea ymmärtää. Laulut menee hyvin, hän oli niihin tyytyväinen. Vähän lisää tunnetta vain, Katri sanoi.

– Kun olen opetellut biisit ulkoa niin sitä kautta olen nopeasti keksinyt sen oikean tunnetilan Katrin olemukseen, Roosa miettii.

Hän on tykännyt aina laulamisesta ja opiskellut musiikkiluokalla Kotkassa. Roosa valmistui tänä keväänä mediapalvelujen tuottajaksi Careeriasta.

Hän on treenannut laulamista Antti Varjolan kanssa, joka puolestaan opiskelee oopperalaulua Porvoon seudun musiikkiopistossa ja on 10-vuotiaasta lähtien opiskellut itsekseen soittamista eri soittimilla pianosta kitaraan ja onkin monilahjakkuus niissä.

Musikaalin musiikkitallenne kuulostaa soundeiltaan nykyaikaiselta, kuin paikalla olisi livebändi, mutta myös 1960-lukuiselta. Jouko Lahtinen on paikalla soittamassa oikeasti haitaria.

Juornaankylän nuorisoseurantalon takapihalla pääsee osaksi suuria tunteita ja lauluja. Harjoituksissa istuu ohjaaja Tarja Hiltunen istuu katsomossa ja tarkastelee käsikirjoituksen kohtauksia. Katrin miehet eli Timo Kalaojaa esittävä Antti Varjola ja Panu Rajalaa esittävä Veikka Huuskonen vetävät puvuntakkeja ylleen.

Komedia Urkista naurattaa Koskenniskan kesäteatterissa Pornaisissa – näyttelijät ottavat pilke silmäkulmassaan ilon irti rooleistaan

Alkaa kohtaus Katrin lapsuudesta, jossa roolissa on Ella Jalonen. "Nyt on selkäsauna lähellä", sanoo pikku-Katri Koistinen karatessaan Tohmajärven lavalle, tai kun lähtee isältä luvatta laulukilpailuun, vaikka voittaakin sen ja rannekellon.

"Ei ole laulaminen kunnon ihmisen työtä", sanoo isä (Teemu Saarenvirta). Katri alkaa myös heilastelemaan ensimmäisen aviomiehensä, sen Turusen pojan kanssa.

Äidin (Nina Lindberg) kanssa Katri lähtee koelauluun ja pian Roosa laulaa kaikkien tunteman Puhelinlangat laulaa. Levy-yhtiössä ilakoidaan, povataan Beatlesin jäävän kakkoseksi tämän löydön seurauksena. Toimittaja (Vilma Lammenaho) rientää paikalle, hyörii laulajan ympärillä ja tenttaa häistä ja mielialoista.

Toimittaja on näytelmän ainoa kuvitteellinen hahmo, eräänlainen ylilyönti tai keskiarvon karikatyyri kaikista Katrin elämänsä aikana tapaamista toimittajista. Todellisuudessa artistilla oli ystäviä toimittajissakin.

Katri on mukana Danny Show´ssa ja puheet Dannyn naisesta johtavat eroon mustasukkaisesta Turusesta. Yksinäinen Katri kohtaa Timo Kalaojan, josta alkaa elämän onnellinen vaihe: yhteiset lapset ja menestys jatkuu yhdessä musiikkia tehden. Katson sineen taivaan soi Euroviisuissa, koko kansan Katrin elämäntarina etenee.

Musikaalia Katri Helenasta on esitetty aiemmin ainakin Helsingin kaupunginteatterissa ja Kouvolassa, myös joissakin kesäteattereissa. Juornaankylän kesäteatterille tämä oli luonteva jatko viime kesänä nähdylle Teuvolle, joka nojasi Leevi and the Leavingsin musiikkiin.

Edellisten kymmenen vuoden aikana räsymattopenkeillä istuen on seurattu esimerkiksi Vaahteramäen Eemelin, Olviretken, Moliéren Saiturin, Seitsemän veljeksen, Kätkäläisen ja Vitikaisen käänteitä.

Juornaankylän kesäteatteri: Katri Helena, Kuu järven yllä. Ohjaus Tarja Hiltunen. Ensi-ilta la 23.7. kello 18, muut esitykset su 24.7., ti 26.7., to 28.7., la 30.7., ti 2.8., to 4.8., la 6.8., su 7.8., to 11.8. ja su 14.8. jolloin esitykset alkavat kello 18 sekä la 13.8. yönäytös kello 21. Lippuvaraukset: 041 4974086 tai juornaa.varaus@gmail.com. Liput 17/10 (alle 16-v.), Myrskyläntie 1201, Askola.

Taivaan tulet loimuavat Lapinjärven kesäteatterissa: Wasargårdissa nähdään heinäkuussa vahva draamanäytelmä pohjoisen ihmisistä, isästä ja tyttärestä

Uusimaan Kesälehdessä riittää lukemista koko kesäksi

"Mitä enemmän taputetaan, sitä enemmän mekin hypitään" – Jokiteatterin Kesäillan valssi nousee jälleen Midgårdin lavalle

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut