Porvoossa kiinteistövero, sähkö- ja jätemaksut vievät mökkiläiseltä keskimäärin 990 euroa vuodessa – mökkiläisen kulut ovat hiukan yli maan keskiarvon

Mökkiläisten vuosittaisissa kunnallisissa maksuissa on suuria eroja eri paikkakuntien välillä, kertoo Suomen Omakotiliitto. Liiton mukaan ero kalleimman ja halvimman mökkipaikkakunnan välillä on lähes 700 euroa vuodessa.

Vertailun kallein mökkipaikkakunta on Kuopio. Siellä mökkiläinen pulittaa kiinteistöveroa, sähkömaksua ja jätemaksua keskimäärin yli 1 200 euroa vuodessa.

– Kuopio on myös kaikkein suosituin mökkipaikkakunta. Siellä on 10 514 kesämökkiä, kertoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Toiseksi kalleinta mökkeily on Savonlinnassa. Kolmanneksi ylsi Mikkeli, joka on Suomen toiseksi suosituin mökkipaikkakunta 10 323 mökillään. Sielläkin mökkeilijä maksaa kuluistaan karvan alle 1 200 euroa.

Porvoossa vastaava summa on noin 990 euroa. Tosin summa laskee hiukan, kun sähkön siirtohinta laskee heinäkuun alussa.

Keskimäärin mökkiläinen maksaa vertailun mukaan vuosittain kuntakohtaisia maksuja 903 euron edestä.

Erot paikkakuntien kesken ovat kuitenkin suuria. Vertailun kalleimman ja halvimman mökkipaikkakunnan välillä eroa on lähes 700 euroa vuodessa. Halvinta mökkeily on Oulussa, jossa mökkiläiselle koituu maksettavaa vain 577 euroa. Oulussa on 4 200 mökkiä.

Porvoo ei ollut mukana vertailussa, koska se ei kuulu enää maan 20 suosituimman mökkikunnan joukkoon. Uusimaa-lehti keräsi vuosikustannukset erikseen verotoimistosta, Porvoon Energialta sekä Uudenmaan jätehuoltoviranomaiselta.

– Porvoossa on viimeisimmän tiedon mukaan 3 680 kesämökkiä, joten suosituimpien mökkipaikkakuntien listalla se on sijalla 32, Silander kertoo.

Kustannukset laskettiin vertailussa 50 neliön kokoiselle, 35 vuotta vanhalle neljän hengen kesämökille, joka sijaitsee omalla 4 500 neliön tontilla. Vertailussa oli oletuksena, että mökkiä ei käytetä talvella, sähkönkulutus on 1 000 kilowattituntia vuodessa, sulakekoko on 3 x 25A ja yksi 240 litran sekajäteastia tyhjennetään kolme kertaa vuodessa.

Jätemaksuksi valikoitui vertailussa astiakohtainen tyhjennyshinta, sillä kaikissa vertailun kunnissa ei ole aluekeräyspisteitä.

Verotoimiston mukaan näillä tiedoilla kiinteistöveroa tulisi maksettavaksi Porvoossa mökiltä noin 150 euroa ja maapohjalta noin 450 euroa.

Porvoon Energialla laskettiin Porvoossa sijaitsevan kesämökin sähkön vuosihinnaksi laskettiin nykyisen, vielä kesäkuun loppuun voimassa olevan siirtohinnan mukaan 356 euroa. Hinta kuitenkin laskee hiukan heinäkuun alussa voimaan tulevan siirtohinnan myötä. Sen jälkeen vuosimaksu olisi 340 euroa. Laskelmassa on käytetty toistaiseksi voimassa olevaa listahintaa.

Jätehuollostaan Porvoossa mökkeilevä maksaa perusmaksua 1,17 euroa kuukaudessa läpi vuoden, jos hänellä on oma 240-litrainen jäteastia. Jos se tyhjennetään kolmesti vuodessa vertailussa mukana olevien mökkien tapaan, tulisi vuosihinnaksi yhteensä noin 33 euroa.

Maksut ovat nousseet viime vuodesta noin kymmenyksellä, josta valtaosa johtuu sähkön hinnan noususta.

Sähkön osuus mökkiläisen vuosikuluista on keskimäärin noin 60 prosenttia, kiinteistöveron osuus on hieman alle 40 prosenttia ja jätehuollon neljä prosenttia.

Porvoossa tilanne on toinen, ja kiinteistövero onkin sähkönkulutusta suurempi menoerä.

Vertailussa kalleimpien kuntien joukkoon kuuluivat Kuopion, Savonlinnan ja Mikkelin lisäksi Kangasala, Mäntyharju, Parainen ja Asikkala.

Oulun jälkeen edullisimpia kuntia ovat Pori, Kouvola, Rovaniemi ja Raasepori.

Vertailun toteutti KTI Kiinteistötieto.

Fakta

Omakotiliitto selvitti jo neljättä kertaa mökkeilyn kulut Suomen suosituimmilla mökkipaikkakunnilla. Vertailussa huomioitiin mökkiläiselle vuodessa koituvat kiinteistövero-, sähkö-, ja jätemaksut.

Omakotiliiton mukaan valtaosassa Suomen mökkejä ei makseta vesimaksuja, joten ne jätettiin vertailun ulkopuolelle.

Vertailussa oli 20 suosituinta mökkipaikkakuntaa, joista kalleimman ja halvimman välinen ero oli liki 700 euroa vuodessa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut