Koulut alkavat pian, Porvoossa kaivataan aikuisia turvaamaan lasten koulutietä

Koulut alkavat keskiviikkona 10. elokuuta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL Uusi Porvoon paikallisyhdistys ja MLL:n Uudenmaan piiri kampanjoivat yhdessä turvallisemman koulutien puolesta.

– Etsimme vielä vapaaehtoisia aikuisia turvaamaan koululaisten suojatien ylityksiä koulujen aloitusaamuksi, MLL Uusi Porvoon sihteeri Hilkka-Leena Orava kertoo.

Porvoossa on tarkoitus päivystää koulun alkamisaamuna ainakin Keskuskoulun ja Albert Edelfeltin koulun läheisyydessä.

– Olisi hyvä, jos kummallekin koululle löytyisi noin viisi vapaaehtoista. Jos vapaaehtoisia tulee enemmän, voidaan varmasti sopia, että koulutietä valvottaisiin myös muiden koulujen luona. Vapaaehtoiset voivat myös itse esittää toiveita, Orava sanoo.

Valvonta-aika kestää aamulla noin puolesta tunnista tuntiin.

– Koulutien turvaajien tarkoitus on kiinnittää autoilijoiden huomio pieniin liikkujiin ja turvata pienten koululaisten suojatien ylitykset. Turvaajien tehtävä ei ole ohjata liikennettä, vaan toimia huomion ja ajatusten herättäjinä, Orava sanoo.

Orava on huolissaan Porvoossakin vallalla olevasta liikennekulttuurista.

– Kävimme kesälomalla Ahvenanmaalla. Siellä jokainen autoilija pysähtyi, kun olimme vielä metrien päässä suojatiestä. Täällä on aivan toisin. Viime aikoina on saanut nähdä vierestä ja lukea lehdistä aivan liian monta vaaratilannetta. Esimerkiksi kaksikaistaisella tiellä sujahdetaan surutta ohi, vaikka viereinen auto olisi pysähtynyt suojatien eteen, Orava sanoo.

Perusliikennesääntöjen noudattamisen lisäksi autoilijoilta kaivataan erityishuomiota, sillä ekaluokkalaiset vasta opettelevat liikennekäyttäytymistä.

– Ekaluokkalaiset vasta opettelevat liikennekäyttäytymistä. He ovat niin pieniä, että heidän havaitseminen voi olla haastavaa ja käytöskin liikenteessä toisinaan arvaamatonta.

Koulutien turvaajat -kampanja on käynnissä koko Uudellamaalla koulujen alkaessa. Kampanjointia tarvitaan, sillä viimeisen kolmen vuoden aikana kuoli keskimäärin yksi alakouluikäinen vuosittain. Loukkaantuneita on keskimäärin 120 vuosittain. Jopa puolet alakouluikäisten lasten loukkaantumisista tapahtuu nimenomaan suojatietä ylittäessä.

Halukkaat voivat ilmoittautua koulutien turvaajiksi Porvoossa Uudenmaan piirin perhetoiminnan koordinaattori Jaana Dolkille sähköpostitse jaana.dolk@mll.fi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut