Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosket ovat tuoneet elämisen makua Pornaisiin – Seura järjestää kiertoajelun Mustijoen maisemiin

Pornaisten kunnan läpi virtaa Mustijoki, jossa on 10 koskea.

Ne ovat tuoneet leipää ja elämää pornaislaisille. Edelleen joki on maisemiltaan arvokas, elävä ja tarjoaa mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon.

Mustijoen kiehtoviin maisemiin ja tarinoihin voi tutustua Pornainen-seuran järjestämällä opastetulla kiertoajelulla. Ajelulla päästään tutustumaan neljään koskeen.

Koskilla oli ennen tärkeä merkitys ihmisten arkielämässä. Niiden varrelle on rakennettu meijeri, voimalaitoksia, sahateollisuutta, myllyjä ja pajoja. Ne olivat myös tärkeitä tapaamispaikkoja, koska vaikkapa jyvien jauhatusta odottaessa ehdittiin vaihtaa kylän kuulumisia.

Oikeaa keisariahan ei Pornaisissa ole nähty.

Mustijoella Pornaisten alueella ovat seuraavat kosket: Halkiankoski, Lahankoski, Lahantien koski, Karjakoski, Myllykoski, Kirveskoski, Vuolteenkoski, Laukkoski, Alikoski eli Itälänkoski ja Niinikoski.

Toki kiertoajelulla kerrotaan muutakin kuin koskien historiaa. Pornainen ei ole kuollut pitäjä, vaan kouluista, toiminnassa olevista työväentaloista, nuorisoseurataloista sekä kesänäytelmistäkin kerrotaan.

Halkiassa saadaan kuulla tarina, jonka mukaan olisi aikoinaan piiloteltu ruotsalaista prinssiä. Kuningas Erik XIV:n ja Juhana-herttuan välien kiristyttyä Erik vangitutti Juhanan, koska pelkäsi, että tämän poika Julius perisi. Siksi poika piilotettiin Halkiaan. Paikalliset oppaat kertovat tarinan lopun.

Kirkonkylällä eli Kirveskoskella sijaitsee Keisarintie. Oikeaa keisariahan ei Pornaisissa ole nähty, mutta tie onkin saanut nimensä paikallisesta kuuluisuudesta, pirtukeisari Aleksi Nymanista. Hänen jännittävistä vaiheistaan kuullaan lisätietoa.

Mustijoen eteläosiin mentäessä ohitetaan Suomi-elokuvan kultakauden tähden Regina Linnanheimon kesäpaikka. Hänellä oli tärkeä osuus siihen, että Pornaisissa on kuvattu useita elokuvia. Ja hän toi mukaansa tuulahduksen erilaisesta elämästä vauhdikkaine, hienoine autoineen ja tähtineen kuten Tauno Palo.

Laukkoskella ja muuallakin Pornaisissa on kuvattu elokuvia sen jälkeenkin kuten Edvin Laineen Akaton mies ja Akallinen mies.

Laukkoskelle saavuttaessa ei voida unohtaa kansainvälisesti tunnetuinta kirjailijaamme Mika Waltaria, jota Mustijoen rauhallinen elämä kesämökin yläkerrassa auttoi keskittymään muun muassa Sinuhen kirjoittamiseen.