Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulut alkavat Porvoossa keskiviikkona – Linnajoen koulun ja Lyceiparkens skolan uudistetut pihat pääosin valmiita

Kouluvuosi alkaa Porvoossa keskiviikkona 10. elokuuta. Lukuvuoden 2022–2023 laaja-alaiseksi yhteiseksi teemaksi on kaupungin tiedotteen mukaan Porvoon suomen- ja ruotsinkielisissä koulutuspalveluissa valittu monilukutaito.

Porvoon peruskouluissa on tällä hetkellä noin 5674 oppilasta. Ensimmäisen luokan aloittaa 592 oppilasta, ja monelle se tarkoittaa ensimmäistä kertaa yksin liikenteessä.

Linnajoen koulun ja Lyceiparkens skolanin uudistetut piha-alueet ovat pääosin valmiita ja ne otetaan käyttöön alkuviikosta ennen koulutyön aloitusta. Joidenkin leikki- tai liikuntavälineiden saatavuuden osalta on kaupungin tiedotteen mukaan ollut haasteita, ja ne toimitetaan jälkitoimituksena. Myös Ilolan koululle on syksyn mittaa valmistumassa uudistettu piha-alue.

Koronan osalta kouluissa ei tällä hetkellä ole erityisiä rajoituksia tai poikkeustoimia, mutta kouluun saa tulla vain terveenä ja THL:n ohjeiden mukaan toiminnassa muistetaan hyvä käsihygienia, oikea aivastamis- ja yskimistekniikka ja oireisena pidetään etäisyyttä muihin.

Monilukutaitoon sisältyy ajatus siitä, että kaikki lukutaidot ovat yhtä tärkeitä.

– Lukuvuoden yhteisen teeman monilukutaidon alle kuuluvat kaikki lukutaidot perinteisestä lukutaidosta visuaaliseen lukutaitoon, kertoo ruotsinkielisten koulutuspalveluiden koulutusjohtaja Rikard Lindström.

Lukuvuoden 2022-2023 työ- ja loma-ajat:Syyslukukausi on 10.8.–21.12.2022. Syysloma 17.10.-21.10.2022.Kevätlukukausi alkaa 9.1.2023–3.6.2023. Talvilomaviikko 20.-24.2.2023

– Monilukutaitoa harjoitellaan osana jokaista oppiainetta sekä sen tiedonalaa ja se on yksi opetussuunnitelman seitsemästä laaja-alaisen osaamisen tavoitteesta, jatkaa Lindström.

Suomenkielisten koulutuspalveluiden koulutusjohtaja Jari Kettusen mukaan monilukutaitoa tuetaan kokonaisuutena myös kuntatasolla vahvistamalla ja luomalla toimijoiden välisiä yhteistyörakenteita, jotta oppiminen erilaisissa oppimisympäristöissä olisi mahdollisimman joustavaa ja luonteva osa kouluarkea.

– Osaavan henkilöstön sekä monialaisen yhteistyön, esimerkiksi toimivan vanhempainyhdistystoiminnan myötä, voimme jälleen aloittaa uuden lukuvuoden lomien jälkeen innokkaina.

Ekaluokkalaisia on 592 lasta, joista moni on ensi kertaa yksin liikenteessä.

– Kaupunki työskentelee jatkuvasti liikenneturvallisuuden eteen eri puolilla Porvoota, kertoo sivistysjohtaja Sari Gustafsson.

Esimerkiksi Huhtisen koulun viereen Huhtisentielle toteutetaan pysäkinomainen levennys kahta linja-autoa varten. Myös saattoliikenne voi käyttää levennystä.

– Muistetaan siis, että lapsia liikkuu nyt koulujen alkamisen yhteydessä itsenäisesti tavallista enemmän liikenteessä. Otetaan lapset huomioon ja ollaan kiirehtimättä, jatkaa Gustafsson.

Oppilaskuljetukset hoidetaan sivistyslautakunnan hyväksymän kyyditysohjelman mukaisesti. Yksittäisten oppilaiden kuljetuksiin liittyviin kysymyksiin, ota yhteys koulu.kuljetus@porvoo.fi.

Koulunkäynnissä on lapselle ja nuorelle hyvin merkityksellistä kodin ja huoltajien tuki. Mielenterveysasiat on tärkeää ottaa huomioon.

– Lasten ja nuorten mielenterveys on meidän kaikkien asia. Eri ammattilaisten, mutta myös kaikkien lasten ja nuorten elämässä olevien aikuisten. Kiinnostusta lapsen ja nuoren hyvinvointiin on helppo osoittaa vaikka vain yksinkertaisesti kysymällä ”miten koulupäiväsi sujui?

Sari Gustafsson toivottaa kaikille oppilaille ja opiskelijoille intoa ja iloa opintielle sekä työniloa henkilöstölle.

Artikkelia päivitetty 8.8. kello 14.27: lisätty kaksi kuvaa Linnajoen koulun piha-alueesta urakoitsijan ja rakennustyön valvojan edustajineen. Poistettu kuvituskuva.