Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohti Jukolaa, osa 3 | Epätoivoa ja onnistumisia, kuntosuunnistukset innostavat – Ebbo Venlat valmistautuvat Porvoon Jukolan viestiin

Kun muut kesälomailijat ovat nauttineet auringosta ja kesäherkuista, Ebbo Venlat, eli Marianne Nordström, Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara ja Miranda Hanska ovat rymynneet metsissä. Toukokuussa hetken mielijohteesta OK Trianin kummijoukkueeksi ensi kesänä Porvoossa järjestettävään Jukolan viestiin lupautuneet epoolaisnaiset ovat ottaneet haasteensa tosissaan.

– Olemme käyneet harjoittelemassa valmentajamme Terese Hagmanin kanssa joka viikko koko kesän ajan. Lisäksi olemme osallistuneet lähes joka viikko kuntosuunnistuksiin, Hanska kertoo.

Vielä kesäkuussa Ebbo Venlat olivat huojentuneita kuultuaan, että Venlojen viestin saa myös kävellä. Pikkuhiljaa mieli on muuttunut.

– Kunto on kohonnut meillä kaikilla. On tapahtunut selkeä muutos. Emme me koko ajan vielä juokse, mutta helppoja osuuksia, suoraa ja tasaista, Bärlund-Hämäläinen kertoo.

– Metsäpohja on käsittämätön. Emme tajua, miten oikeat suunnistajat voivat juosta muualla kuin selkeillä poluilla. Sammalet liukuvat alta, välillä koko maa häviää alta!

Koko porukka onkin hankkinut käytettynä nastakengät.

– Ne ovat ehdottomat. Enää emme liukastele kallioilla ja juurakoissa.

Muitakin hyötyjä uusi harrastus on tuonut mukanaan.

– Huomaan tasapainon parantuneen. Se on hyvä juttu, sillä tasapaino on yksi ensimmäisiä toimintakykyyn liittyviä asioita, jotka alkavat heikentyä iän myötä, Nordström sanoo.

Venlaporukka on huomannut myös oheisharjoittelun tärkeyden. Pyöräilystä onkin tullut yhteinen harrastus. Pyörälenkeillä käydään yksin ja yhdessä.

– En ole varmaan ikinä liikkunut kesälomallani näin paljon, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Vaikka naurua riittää yhä ja metsässä on joka kerta hauskaa, meinaa epätoivo välillä hiipiä puseroon.

– Kieltämättä nyt on tullut pieni henkinen romahdus. Turhauttaa, etten vieläkään osaa tulkita karttaa. Mistä tietää, missä vaiheessa pitää luovuttaa, kun on yksin metsässä, eikä yksinkertaisesti löydä oikeaa rastia, Nordström kysyy.

– Etäisyyksien hahmottaminen on metsässä todella vaikeaa. Se on asia, mihin haluamme perehtyä oikein kunnolla seuraavaksi, Bärlund-Hämäläinen jatkaa.

Viimeisin kuntosuunnistus meni kirjaimellisesti penkin alle. Ebbo Venlat kulkivat syheröä 5,4 kilometrin verran 2,8 kilometrin reitillä.

– Ja saimme hylätyn tuloksen, sillä leimasimme väärän rastin. Se oli huolimattomuutta, josta opimme paljon. Se harmitti, mutta mahtava valmentajamme Terese lohdutteli, että kokeneetkin suunnistajat tekevät virheitä, Hanska kertoo.

– Vaikka se oli vaikea päivä, on meillä aina tosi hauskaa. Helppoa tämä ei kuitenkaan ole, Bärlund-Hämäläinen jatkaa.

Metsästä löytyy myös paljon muuta kuin rasteja.

– Oi, tiedämme nyt, missä on aikamoisia lakkapaikkoja ja kanttarelleja. Ja eräällä hakkuuaukealla, minkä olemassaolosta emme tienneet mitään, on valtavia vadelmia!

Ebbo Venlat ovat alkaneet nähdä metsässä myös vahvuuksiaan.

– Mirrellä (Miranda Hanska) on uskomattomat silmät! Hän katsoo eteensä ja näkee rastin kuin rastin, kun me muut tuijotamme nenät alaspäin karttaa. Johanna puolestaan osaa kartan tulkitsemisen ihan äärettömän hyvin, hän ei tarvitse edes kompassia. Ja Marianne on kompassin kanssa ihan pro, Bärlund-Hämäläinen listaa.

– Ja Petra on porukan tsemppari, joka paitsi tsemppaa meitä muita, myös ylittää itsensä joka kerta. Hän on vähän yllytyshullu. Kammoaa heinikkoa, koska siellä on kuulemma punkkeja ja käärmeitä, mutta menee silti joka kerta, Nordström jatkaa.

Jukolan viesti lähestyy yllättävän lujaa.

– Olemme olleet liikkeellä vasta pari kuukautta, mutta uskallamme jo lähteä kolmen kilometrin reiteille ilman valmentajaakin.

Vielä Venlat kulkevat yhtenä joukkona, toisiaan sparraten.

– Jossain vaiheessa on alettava menemään niin, että yksi vetää porukkaa. On alettava harjoittelemaan, että pärjäämme myös yksin. Tutuissa takametsissä se voisi vielä onnistua, mutta vieraaseen metsään en vielä yksin uskalla, Bärlund-Hämäläinen pohtii.

Maailman suurin suunnistusviesti järjestetään Porvoossa Epoon kylässä 17.–18. kesäkuuta 2023. Kyläläisille toukokuussa järjestetyssä infotilaisuudessa virisi idea kylän omasta joukkueesta, josta tulisi myös järjestäjäseura OK Trianin kummijoukkue. Ebbo Venlat syntyi hetken mielijohteesta, eikä sen jäsenistä kenelläkään ole suunnistus- tai urheilutaustaa, vaan he opettelevat lajin nollasta alkaen.Uusimaa seuraa joukkueen tietä kohti Jukolaa kerran kuukaudessa. Joukkuetta voi seurata myös Instagramissa nimellä ebbo_venlat.

Mitä tulikaan luvattua? Ummikot matkalla kohti Jukolaa – Epoon Venlat syntyi hetken mielijohteesta, nyt heillä on vuosi aikaa oppia mistä suunnistuksessa on kyse

Ebbo Venlat valmistautuvat Porvoon Jukolaan: metsän kauneus lumoaa, karttamerkinnät alkavat selkiytyä