Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Queerkirjallisuus on puntarissa Porvoo Priden kirjailijapaneelissa – Mihin identiteettipolitiikkaa tarvitaan kirjallisuudessa? Siihenkin voi löytyä vastaus

Miten kirjoittaa vähemmistön tarinoita? Kuka niitä kertoo ja ketkä lukevat? Porvoon pääkirjastossa on tiistaina 16.8. kello 17.30 kirjailijapaneeli, johon osallistuvat kirjailijat Heidi Airaksinen, Janne Saarakkala ja Tiina Tuppurainen ja vetäjänä kirjailija Raisa Omaheimo.

Tapahtuma on Porvoon Seta ry:n järjestämän Porvoo Pride -viikon ohjelmistoa.

Miten kirjat on otettu vastaan sateenkaariyhteisössä, entä muualla? Keille sateenkaarikirjoja kirjoitetaan? Mihin identiteettipolitiikkaa tarvitaan kirjallisuudessa?

Panelistit keskustelevat näistäkin queerkirjallisuuden teemoista.

Airaksinen on vuoroin Helsingissä ja Berliinissä asuva steinerkoulun opettaja. Esikoisteos Vierge moderne (Arktinen banaani, 2021) on jännityskirja, joka vie sadan vuoden takaisiin queer-piireihin Helsinkiin.

Teoksessa kohtaavat tiukka sukupuolikuri, samppanjankuohuinen dekadenssi ja monikasvoinen ihmisyys. Airaksisen seuraava historiallinen queer-jännitysromaani ilmestyy Siltala Kustannukselta alkuvuodesta 2023.

Saarakkala on kirjailija, teatteriohjaaja ja esiintyjä. Esikoisromaani Sen pituinen se (Like, 2020) on sukupolviromaani seksuaalisesta vapaudesta ja miesten välisestä rakkaudesta. Saarakkala kirjoitti myös esseekokoelman Jokin meissä valvoo (Like, 2021). Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsenenä hän on harrastanut myös kulttuurijournalismia ja erikoistunut paikkasidonnaisiin ja osallistaviin esityksiin.

Tuppurainen on lgtbq+-aiheisiin erikoistunut kirjailija ja tuottaja. Hän kirjoittaa yhteiskunnallista Tiina The Feminist -blogia ja on julkaissut kolme queer-romaania Kuvittelen sinut vierelleni (Otava, 2020), Hänen valtansa alla (Otava, 2021) ja Sinä olet perheeni (Otava, 2022). Tänä vuonna ilmestyneessä tietokirjassa Rakkaudesta lajiin (Like) neljätoista urheilevaa sateenkaarinuorta kertoo tarinansa.

Omaheimo puolestaan on helsinkiläinen taiteilija, joka on käsitellyt yksityisen ja yleisen rajapintoja näytelmäkäsikirjoituksissaan Läski, Häiriö ja Kapitalismi. Esikoisromaani Sydän (S&S) ilmestyi 2019. Ensimmäinen tietokirja Ratkaisuja läskeille (S&S) ilmestyy syyskuussa 2022.

Kirjailijapaneeli on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Voit seurata sitä kirjaston Facebook-livessä: https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, josta se löytyy kahden viikon ajan.