Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulipalon sammutustyöt jatkuivat Porvoon vanhassa kaupungissa aamuun asti – ravintola Meat Districtin yläkerta tuhoutui täysin

Porvoon vanhan kaupungin öisen tulipalon jälkivartiointi jatkuu yhä. Päivystävä palopäällikkö Santeri Pohjolainen kertoo, että suurin osa pelastuslaitoksen yksiköistä vapautettiin puoli kuuden aikaan torstaiaamuna.

– Siihen asti pelastushenkilökuntaa oli paikalla noin sata, lisäksi meillä kiersi yksiköitä varikkovalmiudessa. Nyt paikalla on vielä jälkivartiointi, Pohjolainen kertoo.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta keskiviikkoiltana kello 22.15.

Meat Districtin toiminta keskeytyi ja yrittäjältä paloi koti, kaikki menee uusiksi – "Kävin itkemässä itkut tuolla meidän asunnossa ylhäällä"

– Hätäkeskus tekee riskiarvion, ja hälytys tuli keskisuurena palona, kuten mihin tahansa Suomeen. Meidän päivystävä palomestari nosti hälytysvasteen suureksi jo matkalla kohteeseen, eli matkalle lähteneiden yksiköiden määrää lisättiin merkittävästi heti ensimmäisillä minuuteilla, Pohjolainen kertoo.

Tuli tuhosi Vanhan Raatihuoneen takana Jokikadulla sijaitsevan ravintola Meat Districtin sekä Välikadun puoleisen Ani´s Cafen ullakon ja välipohjat täysin.

– Sekä Meat Districtin että Ani´s Cafen alakerta säästyi, mutta siellä on erittäin pahat vesivahingot. Myös viereisellä keittiöliike Welmansilla on vesivahinkoja, mutta paljon lievempänä. Muihin ympärillä oleviin kiinteistöihin ei tullut vahinkoja, Pohjolainen kertoo.

Porvoon Museo ja Vanha Raatihuone säästyivät vanhan kaupungin tulipalossa – rakennuksissa on kuitenkin savua, tarkempi tilanteen arviointi on kesken

Kun tulipalo syttyy vanhassa kaupungissa, nostaa se sykettä vielä asteen verran.

– Tehtävä oli teknisesti vaativa. Siellä on vanhoja rakenteita ja leviämisen estämiseen on hankala päästä kiinni. Tässä tapauksessa rakennuksen vanhat palokatkot eli palo-osastoinnit onneksi toimivat mutta palavat eristemateriaalit tekivät tehtävästä haastavan.

Pieni onni onnettomuudessa oli rakennuksen sijainti.

– Työskentelimme ahtaassa välissä, mutta tämä ei kuitenkaan ollut kaupunginosan ahtain paikka. Saimme levitettyä erityiskalustoamme eli nostolava- ja koura-autoja lähelle. Jos paikka olisi ollut hiukan toinen, olisi kohteen saavuttaminen voinut olla hankalampaa ja leviämisen riski vielä pahempi, Pohjolainen sanoo.

Palanut rakennus muodostaa perinteisen puutalokorttelin. Pohjolainen kertoo toiminnan pääpainona olleen palon leviämisen estäminen rakennuksen sisällä.

– Työtä tehtiin nostolavoilla ylhäältä päin sammuttaen, kouralla kattoa purkaen, jotta leviäminen saatiin estettyä naapurirakennuksiin sekä rakennuksen sisällä. Lisäksi hyödynsimme Cobra-sammutuslaitteita.

Cobra on sammutinleikkurijärjestelmä, jonka korkeapainevesisuihkulla voidaan läpäistä esimerkiksi katto tai seinä.

Vanhan Porvoon rakennuspalo on sammutettu – palo olisi voinut levitä koko kortteliin, sanoo päivystävä päällikkö

Pelastuslaitoksen palontutkinta oli paikalla yöllä ja tutkinta jatkuu tänään. Poliisi tekee palonsyyntutkintaa.

– Palontutkinta arvioi yöllä, että palo on lähtenyt talon hormista. Tämä vielä tarkentuu, Pohjolainen sanoo.

Uusimaa seurasi palotilannetta yön aikana jatkuvasti päivittyneellä jutulla. Pääset lukemaan sen tästä.

Vanhan Porvoon ravintolapalossa hormista ullakolle roihunnut tuli saatiin hallintaan vasta aamuyöstä – "Oli siellä aika sanoinkuvaamaton fiilis"