Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan Porvoon ravintolapalo järkytti kaupunkilaisia, aivan vieressä sijaitseva Vanha Raatihuone säästyi vahingoilta

Porvoon vanhassa kaupungissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä roihunnut tulipalo sai kaupunkilaiset liikkeelle. Moni kertoi järkyttyneensä myöhään illalla uutisesta ja pelänneensä arvokkaan kaupunginosan puolesta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta keskiviikkoiltana kello 22.15. Päivystävä palomestari nosti hätäkeskuksen tekemän riskiarvion keskisuuresta palosta suureksi jo matkalla kohteeseen, jolloin paikalle lähteneiden yksiköiden määrää saatiin lisättyä merkittävästi heti ensimmäisillä minuuteilla.

Tulipalo riehui Jokikadun ja Välikadun välissä sijaitsevassa ravintolakiinteistössä. Ravintola Meat Districtin ja Ani´s Cafen yläkerta ja välipohja tuhoutuivat palossa täysin. Molempien alakerta kärsi erittäin pahoja vesivahinkoja. Myös viereiseen keittiöliike Welmansiin tuli vesivahinkoja. Muutoin ympäröivät kiinteistöt selvisivät olosuhteisiin nähden pienillä savuhaitoilla. Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Sammutustyöt jatkuivat torstaiaamuun asti ja työllistivät enimmillään noin kahtakymmentä yksikköä eri puolilta Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta-aluetta. Porvoon VPK:n naisosasto huolehti muonituksesta.

– Pelastushenkilökuntaa oli paikalla noin sata, lisäksi meillä kiersi useita yksiköitä varikkovalmiudessa, yöllä työvuorossa ollut päivystävä palopäällikkö Santeri Pohjolainen kertoo.

Suurin osa pelastuslaitoksen yksiköistä vapautettiin puoli kuuden aikaan torstaiaamuna. Jälkivartiointia jatkettiin koko torstain ajan, mutta päävastuu vartioinnista siirrettiin yhdeltä iltapäivällä pelastuslaitokselta kiinteistön omistajalle.

Palo levisi nopeasti vanhan puutalon yläpohjaa pitkin. Tulipalo saatiin jo kertaalleen rajattua ennen puolta yötä, mutta se jatkoi myöhemmin leviämistä välipohjassa.

– Tehtävä oli teknisesti vaativa. Siellä on vanhoja rakenteita ja leviämisen estämiseen on hankala päästä kiinni. Tässä tapauksessa rakennuksen vanhat palokatkot eli palo-osastoinnit onneksi toimivat mutta herkästi palavat eristemateriaalit tekivät tehtävästä haastavan, Pohjolainen kertoo.

Vanhoissa rakennuksissa eristeenä on käytetty muun muassa purua, sammalta ja sanomalehtiä.

Pieni onni onnettomuudessa oli rakennuksen sijainti.

– Työskentelimme ahtaassa välissä, mutta tämä ei kuitenkaan ollut kaupunginosan ahtain paikka. Saimme levitettyä erityiskalustoamme eli nostolava- ja koura-autoja lähelle. Jos paikka olisi ollut hiukan toinen, olisi kohteen saavuttaminen voinut olla hankalampaa ja leviämisen riski vielä pahempi, Pohjolainen sanoo.

Palanut rakennus muodostaa perinteisen puutalokorttelin. Pohjolainen kertoo toiminnan pääpainona olleen palon leviämisen estäminen rakennuksen sisällä.

– Työtä tehtiin nostolavoilla ylhäältä päin sammuttaen, kouralla kattoa purkaen, jotta leviäminen saatiin estettyä naapurirakennuksiin sekä rakennuksen sisällä. Lisäksi hyödynsimme Cobra-sammutuslaitteita.

Cobra on sammutinleikkurijärjestelmä, jonka korkeapainevesisuihkulla voidaan läpäistä esimerkiksi katto tai seinä.

Pelastuslaitoksen palontutkinta oli paikalla yöllä ja tutkinta jatkui aamulla.

– Meillä on syttymissyystä hyvin vahva todennäköinen arvio, johon jo yöllä päädyimme. Palo on lähtenyt ruuanvalmistukseen liittyvän uunin hormista. Syy- ja seuraamussuhteeseen en ota kantaa tässä vaiheessa, kertoo palonsyyntutkinnanjohtaja Timo Kouki.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kouki toteaa vanhojen rakenteiden aiheuttavan suuriakin haasteita sammutustöille.

– On mielenkiintoista, miten paljon vanha rakennuskanta poikkeaa nykyisestä. Peltikaton alta voi löytyä mitä tahansa. Siellä on erilaisia onteloita ja väliköitä, joissa palo pääsee etenemään. Lisäksi esimerkiksi kattorakenteissa on käytetty paksuja hirsiä siinä, missä nykyisin on ohuita ruodelautoja. Meidän katonläpäisykykymme heikkenee, kun vastassa on niin vahvoja rakenteita, eikä työ käy välttämättä niin nopeasti. Tällaiset palot ovat todella vaikeita sammutettavia ja vaativat reilua purkamista, Kouki kertoo.

Kouki kiittelee kuitenkin menneiden aikojen rakennusmestareita pätevän palomuurin rakentamisesta.

– 250 vuotta vanhat palokujat ja palotekniset ratkaisut ovat täällä edelleen tätä päivää, ja sen kanssa on elettävä. Jos tulipalo syttyy, on toivottava, että sen aikainen tekniikka suojelee viereistä taloa. Nyt näin kävi, palomuuri löytyi ja palo saatiin pysäytettyä siihen.

Palomestari Ilkka Eskelinen korostaa, että onni onnettomuudessa oli se, että palo havaittiin ajoissa.

– Tulipalosta tuli kansalaisilta useita päällekkäisiä hätäilmoituksia. Toinen onni oli se, että yöllä oli tyyntä. Jos olisi ollut torstain kaltainen tuuli, olisi lopputulos voinut olla toinen, Eskelinen sanoo.

Myös Eskelinen siunailee parisataavuotiasta palomuuria.

– Se puolsi jälleen kerran paikkaansa, eikä palo levinnyt naapurirakennukseen. Meillä oli kaikki resurssit aika kattavasti koko alueelta käytössä. Kiitokset henkilökunnalle ja sopimuspalokunnille, kovasti tehtiin töitä. Onneksi tässä ollaan lähellä jokea, joten saimme sammutusvettä sekä palopostiverkostosta, mutta myös joesta. Nyt tilanne vaikuttaa aika hyvältä. Kuvasimme vielä dronen avulla lämpökameralla rakennuksen ylhäältä päin, eikä kyteviä kohtia enää löytynyt. Nämä ovat hankalia kohteita ja reipas tuuli saattaa saada tulen syttymään uudelleen.

Päivän aikana päästiin käynnistämään myös jälkivahinkojen torjuntaa, kuten tilojen kuivausta, suojaamista sekä palaneen materiaalin poistoa.

Tulipalossa pahoin vaurioitunut rakennus on rakentunut kolmen vuosisadan aikana. Sen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta.

– Vanhimman osan tarkkaa rakennusvuotta ei ole tiedossa. Kokonaisuus on rakentunut 1700-, 1800- ja 1900-luvuilla ja sen käyttötarkoitus on muuttunut moneen kertaan, joten muutoksiakin on tehty aikojen saatossa paljon. Siinä on ollut hyvin pitkään kauppa- ja liiketoimintaa, sekä näihin liikkeisiin liittyviä asuntoja, kertoo Porvoon museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.

Lehto-Vahteran mukaan Ani´s Cafen osa talosta on alun perin ollut talousrakennusta ja aittaa, jotka ovat muotoutuneet myöhemmin nykyisenlaiseksi.

– Jokikadun puolella rakennus on hyvin erilainen, siinä on ollut karoliininen pohjakaava ja se on tehty alun perin asuinrakennukseksi. Myöhemmin näiden kahden välillä on vielä ollut eri vaiheita.

Palanut rakennus on suojeltu asemakaavalla.

– Rakennushistoriallisesti nämä kaikki vanhan kaupungin rakennukset ovat erittäin merkittäviä, Lehto-Vahtera sanoo.

Meat Districtin toiminta keskeytyi ja yrittäjältä paloi koti, kaikki menee uusiksi – "Kävin itkemässä itkut tuolla meidän asunnossa ylhäällä"

Jälkiraivaus jatkuu Vanhan Porvoon Jokikadulla yötä myöden – hiiltyneet hirret ja muut riskirakenteet puretaan pois

Tulipalon sammutustyöt jatkuivat Porvoon vanhassa kaupungissa aamuun asti – ravintola Meat Districtin yläkerta tuhoutui täysin

Vanhan Porvoon ravintolapalossa hormista ullakolle roihunnut tuli saatiin hallintaan vasta aamuyöstä – "Oli siellä aika sanoinkuvaamaton fiilis"