Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulipalossa pahoin vaurioitunut Meat District avaa väliaikaisen Smaku-keittiön sisäpihalle

Ravintola Meat Districtin salissa on omituinen tunnelma. Katosta tipahtelee isoja vesipisaroita. Keittiö on hiiltynyt mustaksi. Valtavat kuivatuslaitteen hurisevat. Pöydällä on neilikka lasipullossa ja vitivalkoinen kynttilä, ne ovat kuin toisesta maailmasta.

Vakuutusyhtiö kävi perjantaina tekemässä useita tunteja kestäneen vakuutustarkastuksen. Ravintoloitsija Riku Stenros on joutunut kertaamaan paloillan tapahtumia lukemattomia kertoja.

– Ravintolassa oli paikalla neljän hengen henkilökunta. Ilta oli jo pitkällä, ravintolasalissa oli asiakkaita enää kahdessa tai kolmessa pöydässä. Ilmeisesti rasvakeitin oli leimahtanut ja henkilökunta oli sen sammuttanut, kaikki vaikutti aluksi olevan hyvin, Stenros kertoo.

Hetken kuluttua keittiön vuoromestari ja ravintolapäällikkö olivat alkaneet kuulostella, että hormista kuuluu ääntä.

– Ravintolapäällikkö oli käynyt yläkerran asunnossa katsomassa palaako siellä, mutta mitään ei näkynyt eikä savukaan haissut, Stenros kertoo.

Stenros sai palosta ensimmäisenä tiedon naapurilta.

– Kun sain puhelun, ajattelin ensin, että ravintola palaa. Lähdin saman tien ajamaan tänne ja matkalla soitin ravintolaan. Siinä vaiheessa tilanne ei kuitenkaan vaikuttanut pahalta.

Meat Districtin ravintolapäällikkö oli käynyt ulkona katsomassa piippua ja huomannut sieltä tulevan kipinöitä. Myös naapurit olivat jo nähneet kipinät ja hälytyskeskus sai asiasta useita samanaikaisia ilmoituksia.

– Vuoromestarimme kiipesi katolle vaahtosammuttimen kanssa ja yritti ensisammuttaa alkanutta paloa. Vielä tässä vaiheessa tilanne ei näyttänyt lainkaan pahalta. Kaikki luulivat, että kyseessä on hormipalo, eikä se ole levinnyt mihinkään. Onneksi pelastuslaitos oli jo matkalla, sillä puolta tuntia myöhemmin tilanne oli aivan toinen, Stenros sanoo.

Stenros on päättänyt katsoa tiukasti tulevaisuuteen. Paloillan kulkua on turha jossitella. Yläkerrassa sijainneesta kodista puuttuu katto ja puolet lattiaa. Stenros kuitenkin uskoo palaavansa kotiin jouluksi 2023.

– Nyt kaikki toimet tähtäävät siihen, että tämä rakennus saadaan pelastetuksi. Siivouksen osalta alkaa olla varmasti jo maanantaina valmista.

Jo torstai-iltana Stenrosilla heräsi vahva ajatus siitä, että jotain positiivista tähän hetkeen on saatava, periksi ei anneta.

– Saimme aivan valtavasti tsemppiviestejä ihmisiltä, sekä henkilökohtaisesti että Meat Districtille. Niistä piristyneenä aloin miettiä, että haluamme luoda iloa ja energiaa sekä asiakkaille että meille itsellemme, joten päätimme, että olemme kaikesta huolimatta mukana Smakussa, Stenros sanoo.

Sisäpihan piharakennuksessa sijaitseva hotelli Pariisin Villen pikkukeittiö valjastetaan Smaku-keittiöksi. Pihalle laitetaan telttakatos, johon tuodaan Meat Districtin kalusteita. Pariisin Villen terassia hiukan jatketaan.

– En tiedä vielä, miten saamme sähkön ja veden riittämään, mutta tällaisen jälkeen ne tuntuvat pieniltä ongelmilta ratkaistavaksi. Haluamme mukaan Smakuun, saamme vielä hyvän meiningin tästä kesästä. Toivoa nimittäin on, Stenros sanoo.

Stenroos on kiitollinen, että Pariisin Ville -hotellin asiakkaat eivät ole paloa säikähtäneet, eikä varauksia ole peruttu.

– Hotelli toimii normaalisti, mutta siellä ei ole lämmintä vettä vielä. Asiakkaat ovat suhtautuneet ihanasti.

Stenros on saanut ratkaistua myös Meat Districtin henkilökunnan tilanteen.

– Oli oikea ratkaisu käyttää viimeisen kahden vuoden aikana kaikki energia ja perustaa Helsinkiin kaksi ravintolaa. Kaikki vakituiset työntekijämme siirtyvät kesälomien jälkeen niihin. Järjestelemme sitten kimppakyytejä Porvoosta, Stenros sanoo.

Tulipalon tutkinta jatkuu yhä. Rikoskomisario Freddie Cederlund kertoo, että poliisilla on käsitys palonsyystä, mutta asiaa ei vielä avata tarkemmin, sillä tutkinta on kesken.