Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laki edellyttää, että perusopetuksen tulisi lisätä tietoa sukupuolen moninaisuudesta – Yle: Setan mielestä tätä yritetään jopa estää

Ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan vuonna 2016 muuttunut laki perusopetuksen moninaisuuden kriteereistä ei toteudu tällä hetkellä suomalaisissa kouluissa. Asiaa kommentoi Ylen haastattelussa järjestön nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

– Meidän käsityksemme on se, että toisissa kouluissa asia on huomioitu paremmin kuin toisissa

Telakivi on kuullut jopa tapauksista, joissa niin sanottuja sateenkaarinuoria on syytetty kokemastaan häirinnästä.

– Sateenkaarilapsilla ja -nuorilla on usein haasteita mielenterveyden kanssa ja he kokevat aika paljon kiusaamista, häirintää ja jopa väkivaltaa. Ne ovat suuria epäkohtia, jotka tulee korjata meidän yhteiskunnassamme, hän painottaa.

Yle on haastatellut Suomen opettajaksi opiskelevien liiton (SOOL) puheenjohtajaa Hanna Rahkosta, joka tunnistaa ongelmat. Rahkosen mukaan niihin tulisi vaikuttaa jo opiskeluvaiheessa.

– Mitä me opeopiskelijat tarvitaan ja halutaan, on työkaluja kohdata erilaisia ihmisiä sekä faktatietoa aiheeseen liittyen, Rahkonen sanoo.