Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuntajavika sulki koulun Askolassa

Koulupäivä jäi laajan sähkökatkon vuoksi lyhyeksi keskiviikkona Askolan koulukeskuksessa. Sähkötön koulupäivä päätettiin lopettaa kello 11.

– Koulun pihalla on muuntaja, johon tuli niin sanotusti iso vika. Koko koulusta meni sähköt poikki ensimmäisen oppitunnin aikana kello 8.45, kertoo rehtori Kaija Impola-Peltomaa.

Sähköyhtiö ilmoitti kymmenen jälkeen, että korjaustöihin menee vielä useita tunteja.

– Teimme siinä vaiheessa yhdessä alakoulun rehtorin kanssa päätöksen koulupäivän lopettamisesta.

Koulussa oli henkilökunta mukaan lukien lähes 500 henkilöä ilman sähköä.

– Saimme pidettyä oppitunnit 11 asti ihan normaalisti. Tietenkään esimerkiksi dataprojektorit eivät toimineet, mutta opettajamme ovat taitavia ja töitä tehtiin kynien ja vihkojen kanssa. Liitutauluja ei ole ollut enää vuosiin, mutta kyllähän täällä on valkotaulupintaa, jota voidaan käyttää opetuksessa. Matikkaa ja englantia tehtiin vihkoihin, kotitalous ja tekninen käsityö muuttuivat vähän teoreettisemmiksi, Impola-Peltomaa kertoo.

Vaikka oppitunnit olisikin saatu vietyä normaalisti läpi päivän, tulivat muut sähköttömyyden tuomat ongelmat vastaan.

– Suurimmat haasteet olivat, että emme saaneet kouluruokaa eikä esimerkiksi wc:tä voinut enää käyttää. Koska ilmanvaihto ei toimi, alkoi joissakin luokissa lämpötilat nousta korkeiksi, Impola-Peltomaa kertoo.

Kaikille oppilaille saatiin järjestettyä kyyti kotiin nopealla aikataululla.

– Toimimme tehokkaasti. Osa lähti vuoroliikenteen autoilla, osalle saimme tilausajon. 20 yli 11 koulun piha oli tyhjä, Impola-Peltomaa kertoo.

Oppilaat suhtautuivat rehtorin mukaan sähkökatkoon tyynesti. Koteihin on lähetetty Wilma-viesti, jossa kerrotaan tilanteesta.

– Onhan tällainen aivan ainutlaatuista. Ensimmäinen kerta minun urallani, että tällaista tapahtuu. Mutta sähköyhtiö on luvannut, että muuntaja saadaan tämän päivän aikana kuntoon, joten koulu jatkuu torstaina aamulla työjärjestyksen mukaisesti, Impola-Peltomaa sanoo.