Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon pienin kyläkoulu nyt uhatumpana kuin koskaan – Epoon koulua esitetään lakkautettavaksi

Epoon koulun tulevaisuus on ollut veitsenterällä jo vuosia. Porvoon kaupungin suomenkielinen koulutusjaosto kokoontuu ensi torstaina 25. elokuuta keskustelemaan koulun tilanteesta. Keskustelun lähtökohtana on koulun lakkauttaminen ensi syksynä.

Epoon alueen asukkaille ja huoltajille järjestetään syyskuun aikana tiedotus- ja kuulemistilaisuus alueen oppilaiden tulevaisuuden peruskoulusta ja kuljetuksista.

Kaupungin tiedotteen mukaan esitys jaostolle on, että suomenkielinen koulutusjaosto esittää sivistyslautakunnalle Epoon koulun oppilaaksiottoaluetta liitettäväksi osaksi Keskuskoulun oppilaaksiottoaluetta lukuvuoden 2023–2024 alusta. Epoon koulun toiminta lakkautettaisiin 1. elokuuta 2023 alkaen.

Suomenkielinen koulutusjaosto on tehnyt jo keväällä ennakkovaikutusten arviointia useista eri näkökulmista Epoon koulun tulevaisuuden ratkaisemiseksi. Lisäksi Epoon koululla järjestettiin maanantaina 15. elokuuta koulun oppilaille osallistava työpaja, jonka tulokset on liitetty arvioinnin osaksi. Ne on myös lähetetty huoltajille.

Epoon koulussa on tällä hetkellä 34 lasta, joista 14 käy nyt 5. tai 6. luokkaa. Ensimmäisellä luokalla on yksi oppilas.

Sivistysverkon palveluverkon ennakointimallin mukaan Epoon koulun oppilaskohtaiset kustannukset ovat noin 15 000 euroa/oppilas, kun kaupungissa se on keskimäärin hieman alle 10 000 euroa/oppilas. Epoon oppilasmäärä ei ole merkittävästi kasvamassa lähitulevaisuudessa. Arvioinnissa on huomioitu myös pedagogiset näkökulmat, kuten oppilaiden mahdollisuus valinnaisaineisiin, kielitarjonta sekä opetuksen järjestäminen tarkoituksenmukaisesti ja laadukkaasti ilman lisäresursseja.

Kaupungin tiedotteen mukaan koulun kiinteistöä olisi lähivuosina myös peruskorjattava turvallisen ja terveellisen oppimisympäristön takaamiseksi jatkossakin.

– Valmistelulla ja eri näkökulmien ennakkoarvioinneilla on vahvistettu päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Koulun vanhempainyhdistys on ollut erittäin aktiivinen ja heidän lähettämänsä kirjelmät ovat avoimesti mukana asian käsittelyssä, koulutusjohtaja Jari Kettunen sanoo.

Kaupungin hallintosäännön mukaan koulujen perustaminen tai lakkauttaminen on sivistyslautakunnan toimintavaltaan kuuluva asia, vaikka lopullisesti talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto.