Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaivosyritys kiinnostui Porvoosta ja lähikunnista mahdollisesti löytyvistä mineraaleista

Kansainvälinen, tänä vuonna perustettu kaivostoimintayritys elementX Finland Oy on kiinnostunut Porvoosta ja lähikunnista mahdollisesti löytyvistä kaivosmineraaleista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt sen tekemän varausilmoituksen, jolla yhtiö varaa itselleen etuoikeuden hakea malminetsintälupaa alueelta.

Varaus koskee Porvoon lisäksi Askolaa, Myrskylää, Pukkilaa, Pornaisia, Loviisaa, Sipoota, Mäntsälää ja Orimattilaa. 1 622 neliökilometriä käsittävä varaus on Tukesin mukaan poikkeuksellisen laaja, minkä vuoksi varauksen voimassaoloaikaa on lyhennetty 12 kuukauteen.

– Nyt tehty päätös antaa vain etuoikeuden, etteivät muut pääse varauksen aikana hakemaan malminetsimislupaa alueelle. Mitään hyödyntämis- tai kaivamisoikeuksia ei ole tässä vaiheessa myönnetty. Hakija on kuitenkin ilmoittanut aikovansa jättää malminetsimislupahakemuksen myöhemmin, Tukesin ylitarkastaja Maija Viikinen kertoo.

elementX Finlandin aikeena on käyttää ensimmäinen vuosi etsintään, ulkoisten tietojen tarkastamiseen sekä paikallisten kontaktien muodostamiseen. Se voi tehdä esimerkiksi geologisia mittauksia ja havaintoja, sekä ottaa pieniä näytteitä. Yritys otaksuu löytävänsä täältä muun muassa kuparia, uraania, tinaa sekä litiumia, jonka kysyntä on kasvanut uusiin mittasuhteisiin muun muassa sähköautojen yleistymisen myötä.

Nyt tehty varauspäätös ei rajoita maanomistajien oikeuksia eikä muita maankäytön tarpeita ja suunnitelmia. Päätös on nähtävillä Tukesin verkkosivuilla ja sen valitusaika päättyy 30. syykuuta.