Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävikkiruokajakelu alkoi myös Porvoon keskustassa, Helluntaiseurakunnassa alkuun kahdesti kuussa – "Kukaan ei moittinut tätä järjestelyä"

Ruokajakelut Gammelbackassa ja Kevätkummussa saivat viikko sitten perjantaina rinnalleen keskustan ruokajakelun, kun Porvoon helluntaiseurakunta käynnisti Porvoon auttajien verkostoon liittyneen jakelutoiminnan tiloissaan Adlercreutzinkatu 31:ssä. Paikka on Palvelukeskus Omenamäen naapurissa, risteyksen toisella puolella.

Hävikkiruokajakelun toiminnasta vastaa seurakunnassa Soraja Lindgren, jonka mukaan ensimmäinen tilaisuus lähti hyvin liikkeelle.

– Odotukset ylittyivät positiivisella tasolla. Tämä otettiin tosi hyvin vastaan ja ruokaa riitti. Saimme kohdata ihmisiä, eikä mitään ongelmia ollut. Porukkaa oli noin 35–40 ihmistä ensimmäisellä kerralla. Vaatii varmaan aikaa, että ihmisiä tulee lisää. Kaikki ei ehkä ole vielä tienneet, että keskustassakin on alkanut hävikkiruokajakelu.

Lindgrenin mukaan jakelu on tarkoitus pitää kahdesti kuukaudessa eli seuraava kerta on perjantaina 23. syyskuuta, jolloin ovet avataan kello 11.00 ja ensiksi käydään kahville.

Gammelbackan ja Kevätkummun jaosta tämä eroaa siinä, että keskustan ruokajaossa tosiaan tarjotaan ensin kahvit, joiden yhteydessä on lyhyt hartaus. Järjestäjä katsoo etenkin näinä aikoina tärkeäksi kohdata ihmisiä. Lopuksi saa ruokakassin mukaansa.

– Jos haluaa istahtaa hetkeksi, se on mahdollista ja keskustellakin saa, kun on sotaa ja monenlaista pelkoa ja vaikeutta maailmassa. Seurakuntana meidän on tarkoitus olla lähellä ihmistä ja samalla auttaa tällä maallisellakin puolella, kun on vaikeaa saada ruokaa ja sen hinta nousee.

Lindgren tähdentää, ettei paikalle tulemista tarvitse pelätä tai epäröidä hartaushetken vuoksi. Kynnyksen halutaan olevan hyvin matala.

– Tarkoitus ei ole tuputtaa kenellekään mitään, vaan olla ihminen ihmiselle. Ensimmäisessä jaossa koki moni positiivisena asiana, että sai kahvikupin ja leivän sen kanssa tai mitä siinä olikaan, ja lähti tyytyväisenä ja iloisella mielellä ruokien kanssa. Kivaa puheensorinaa oli ollut, eikä kukaan moittinut tätä järjestelyä.

Ruokahävikkijakelun järjestäminen Porvoon keskustassa on viivästynyt, koska kovin monta yhteisöä ei tosiasiassa ole, joilla olisi kaikille avoin paikka, jossa on lisäksi tarpeelliset tilat kokoontumiselle ja etenkin riittävä määrä kylmäsäilytyksen laitteita ja talkoolaisia organisoimassa jakelua.

Lindgren sanoo, että jakeluprosessia on käyty läpi Eviran kanssa. Jaettava ruoka on ruokakaupoista saatavaa hävikkiruokaa.

– Sitä on tullut kiitettävästi, vaikkakaan ei niin monipuolisesti. Tällä hetkellä on kuivamuonaa, eineksiä ja lihatavaraa, kanaa tai lihaa, joka pakastetaan ensin. Noudatamme näissä yleisesti hävikkiruoasta annettuja kriteerejä.

Jakeluvastaava esittelee suuria kylmälaatikoita, joita on kymmenkunta. Niiden pohjalle tulee pakastimesta isot kylmäkallet, jotka varmasti pitävät ruoat lähes jäätymispisteessä. Käytössä on lisäksi viisi jääkaappia ja kolme pakastinta. Talkoolaisten joukossa on noin 15 henkilöä, kukin mukana oman arkirytminsä mukaan. Ydinjoukkoon kuuluu muutaman henkilö.