Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkoposkihanhien muutto on myöhässä – myötätuulta ei ole luvassa vielä loppuviikollekaan, mutta rynnistyksestä tuleekin sitten iso

Sääolot Vienanmerellä ovat viivästyttäneet valkoposkihanhien muuttoa. Arktisilta alueilta Suomeen on saapunut Suomeen vasta reilu tuhat hanhea, mikä vastaa promillea koko Barentsinmeren kannasta, tiedottaa Pohjois-Karjalan Ely-keskus ja BirdLife Suomi.

Viikon puolivälissä saapuu lännestä korkeapaineen selänne ja tuulet heikkenevät, mikä voi auttaa, mutta Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantasen mukaan varsinaista myötätuulivirtausta ei arktisille vesilinnuille ole näköpiirissä.

Virtaus on vielä torstaina heikkoa ja väärän suuntaista arktisille lajeille: muutto kulkisi vastavirtaan. Perjantaina on tiedossa heikkoa etelätuulta ja poutaa. Vaikka tuuli on heikkoa, se on vastaista valkoposkihanhille.

– Jatkosta näyttää, että lämmintä ilmamassaa virtaa edelleen Luoteis-Venäjälle eikä mitään selkeää myötätuulipurkausta ole näkyvissä, Rantanen arvioi.

Koska muuton alku on viivästynyt jo reilusti, voidaan lähiaikoina odottaa isoa rynnistystä.

BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan Ely-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut.