Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyajan lähetystyöntekijä toimii digitaalisesti – Itävaltaan muuttanut Erja Tillgren siunataan lähetystyöntekijäksi entisessä kotikirkossaan Porvoossa

Porvoolaislähtöinen Erja Tillgren, 47, on Porvoon suomalaisen seurakunnan nimikkolähetti. Hän tekee työtään medialähetyksessä Itävallassa.

Tillgren sai maailmanparantajan herätyksen jo teini-iässä. Kun hän opiskeluaikanaan Helsingissä liittyi Opiskelijoiden Lähetysliittoon, nuoruuden unelma alkoi konkretisoitua.

– Maailmassa on niin paljon epätasa-arvoa ja köyhyyttä. Ne kolahtivat, ja tuli olo, että näihin pitää päästä vaikuttamaan, hän kertoo.

Alkuvuodesta Erja Tillgren muutti Itävaltaan Wieniin, jossa hän työskentelee yli sadassa maassa kristillistä lähetystyötä tekevän Operaatio Mobilisaation mediayksikön MediaWorksin palveluksessa.

– Olen Sansan lähetystyöntekijä ja mediastrategi. Mediastrategina oleminen tarkoittaa lyhyesti sitä, että työparini kanssa autamme paikallisia tiimejä ympäri maailmaa kehittämään heidän kontekstiinsa sopivaa mediastrategiaa. MediaWorks varustaa eri puolilla maailmaa toimivia tiimejä heille sopivalla printti- ja digitaalisella medialla.

– Esimerkiksi Ukrainan sodan alettua teimme nettisivuston Ukrainan pakolaisten henkiseksi ja hengelliseksi tukemiseksi. Nadija.org -sivustolta löytyy mm. ukrainan- ja venäjänkielinen Raamattu, kristillistä kirjallisuutta, videoita ja ukrainalaista musiikkia.

– Tällä hetkellä myös yksi tosi innostava projekti on bengalinkielisen digitaalisen mediakirjaston kehittäminen yhdessä useiden, eri puolilla maailmaa toimivien tiimien kanssa, Tillgren kertoo.

Porvoo on minulle tosi rakas paikka!

Medialähetystyöntekijä Tillgrenin työ on suurelta osin konsultointia ja koulutusta, ja monet asiat tapahtuvat virtuaalisesti. Työpäivä sisältää usein Teams tai Zoom tapaamisia, sähköposteja ja erilaisten tekstien lukemista.

– Innostun siitä, että voin olla tukemassa paikallisia, ruohonjuuritasolla toimivia tiimejä, auttaa heitä kasvattamaan omaa osaamistaan. Ehkä tässä näkyy minun kasvatustieteilijätaustani, se palkitsee, että tapahtuu kasvua ja osaamisen lisääntymistä.

– Palkitsevinta on, kun tuntuu, että oikeasti auttaa jotain tiettyä tiimiä pääsemään eteenpäin omassa työssään, Tillgren sanoo

Hyviä muistoja Erja Tillgrenillä on runsaasti Porvoosta, jonne hän saapuu Sansan Medialähetyspäivien yhteydessä 23–25. syyskuuta.

– Tuntuu tosi merkittävältä, että minut siunataan Medialähetys Sanansaattajien lähetystyöntekijäksi juuri Porvoon tuomiokirkossa, nimikkoseurakunnassani ja kotikirkossani, hän kertoo.

– Porvoo on minulle tosi rakas paikka! Sinne liittyy paljon hyviä muistoja.

Tillgren on käynyt Keskuskoulua, Linnajoen yläastetta ja Linnankosken lukiota. Urheiluhallikin tuli tutuksi, kun hän pelasi Porvoon Tarmossa koripalloa kymmenisen vuotta,

– Lapsuudenkotini on ollut Pappilanmäellä, kirkon kupeessa yli 30 vuotta. Nyt kotitalo on myyty ja vanhemmat muuttaneet Jyväskylään. Porvoon kodista luopuminen oli iso suru, mutta onneksi siellä asuu ystäviä ja rakas kummipoika perheineen.

Erja Tillgren viihtyy nykyisessä asuinpaikassaan Itävallassa.

– Wien on tosi kiinnostava kaupunki. Sieltä löytyy niin paljon historiaa, taidetta ja kulttuuritarjontaa, hän kertoo.

– Ehkä kaikkein eniten nautin kuitenkin, kun pääsen vuorille patikoimaan. Niissä maisemissa unohtuvat yleensä niin työasiat kuin muut arjen huolet, ja saa vain keskittyä olemiseen ja ihastella Taivaan Isän upeaa luomistyötä.

Itävalta ei ehkä ihan ensimmäisenä tule mieleen, kun ajattelee lähetystyötä.

– Toimimme globaalisti. Itävallassa olemiselle on historiallinen syy: Täältä käsin painettiin ja jaettiin Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta Itä-Euroopan ja Keski-Aasian kristityille kylmän sodan aikana. Tänä päivänä digitaalinen media on tullut printtimedian rinnalle.