Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhassa Porvoossa sijaitsevassa Galleria Maarissa pohditaan ihmisen riittävyyttä – tekstit ja maalaukset käyvät vuoropuhelua, johon myös yleisö voi osallistua

Galleria Maarissa Jokikadulla on syyskuun loppuun asti esillä tamperelaisen kuvataiteilijan Jenni Kuoppalan guassi- ja akryylimaalauksia ja porvoolaisen uskontotieteilijän ja tietokirjailijan Matti Rautaniemen näyttelyyn tuottamaa tekstiä.

Näyttely kantaa nimeä Ujon uteliaat, innokkaasti maailmaan liittyjät tarkastelumatkallaan, ja se on neljäs osanäyttely taiteilijoiden Todellisuuksien moneus -projektissa. Näyttelyn teemana on mielen sisäinen todellisuus ja näkökulmana ihmisen matka riittävyyden ja hyväksynnän tilojen äärelle.

Kuoppala on maalannut "kaikessa rosossa ja herkkyydessäänkin itsensä sekä vallitsevan tilan hyväksynnän kynnyksellä olevia tyyppejä". Nämä henkilöhahmot ovat taiteilijan mukaan nyt ujon uteliaassa, itsensä jo enenevässä määrin hyväksyvässä, innokkaassakin mielentilassa kohtaamassa ja tarkastelemassa heille avautunutta, kuin uudistunutta maailmaa.

Taiteilijaa inspiroivat ihmisenä olemisen ja yhteisöllisyyden teema ja hän työskentelee vauhdikkain siveltimen vedoin, intuitioon ja alitajuntaan nojautuen.

Porvoolaisen Matti Rautaniemen näyttelytilan seinälle tuottamat ajatukset ovat puolestaan syntyneet ikään kuin vuoropuheluna Kuoppalan maalausten aiheiden ympärille. Esimerkiksi Rautaniemen teksti Täälläolijalle on aforistinen pienoisteos, jonka rivien väleissä lymyää Heidegger, Patanjali ja Pessoa. Tekstin todellinen päähenkilö on kuitenkin lukija itse. Ajatukset johtavat pohtimaan ihmisen osaa ja kuulumista maailmaan.

Näyttely on yleisöä osallistava, kävijät voivat yksilöidä teokset tai ajatukset, jotka koskettavat heitä eniten.

– Jo parin ensimmäisen näyttelypäivän jälkeen tuli esille, että näyttelyn yleisinhimillinen teema puhuttelee ja koskettaa, kertoo galleristi Eija Oksanen.

Galleria Maarissa järjestetään näyttelyn teemasta keskustelutilaisuus torstaina 29. syyskuuta kello 18. Tilaisuus on kaikille avoin.

Ujon uteliaat, innokkaasti maailmaan liittyjät tarkastelumatkallaan Galleria Maarissa (Jokikatu 22) 30. syyskuuta asti, avoinna ma–pe kello 10–18, la 10–17 ja su 11–16. Vapaa pääsy.