Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Clean World Porvoo: Sitran Jyrki Katainen on huolissaan luontokadosta ja kehuu Nesteen aikeita luopua raakaöljystä

Luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja luontokadon eli eliöiden katoamisen ja sukupuuttoon kuolemisen ehkäisemistä on tulossa ilmasto-ongelman kokoluokkaa vastaava haaste, joka vaatii uusia ratkaisuja.

– Luonnon monimuotoisuus on talouselämässä nyt pop. Tämä luo toivoa ja on yksi lisäelementti talouden uusiutumisen kierteeseen. Näen yritysten pyörittämässä reaalitaloudessa enemmän muutosdynamiikkaa, vauhtia, tekemistä kuin vuosikymmeniin. Kehitys itsessään luo toivoa ja luottamusta, Sitran yliasiamies ja entinen pääministeri Jyrki Katainen totesi avatessaan kolmannen Clean World Porvoo -tapahtuman tiistaina.

Sitran ydinrooli on luoda edellytyksiä Suomen uudistumiselle. Luonnon monimuotoisuus ja markkinatalous on yksi Sitran kolmesta kärkiteemasta.

World Economic Forumin yritysjohtajille ennen Ukrainan sotaa tekemässä kyselyssä keskipitkän aikavälin suurimmista riskeistä kolmen kärkeen nousivat epäonnistuminen ilmastotoimissa, äärimmäiset sääolot ja luontokato.

– Luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta on puuttunut yksi elementti eli talous. Onko siis niin, että markkinatalous pitää lopettaa, vai voiko se tuottaa lisää luontoa? Vastaan itse: sen on pakko, Katainen sanoo.

– Markkinataloudella itsessään ei ole mitään arvoja, sillä on vain ominaisuuksia. Ihmiset ja päättäjät antavat sille arvot eli käskevät markkinataloutta tuottamaan tiettyjä lopputuloksia. Esimerkiksi päästökauppa on johtanut siihen, että markkinat vähentävät ilmastopäästöjä.

Katainen toteaa, että bruttokansantuotteen kasvun ja ilmastopäästöjen kytkös on jo vuosia sitten kyetty katkaisemaan. Markkinat tuottavat vähähiilisempiä, kestävämpiä ja tehokkaampia ratkaisuja, ja se on niille kannattavaa.

Kataisen mukaan kunnissakin voidaan edistää luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi kaavoituksen yhteydessä kompensoimalla uusien tonttien tuhoamia luontoarvoja tai toteuttamalla viheralueet nurmikoiden sijasta niittyinä.

Jyrki Katainen kommentoi Uusimaalle myös Nesteen vihreää siirtymää. Yhtiö kertoi maanantaina aikovansa lopettaa raakaöljyn jalostamisen Porvoossa joskus 2030-luvun puolivälissä ja keskittyvänsä uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden jalostamiseen.

– Näin toimii vastuullinen yritys, Katainen sanoo.

Hän muistuttaa, että Neste on maailman suurin uusiutuvien bioöljyjen valmistaja.

– Markkinat ovat testanneet yhtiön osaamisen globaalisti, eli tuote on kunnossa. Tämä on myönteinen uutinen Suomelle kokonaisuutena ja helpottaa vihreää siirtymää.

– Uskon, että yhtiöllä on tavoite kasvattaa toiminnan volyymiä. Se on normaalia liiketoiminnan logiikkaa. Tämä tuo uusia työpaikkoja, vaikka toiminnan sisältö muuttuu.

Pohjoismaiden suurimman yritysvastuuverkoston Fibsin johtaja Helena Kekki kertoi, että yritysten vastuullisuustyö on nykyisin paljon aiempaa strategisempaa, tavoitteellisempaa ja organisoidumpaa, ja sillä on aidosti yrityksen ylimmän johdon tuki.

Tutkimuksessa 84 prosenttia oli täysin tai osin samaa mieltä siitä, että vastuullisuustyö tuottaa enemmän hyötyjä kuin vie resursseja. Suurin liiketoimintahyöty koettiin saatavan maineen rakentamisesta ja brändin arvon kasvattamisesta. Toiminnan, prosessien, tuotteiden ja palvelujen kehittämisen synergiahyötyjä näki vain harva.

Uusimaa-lehden yhdessä Porvoon kaupungin ja yrityskumppaneiden kanssa toteuttaman CWP-tapahtuman tallenne edellä linkkinä ja pääteemoihin pääset tutustmaan tästä: https://etelasuomenmedia.fi/cleanworldporvoo. Uusimaa kertoo tapahtuman annista lisää artikkeleissa tulevissa numeroissaan.