Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivistyslautakunta päätti lakkauttaa Epoon koulun – lautakunta hiljennettiin: kukaan ei saanut kertoa päätöksestä ennen Porvoon kaupungin tiedotetta

Sivistyslautakunta on päättänyt lakkauttaa Epoon koulun. Kokous oli poikkeuksellisen pitkä ja kesti noin neljä tuntia.

Puheenjohtaja Hanna Lönnfors (r.) kertoi kokouksen vielä ollessa kesken tekstiäviestissään, ettei kukaan saa kertoa päätöksestä tiedotusvälineille ennen kuin kaupunki on saanut valmiiksi tiedotteensa.

Sivistyslautakunta päätti lakkauttaa Epoon koulun 1.8.2023 alkaen edellyttäen, että valtuusto hyväksyy talousarvioesityksen 2023 lautakunnan esittämällä tavalla. Päätöksen mukaan koulun lakkautus huomioidaan ensi vuoden 2023 talousarviovalmistelussa ja tarvittavat päätökset oppilaaksiottoalueista tehdään suomenkielisessä koulutusjaostossa.

Ilpo Bergström (ps) esitti Pete Latun (vihr) kannattamana, että Epoon koulua ei lakkauteta, vaan annetaan sille vähintään kaksi vuotta lisää toiminta-aikaa. Tänä aikana tehtäisiin kattava selvitys, sekä suunnitelmat Grännäsin koulun muuttamiseksi kaksikieliseksi sivistyskeskukseksi, johon alueen suomenkieliset oppilaat siirtyvät Keskuskoulun sijasta.

– Tänä aikana Maa- ja metsätalousministeriön teettämä ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttama tutkimus maaseutu- ja saaristoalueilla asuvien lasten sivistyksellisten- ja sosiaalisten oikeuksien toteutumisesta ehtii myös valmistua, ja sen tuloksia voidaan käyttää päätöksenteon tukena. Lisäksi jatkoajan avulla ehditään nähdä, miten Epoon alueen kaavoitus ja tonttien myynti kehittyvät, Bergström totesi muutosesityksessään.

Epoon koulu lakkautetaan RKP:n ja Kokoomuksen enemmistöäänillä, sillä lautakunta päätti äänestyksen tuloksella 9–2 hylätä ainoan tehdyn muutosesityksen.

Muutosta eivät kannattanut muut lautakunnan jäsenistä, jotka ovat puheenjohtaja Lönnforsin lisäksi Marianne Korpi (sd), Juha Aaltonen (kok), Tuula Martin (sd), Daniel Björkhem (r), Malin Lönnroth (r), Hilkka-Leena Orava (kok), Janne Ranta (kok) ja Anders Rosengren (r). Bergström jätti asiasta pöytäkirjamerkinnän.

Epoon koulun kohtalo sai liikkeelle valtavasti ihmisiä ja koulun puolesta tehtiin useita vetoomuksia ja kannanottoja, mutta näillä kuntalaisten mielipiteillä ei ollut lautakunnalle merkitystä.

Epoon koulun vanhempainyhdistys laati laajan kannanoton koulun puolesta. Oman lausuntonsa ovat antaneet myös Saaristoasiain neuvottelukunta ja Maaseutupolitiikan neuvosto. Lisäksi Porvoon kaupungille on toimitettu Piirlahden kyläyhdistyksen vetoomus, 26 eteläporvoolaisen yrityksen allekirjoittama vetoomus sekä ainakin kaksi yksittäisten, paikallisten yritysten laatimaa vetoomusta, joista välittyy huoli myös päiväkodin puolesta – senkö vuoro on seuraavaksi?

Yritykset toteavat päiväkodin ja koulun vaikuttavan eteläisen Porvoon kylien palvelutasoon ja verotuloihin: kyläkaupat poistuvat, bussiliikenne lakkaa, kesätorit näivettyvät ja yritysten toimintamahdollisuudet surkastuvat. Vetoomuksessa todettiin kiinteistöjen arvon laskevan, jos lähikoulu lopetetaan. Yrittäjien mukaan kaupungilta olisi poliittisesti vastuutonta irtisanoutua koulun myötä asukkaiden kanssa laajasti valmistellusta kylärakenneohjelmasta.

Porvoon kaupunki sai myös koulun lakkautusuhan lopettamista vaativan kuntalaisaloitteen, joka keräsi 1078 allekirjoitusta.

Keskustelussa nostettiin esille alueelle suunnitellut tontit ja ensi kesänä Epoossa järjestettävä maailman suurin suunnistusviesti, joka tuo kylälle jopa 40 000 ihmistä. Sen parempaa markkinointimahdollisuutta kaupunki ei tonttimarkkinoinnilleen voisi saada, mutta kyläkoulun säilymisellä on olennainen vaikutus siihen, kiinnostavatko tontit.