Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käänteinen Romeo ja Julia – Porvoolaisohjaajan uusin elokuva kertoo viimeisestä rakkaudesta

Rakkaani merikapteeni on tunnistettava Klaus Härön elokuva, vaikka kielenä on tällä kertaa englanti.

Porvoolaisohjaaja Klaus Härön uusin elokuva Rakkaani merikapteeni (My Sailor My Love) on kolmiodraama viimeisestä rakkaudesta. Sen päärooleissa ovat vanha merikapteeni-isä Howard (James Cosmo), taloudenhoitajasta rakastetuksi muuttuva Annie (Brid Brennan) ja Howardin sairaanhoitajatytär Grace (Catherine Walker).

Porvoossa perjantaina elokuvastaan kertoneen Härön mukaan hanke käynnistyi jo Oscar-ehdokas Miekkailijan (2015) jälkeen. Härö halusi tehdä yhteistyötä Äideistä parhain -elokuvan käsikirjoittaneiden Kirsi Vikmanin ja Jimmy Karlssonin kanssa.

– Ensirakkaudesta on tehty valtavasti elokuvia, mutta syntyi idea viimeisestä rakkaudesta. Aloimme kehitellä tarinaa, joka on kuin käänteinen Romeo ja Julia. Vanhempien sijaan parin onnen esteenä onkin aikuinen lapsi, Härö kertoo.

Isän ja tyttären suhde on elokuvassa jumittunut onnettomaan menneeseen – Howard oli merillä ja jätti Gracen hoitamaan sairasta äitiään. Vanhennuttuaankin isä torjuu tyttärensä ja ajattelee omaa onneaan, tytär on puolestaan velvollisuudentuntoinen uhrautuja, joka palkintojen sijaan saa elämältä iskun toisensa jälkeen.

– Rakkaustarinan lisäksi tämä on jälleen elokuva lapsen ja vanhemman suhteesta. Jos emme voi hyväksyä läheisimpiemme vikoja, emme hyväksy niitä itsessämmekään ja voi olla vaikea tulla toimeen. Howard on Gracen kanssa ihan eri ihminen kuin Annien lapsille, jotka hän ottaa vastaan avosylin.

Rakkaani merikapteeni kuvattiin läntisessä Irlannissa noin vuosi sitten. Tapahtumat sijoittuvat pieneen merenrantakylään, jonka ulkolaidalla sijaitsee elokuvan päänäyttämö Howardin kotitalo.

– Jouduimme maahan mennessämme koronakaranteeniin, jonka saimme viettää tuossa talossa. Aika käytettiin hyödyksi tarkkojen kuvauspaikkojen ja -kulmien suunnitteluun, Härö muistelee.

Härö ei säästele kehuja koskien koko työryhmäänsä. Tärkeimpänä saavutuksenaan hän pitää kolmen valovoimaisen pääosanäyttelijän välille syntynyttä kemiaa, mihin vaikutti varmasti yhdessä vietetty aika jo ennen kuvauksia.

– Kuvauksien aikana tapahtui usein niin, että jouduin sanomaan itselleni, että Klaus, nyt älä mokaa äläkä ohjaa tätä, anna vain tapahtua. Elokuvassa on esimerkiksi yksi pitkä tanssikohtaus, jota ei vain kannattanut leikkaamalla muuttaa.

Elokuva sai maailmanensi-iltansa kaksi viikkoa sitten Toronton elokuvajuhlilla. Härön mukaan vastaanotto oli lämmin, mutta hän piti saavutuksena jo sinne pääsyä koronanjälkeisessä elokuvaruuhkassa.

– Ilahduin, kun yleisöstä kiiteltiin Klaus Härön elokuvaa, joka onkin tällä kertaa englanninkielinen.

Rakkaani merikapteeni pääsee teatterilevitykseen Brittein saarilla alkuvuodesta, Espanjasta ja Australiastakin neuvotellaan.

– Yhdysvaltain ensi-ilta on Chicagon elokuvajuhlilla lokakuussa, hän kertoo.

Härö aikoo jatkaa elokuvien tekoa niin kauan kuin löytyy hyviä tarinoita.

– Seuraava hanke voi viedä minut vaikka Kiinaan tai Portugaliin, kuka tietää.

Klaus Härön elokuva Rakkaani merikapteeni alkaa pyöriä Porvoon Bio Rexissä perjantaista 30.9. alkaen. Elokuvasta on luvassa 5.10. kaksi Senioribio-näytöstä, joiden jälkeen Klaus Härö on porvoolaisyleisön jututettavissa. Lisäksi Häröllä on Porvoon pääkirjastolla avoin ja kaksikielinen ohjaajatapaaminen torstaina 29.9. kello 17.30.

Lue lisää: Katso traileri – porvoolaismestari Klaus Härön uusin Rakkaani merikapteeni saa ensi-iltansa syksyllä

Lue lisää: Elokuva ei päästä ohjaajamestaria otteestaan – 50 vuotta täyttävän Klaus Härön mukaan menestystä on mahdoton ennakoida

Lue lisää: Sureminen on käsityötä – Klaus Härö: "Ei hyväksytä hitautta, heti pitäisi olla iskukykyinen"