Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

J. L. Runebergin koti juhlii koko lokakuun, kotimuseo täyttää 140 vuotta

Suomen vanhin kotimuseo ja kaiken kaikkiaan vanhimmasta päästä oleva suomalainen museo juhlii koko lokakuun.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun Runebergien perhe muutti taloon, sekä 140 vuotta siitä, kun se avattiin yleisölle.

– J. L. Runebergin koti avattiin yleisölle vain viisi vuotta Runebergin kuoleman jälkeen vuonna 1882, mikä mahdollisti sen, että kaikki heille kuuluneet huonekalut ja taideteokset ovat saaneet olla samoilla sijoillaan kuin Runebergien täällä eläessä. Museo avattiin syksyllä, mutta tarkkaa päivämäärää emme tiedä. Siksi Runebergin koti juhlii varmuudeksi koko lokakuun, Porvoon kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Susann Hartman kertoo kaupungin tiedotteessa.

Juhlakuukaudelle on suunniteltu monenlaista ohjelmaa. Juhlakuukausi alkaa 8. lokakuuta konsertilla “Runebergien olohuoneessa”, jossa sopraano Johanna Engelbarth, pianisti Laura Attila sekä baritoni Riku Pelo eläytyvät Fredrikan ja Johan Ludvigin rooleihin Runebergin kirjoittamien tekstien kautta.

Tuoreimman Runeberg-aiheisen väitöskirjan tekijä Ville Niittynen saapuu kertomaan Runebergin suhteesta oman aikansa filosofisiin suuntauksiin lauantaina 22. lokakuuta. Lisäksi museossa on lokakuussa joka lauantai tarjolla lipun hintaan kuuluvia yleisöopastuksia, joissa perehdytään museoon ja Runebergeihin eri näkökulmista.

Syyslomaviikolla 42 pidetään museon piharakennuksessa perheille avaimenperä-työpajoja. Samalla viikolla voi myös katsoa Koiramäen Martta ja Ruuneperi -satuhetken Porvoon kaupungin YouTubesta.

Juhlakuukausi huipentuu työpajaan, jossa valmistetaan porukalla Runebergin torttuja Fredrikan reseptin mukaan lauantaina 29. lokakuuta museon piharakennuksessa. Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen.

Juhlakuukauden ohjelma on rakennettu niin, että osallistua voi, vaikkei pääsisikään paikan päälle.

– Runebergin koti on 3D-kuvattu tänä vuonna. Museoon voi nyt tutustua vaikka omalta sohvalta käsin, museonhoitaja Laura Svärd kertoo.

Linkki 3D-tallennuksiin löytyy Runebergin kodin verkkosivuilta www.porvoo.fi/runebergin-koti lokakuun alusta alkaen. Sieltä löytyvät myös tarkemmat tiedot juhlakuukauden tapahtumista.