Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pelkomme oli turha ja oli todella positiivinen yllätys, miten paljon ihmisiä lopulta löysi paikalle" - Porvoo Jazz keräsi paljon uutta yleisöä

10-vuotisjuhlaansa viettänyt Porvoo Jazz Festival on saanut vankan jalansijan syksyisenä tapahtumana.

Vuonna 1905 rakennetussa veturitallissa Porvoon Vanhalla Rautatieasemalla sora rahisi jalkojen alla, kun ihmiset hakivat parasta mahdollista näköyhteyttä keskelle tallia rakennetulle, ympäri tilaa avautuvalle lavalle. Tunnelma oli odottava. Lavalle oli pian nousemassa yksi tämän hetken valovoimaisimmista kotimaisista jazz-artisteista, saksofonisti Linda Fredriksson. Palkitun artistin keikka oli loppuunmyyty.

– Näin hänet aiemmin kesällä Porissa ja nyt on pakko tulla katsomaan, onko hän oikeasti niin hyvä, toteaa mieshenkilö paikkaansa etsivästä seurueestaan. – Tiedätkö... se tunne, kun hän laittaa silmät kiinni ja antaa mennä?

Kolmen päivän ajan Porvoo sai kellua, keinua ja vavahdella jazzin sävelissä. Taidetehtaasta Vanhalle Asemalle, Vanha 123:sta Runo-hotelliin. Pianisti-säveltäjä-kapellimestari Olli Ahvenlahden isännöimä jazzkierros Porvoon kaduilla ja maastossakin keräsi osallistujilta varauksettomia kehuja ja sille toivottiin välittömästi jatkoa.

Vielä viime viikolla Porvoo Jazz Festivalin toiminnanjohtaja Elina Brooks harmitteli laimeaa ennakkomyyntiä, mutta järjestäjien jännitys oli ennenaikaista.

– Jokainen konsertti oli likipitäen täynnä, iloitsi sunnuntai-iltapäivänä tuottaja Ulpu-Leena Hozjajenok. – Pelkomme oli turha ja oli todella positiivinen yllätys, miten paljon ihmisiä lopulta löysi paikalle. Palaute on ollut hyvää ja ihmiset ovat jakaneet todella paljon kuvia myös somessa.

– Meitä jännitti myös, miten saamme tilat lämmitettyä, koska veturitalleja ei ole rakennettu tällaisia tapahtumia varten. Sekin onnistui loistavasti.

Sunnuntai-iltana Brooks ei vielä täsmällisesti osannut arvioida, kuinka paljon ihmisiä festivaalin 10-vuotisjuhlassa kävi. Tapahtumassa oli täysin ilmaisia osuuksia, osa kulki Helsingistä jazz-bussilla, osa saapui lättähattujunalla suoraan konserttialueelle.

– Sinne jonnekin 1 500 – 2 000 välimaastoon se varmasti sijoittuu, summailee Brooks.

Laila Biali ja Jukka Eskola kokosivat Taidetehtaalle ihmisiä, mutta tämän vuoden hitti oli kuitenkin Vanhan Aseman talli ympäristöineen.

– Kävijöissä oli runsaasti sellaisia, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana. Varmasti asiaa edesauttoi se, että jalkauduimme muualle kuin missä normaalisti toimimme, Brooks pohtii.

Jazzin ystävien ei tarvitse odottaa ensi syksyn festivaaliin asti saadakseen lisää live-musiikkia Porvoossa, sillä jo lokakuun puolivälissä seuraavalla Jazz Clubilla Vanha 123:ssa esiintyy Max Zenger Globus.

Veturitallissa odotus päättyy. Lavalle nousee tuttuun tapaan lippalakissaan Linda Fredriksson ja Juniper, Kun ensimmäiset kosketinsoittaja Tuomo Prättälän vapauttamat soinnut nousevat punatiilisen tallin holvikaariin, tuntuu yleisö lopettavan hengittämisen. Fredriksson sulkee silmänsä, nostaa suukappaleen huulilleen. Ja antaa mennä.

Jazzia parhaimmillaan.