Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Oman talouden tunteminen on nyt tärkeää” – Sakari Kalliolahti on Nordean uusi toimipaikanjohtaja Itä-Uudellamaalla

Nordean tuore toimipaikanjohtaja Sakari Kalliolahti, 38, on jo ehtinyt tehdä tovin tuttavuutta uuteen työympäristöönsä ja ilahtua havaitessaan, että Porvoossa on paljon pienyrittäjyyttä.

– Arvostan sitä suuresti, ja se saa sympatiani.

Kalliolahti on ollut puolet 14 vuoden työurastaan Nordeassa yrityspuolen töissä asiakasvastuullisena. Lisäksi hän on työskennellyt varainhoidossa ja viimeksi asuntorahoituksen kehittämistehtävissä

Kalliolahti on vastedes Nordean kasvot koko Itä-Uudellamaalla Sipoosta Loviisaan. Asiakkaita palvellaan fyysisesti Porvoon-konttorissa, jossa henkilöstövahvuus on noin 20. Nordealla on Porvoossa myös yrityspankin työntekijöitä, jotka toimivat eri organisaatiossa.

– Aina kun ihmiset kohtaavat, ajatukset vaihtuvat.

Sakari Kalliolahden vastuulla oleva organisaatio keskittyy rahoitukseen, säästämiseen ja sijoittamiseen sekä henkilökohtaisiin varallisuudenhoitopalveluihin. Porvoon-konttorissa tehdään paljon asuntokauppoja fyysisesti ostajien ja myyjien kesken.

– Meillä on rahoituspuolella neljä uutta henkilöä. Näemme mahdollisuuksia kasvaa ja toimia paikallisesti olemalla jokaisen asiakkaan matkassa avuksi ja hyödyksi. Se korostuu, kun ajat ovat muuttumassa epävarmemmiksi.

Kalliolahden näppituntuman mukaan alueella on palattu asuntokaupassa koronaa edeltävälle tasolle.

– Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana olemme tehneet vapaa-ajan asuntokauppojen rahoituspäätöksiä 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Nordean mukaan Porvoon alueella ollaan erityisen kiinnostuneita säästämisestä ja sijoittamisesta. Viime aikoina etenkin pörssiosakkeiden omistajilta on kysytty hermojen kestävyyttä.

– Epävarmassa tilanteessa ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Myös ajallisen hajautuksen merkitys korostuu. Mutta tärkeää on, että säästää.

– Esimerkiksi asuntolaina-asiakkaista yli puolet aloittaa samalla säännöllisen säästämisen. Se tuo joustovaraa ja puskuria, kun tilanteet muuttuvat.

Etenkin energian kallistuminen nostaa asumiskustannuksia ja yleinen inflaatio muitakin menoja. Kaiken lisäksi nollakorkojen aika on ohi, ja lainasopimuksen korontarkistuspäivä voi tuottaa ikävän yllätyksen.

– Oman talouden tunteminen ja suunnitelmallinen hoitaminen ovat tärkeitä. Nyt on hyvä tarkistaa, millaiset ovat oman asuntolainan ehdot ja joustomahdollisuudet.

Nordeassa on varauduttu yhteydenottojen kasvuun, kun hankalaksi ennakoitu talvi lähestyy. Edes kaikki Nordean asiakkaat eivät tiedä lainassaan automaattisesti olevasta maksuttomasta joustomahdollisuudesta, jossa voi netissä itsepalveluna itse säätää lainan lyhennyksen määrää tietyissä raameissa.

Finanssivalvonta on jo vuosia määrännyt nollakorkoympäristössäkin pankkeja stressitestaamaan asiakkaan maksukyvyn kuuden prosentin korkotasolla. Vaade on edelleen sama.

Stressitesti ei poista sitä tosiasiaa, että inflaatio ja korkotason nousu eivät enää salli kaikille samaa kulutustasoa, johon viime vuodet on totuttu.

Stressitesti tarkoittaa, että jokaisen asiakkaan kanssa käydään hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi, millainen kulutusrakenne kotitaloudessa on.

– Tämä on tärkeää vastuullisen rahoituksen näkökulmasta. Pyrimme varmistamaan rahoituksen jokaiselle asiakkaalle, jolle se on mahdollista, mutta emme voi lähteä ylivelkaannuttamaan kotitalouksia. En näe, että pelisäännöt olisivat muuttuneet viime aikoina. Ne ovat kaikille samat, Sakari Kalliolahti kommentoi mediaväitteitä, joiden mukaan rahahanat olisivat pankeissa aiempaa tiukemmalla.