Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon sairaalan päivystyksen lakkautusta vastustava väkijoukko täytti torin lauantaina, rytmikäs ei-huuto haluttiin saada kuulumaan Helsingissä asti

STOP Porvoon sairaalan alasajolle -mielenilmaus keräsi torin täydeltä väkeä lauantaina aamupäivällä, ja rytmikäs "ei, ei, ei!" -huuto pyrittiin saamaan raikumaan Helsinkiin asti.

Syynä mielenilmaukseen oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhtymähallitukselle esitetty säästölista, jota käsitellään maanantaina. Säästölistalla on Porvoon sairaalan yhteis- ja traumapäivystyksen lakkauttaminen. Huoli asiasta oli kaikille torille tulleille yhteinen.

– Eihän tällaisessa esityksessä ole mitään järkeä. Kyseessä on näennäissäästö, aivan hölmöläisten hommaa. Tietysti säästöä tulee, kun kynnys lähteä päivystykseen laitetaan niin korkeaksi, ettei sinne enää voi lähteä. Käynnit vähenevät ja kulut laskevat, mutta se kostautuu muualla, Mari Lotila puuskahtaa.

– Potilasturvallisuus kärsii. Asumme nykyisin Porvoossa ja täältäkin on pitkä matka Vantaalle. Mutta olemme kotoisin Lapinjärveltä, sieltä matkasta tulisi aivan kohtuuton. Millä ihmiset pääsisivät päivystykseen? Busseja ei kulje, kaikilla ei ole varaa lähteä taksilla, Christina Lotila jatkaa.

Mari Lotila haastaa kaikki itäuusmaalaiset pitämään meteliä asiasta.

– Suurin ongelma on, että meitä ei kunnioiteta. Tämä on täysin yksipuolista sanelua. Nyt jokaisen pitäisi laittaa some laulamaan. Se on jo huomioitu tuolla, miten aktiivisesti ihmiset ovat kommentoineet tätä omissa kanavissaan. Meidän äänemme pitää nyt saada kuuluviin.

Monella paikalle tulleella oli erilaisia kylttejä mukanaan. Tuula Virkki toteaa kyltissään, että "Hus vie – Itä-Uusimaa EI vikise".

– Olin ensimmäisen kerran mukana osoittamassa mieltä 94 synnytysosaston lakkautusta vastaan. Alan olla tässä konkari, hän toteaa. Nyt on jälleen aika toimia.

Melita Tulikouran kyltissä lukee isolla Potilas, ja sen alla on monta kysymysmerkkiä. Viestiin tiivistyy olennainen.

– Maali loppui kesken. Aluksi aioin kirjoittaa potilas vai mammona, hän kertoo.

– Viime yönä Porvoossa oli paha kolari. Miten olisi käynyt, jos Porvoossa ei olisi päivystystä, hän kysyy.

Myös Ann Bjurström ja Marianne Reijonen pakkasivat kyltit mukaan torille.

– Tämä on niin tärkeä asia, että oli pakko tulla paikalle, Bjurström sanoo.

– Olen iäkäs. On pelottava ajatus, että lähellä ei olisi päivystystä, Reijonen toteaa.

Mielenosoituksen polkaisi pika-aikataululla käyntiin Husin yhtymähallituksen jäsen Elin Blomqvist-Valtonen. Hänen lisäkseen torilla puhuivat Itä-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja Mikaela Nylander, aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman ja aluevaltuutettu Arja Isotalo, jotka kaikki korostivat virkamiesesityksen edesvastuuttomuutta.

Esille nostettiin numeroiden ja pitkien matkojen lisäksi se, että esityksen toteutuessa Husin nyt jo pahat päivystysruuhkat pahentuisivat entisestään, mikä vaarantaisi potilasturvallisuutta.

Isotalo toi mielenilmaisuun terveisiä Loviisasta, jossa ollaan järkyttyneitä esityksestä. Hän kuitenkin halusi rohkaista ja valaa uskoa torille saapuneeseen väkijoukkoon, sillä hän ei yksinkertaisesti näe muuta vaihtoehtoa.

– Uskon, että neuvottelemalla ja keskustelemalla meillä on päivystys myös tulevaisuudessa, Isotalo sanoo.

Nylander totesi, että kun ehdotus saadaan maanantain kokouksessa palautettua uuteen käsittelyyn, saadaan sillä tavalla lisäaikaa neuvotteluun ja voidaan analysoida, mitä voidaan tehdä.

– Alueemme hyvinvointijohtaja Max Lönnqvist on tehnyt laskelmia ja katsonut, että Husin säästötarve ei suinkaan olisi 95 miljoonaa euroa, vaan vähän alle 20 miljoonaa euroa. Miksi tehtäisiin tällaisia ratkaisuja, kun tiedetään, että se heikentää potilasturvallisuutta ja palvelutasoa tällä alueella. Täältä torilta viemme vahvan ei-viestin Husin johtaja Matti Bergendahlille maanantain kokoukseen, Nylander sanoo.

Myös Tehyn puheenjohtaja, porvoolainen Millariikka Rytkönen nousi lavalle. Hän muisteli, kuinka Porvoon sairaalasta lakkautettiin synnytysosasto yhden äänen enemmistöllä ja kehotti väkijoukkoa pohtimaan tarkkaan, ketä seuraavissa vaaleissa äänestää.

– Jo silloin sanoin, että jos sairaalan sydän – päivystysosasto – ajetaan alas, niin koko sairaala kuolee. En vähättele mitään muuta sairaalan toimintoa, mutta se on vain fakta, että päivystyksellinen toiminta on kaiken ydin, Rytkönen sanoo.

Elin Blomqvist-Valtonen muistutti pitkien välimatkojen haasteista.

– Lapinjärveltä Peijakseen on 88 kilometriä matkaa. Jos sillä välin sattuu jotain muuta, joku muu jää ilman ambulanssia, se sijaan, että ambulanssi olisi tullut Porvooseen ja päässyt heti seuraavalle keikalle. Tarvitsisimme huomattavasti lisää ambulansseja, Blomqvist-Valtonen sanoo.

Blomqvist-Valtonen uskoo, että joukossa on voimaa. Lauantain toritapahtuma antoi hänelle lisää uskoa siihen, että tilanteeseen voidaan vaikuttaa.

– Tämä todella yhdistää ihmisiä. On hienoa nähdä, kuinka monet ovat lähteneet liikkeelle tämän asian puolesta, hän sanoo.

Jos Husin yhtymähallitus ja -valtuusto hyväksyvät Porvoon päivystysosaston lakkauttamisen, Itä-Uusimaa menettää ainoan päivystävän sairaalansa ja tulevaisuudessa päivystykseen alueelta olisi hakeuduttava Vantaalle, Peijaksen sairaalaan.