Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susi ilmestyi aamulla Tolkkisiin – "Lapset vietiin autolla kouluun"

Utelias ja pelkäämätön susi ei löydä reittiä vapauteen. Ulostenäytteen perusteella kyseessä on nuori varsinaissuomalainen naaras.

Mika Laurila

Hinthaaran suunnassa ja Kerkkoossa jo muutaman kuukauden ajan säännöllisesti nähty susi havaittiin perjantaiaamuna Tolkkisissa. Nuori, peloton naarassusi liikkui muun muassa Haikkoon kaupan läheisyydessä.

– Aamulla kahdeksan aikaan tehtiin ensimmäinen havainto, kertoo Porvoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Joa Bergvist.

Monen perheen aamu meni sosiaalisessa mediassa jaettujen havaintojen jälkeen uusiksi.

– Alueen asukas kertoi, että lapset vietiin aamulla kouluun, eikä laitettu kävelemään, Bergvist toteaa.

Päivän mittaan susi jäi liikkumaan Tolkkisten alueelle.

– Moni lapsi oli nähnyt suden jo kouluun tullessaan ja itsekin näin sen heti aamulla, Eklöfska skolanin rehtori Johan Öhberg kertoo.

Tolkkisten koulu ja Eklöfska skolan olivat yhdessä yhteydessä hätäkeskukseen ja saivat toimintaohjeita. Poliisi suoritti alueella partiointia.

– Havaintojen perusteella susi oli jossakin vaiheessa menossa Hamarin suuntaan, Öhberg sanoo.

– Opettajat kävivät asiaa lasten kanssa läpi ja siitä keskusteltiin. Myös siitä, että susi on osa luontoa. Teimme hyvää yhteistyötä sekä koulujen kesken että myös vanhempien kanssa.

Porvoon alueella on tehty loppukesän ja syksyn aikana runsaasti havaintoja sudesta. Samasta, aktiivisesti liikkuvasta yksilöstä.

– Kuvien perusteella kyseessä on sama susi kuin aiemmin Hinthaarassa, Bergvist kertoo.

Pelkästään näköhavaintojen perusteella ei suden kulkua ole tutkittu. Aiemmin saatiin ulostetta talteen ja sille tehdyn dna-tutkimuksen perusteella on saatu selville hukkareissun reittejä. Nuori naaras on saapunut Porvooseen Turun suunnalta.

– Sukulaisanalyysin perusteella susi on kotoisin Varsinais-Suomesta.

– Siellä vaikuttava, lisääntyvä susipariskunta on saanut pentuja vuosina 2020 ja 2021. Vahvin epäilyksemme on, että tämä susi on vuoden 2021 pentueesta. Se on siis nyt noin 1,5-vuotias.

Susi saattaa tehdä pitkiäkin vaelluksia, myös Varsinais-Suomesta Itä-Uudellemaalle.

– Se ei ole sudelle matka eikä mikään, Bergvist sanoo.

Utelias varsinaissuomalainen naarassusi on tullut Porvooseen puolisoa etsimään.

– Kumppania etsiessään se on jäänyt jumiin moottoritien, meren ja keskusta-alueen väliin. Ihmiset ovat kysyneet, onko keinoa jolla sutta voisi auttaa. Olen sanonut, että kartan sille voisi antaa, Bergvist naurahtaa.

Susi on tottunut ihmisiin ja myös ihmiset alkavat olla Bergvistin mukaan tottuneita susihavaintoihin. Hän toivoo silti – sudenkin vuoksi – että edelleen havainnoista kerrottaisiin mahdollisimman aktiivisesti.

– Karkotus on vaikeaa ja kyseessä on rauhoitettu eläin. Viranomaiset tekevät päätöksen siitä, miten toimitaan, Bergvist sanoo ja viittaa poliisiin.

Mikäli sudesta on vaaraa, voi edessä olla myös eläimen lopettaminen. Siihen on kuitenkin Bergvistin mukaan matkaa.

– Se on vasta ehdottoman viimeinen keino.

– Tässä vaiheessa täytyy vain toivoa, että hukassa oleva hukka löytäisi pian oman ison metsän missä asua rauhassa.