Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isojärven kunnostuksen ja jokien suunnitelmista tarkemmin yleisöillassa Mäntsälässä – Halkianjoen tulvat halutaan kuriin ja Onkimaanjoen suulle tulisi riistakosteikko

Pornaisten ja Mäntsälän kuntien alueella sijaitsevan rehevöityneen Isojärven tilaa halutaan paremmaksi. Kunnostukseen liittyvä keskustelutilaisuus on torstaina 27. lokakuuta kello 17–19 Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa osoittessa Heikinkuja 4.

Keskustelun aiheina ovat Isojärvestä lähtevän Onkimaanjoen kosteikkosuunnitelma ja Halkianojan kunnostussuunnitelma. Yleisötilaisuus on avoin kaikille järven ja sen jokien tilasta kiinnostuneille.

Halkianojan uomalla on tehty kesän ja syksyn mittaan maastomittauksia, jotka perustuvat Mäntsälän kunnan KVVY Tutkimus Oy:ltä tekemään kunnostussuunnitelmaan.

– Tarkoitus on löytää toimia, joilla voidaan vähentää Halkianojan tulvatilannetta ja samalla parantaa rehevöityneen Isojärven tilaa ja virkistyskäyttöä, sanoo ympäristösuunnittelija Liisa Garcia Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Hänen työparinaan on hankkeessa ympäristönsuojelusihteeri Minna Isokallio Askolan kunnasta Pornaisten ympäristöasioiden viranomaisena.

Kunnostustoimien tavoitteena on saada ravinteet pysymään pelloissa, josta hyötyvät niin viljelijät kuin järvi.

Kunnostussuunnitelma on tehty myös Isojärvestä lähtevän Onkimaanjoen suulle. Suunnitteilla on tehdä riistakosteikko, joka lisää ranta-alueen luonnon monimuotoisuutta.

Kosteikkoon on suunnitteilla mahdollinen pohjapato, jolla pystyttäisiin vaikuttamaan järven aliveden korkeuteen. Isojärvi on erittäin matala, rehevöitynyt ja tasapohjainen järvi, jonka kunnostuksessa oleellista olisi saada pidettyä veden korkeus riittävänä kuivan kauden aikana.

Mäntsälän kunta sai rahoitusta Isojärven valuma-aluekunnostuksen suunnitteluun ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Rahoituksen myönsi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, maa- ja metsätalouden vesienhallinta. Rahoittajina toimivat myös Mäntsälän ja Pornaisten kunnat.